Pridať recept

Makovo-tvarohový koláč

ingrediencie

400 g
hladká múka špeciál
120 g
práškový cukor
250 g
Hera
3 ks
vajcia

Plnka maková

300 ml
mlieko
120 g
kryštálový cukor
300 g
mletý mak
trochu
citrónová kôra
trochu
mletá škorica
1 balíček
vanilkový cukor

Plnka tvarohová

500 g
mäkký tvaroh
100 g
práškový cukor
1 balíček
vanilkový cukor
2 ks
vajcia
1 PL
Zlatý klas prášok

Drobenka

70 g
maslo
70 g
práškový cukor
70 g
hrubá múka

Na posypanie tvarohovej plnky

700 ml
broskyňový kompót

postup

Je to výborný koláčik na nedeľu, plný maku a tvarohu, len sa tak po ňom zapráši.
1.
Cesto: múku preosejeme s práškovým cukrom, pridáme zmäknutú heru a rozšľahané vajíčka. Vymiesime hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme na 30 minút do chladničky.
 
2.
Maková plnka: mlieko uvaríme s kryštálovým a vanilkovým cukrom, prisypeme mletý mak, pridáme postrúhanú citrónovú kôru škoricu a krátko prevaríme. Premiešame a necháme vychladnúť.
3.
Tvarohová plnka: tvaroh vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, vajcami a pridáme polievkovú lyžicu zlatý klas.
4.
Drobenka: zmäknuté maslo, práškový cukor a hrubú múku spracujeme na sypkú zmes
5.
Postup: cesto vyberieme z chladničky, rozvaľkáme na veľkosť plechu a pomocou valčeka prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Rozmer 28x37 cm.
6.
Na cesto natrieme vychladnutú makovú plnku, na ňu tvarohovú plnku, posypeme pokrájanými scedenými broskyňami alebo iným ovocím z kompótu. môže byť aj čerstvé. Posypeme drobenkou a upečieme pri teplote 180°C asi 35 minút. Teplota a čas sú iba orientačné. Necháme vychladnúť, posypeme práškovým cukrom, pokrájame a podávame. Dobrú chuť!
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
21.11.2020 21:54 | |
+1 -0
Určite radšej hrudkovitý tvaroh. Mäkký mi rozpustil drobenku. Alebo dať do drobenky viac múky a cukru.
Podobné články
Makovo-jablkový koláč
Vezmite mak, jablká a pripravte si najjednoduchšie hrnčekové koláče na svete! Zvládne ich aj začiatočník a chutia fantasticky
Hľadáte inšpiráciu, čo dnes upiecť? Stavte na nesmrteľnú a mimoriadne obľúbenú kombináciu maku a jabĺk...
Makovy
2 skvelé recepty na vegánske koláče
Sladké zdravé inšpirácie nie len pre vegánov.
Mak
Toto sa stane, ak zjeme veľa maku! Môžeme sa otráviť?
Mak je bežne dostupná potravina v našich končinách. Napriek jeho širokému využitiu v kuchyni, má však aj...
Vynikajúce makové rezy k poobedňajšej káve
Vynikajúce makové rezy k poobedňajšej káve
Delikátne, vizuálne podmanivé a krásne vláčne rezy.
Makový zákusok
Najlepšie makové zákusky
Mak je vzácny artikel a my Stredoeurópania máme to šťastie, že si ho môžeme dopriavať bez obmedzení. Preto sa...
Prepadávaný tvarohový koláč
Hrnčekový PREPADÁVANÝ tvarohový koláč s kyslým mliekom, recept aj pre začiatočníkov
Hľadáte inšpiráciu, čo upiecť cez víkend? Máme pre vás úžasný kakaový koláč s bohatou porciou tvarohu.