Pridať recept

Vianočné čokoládové cupcakes s gaštanovým krémom

Vianočné čokoládové cupcakes s gaštanovým krémom
Zdroj: Hera

ingrediencie

Korpus

50 g
kakao
240 ml
vriaca voda
175 g
hladká múka
2 ČL
prášok do pečiva
stipka soli
113 g
zmäknutá rastlinná tuková nátierka Hera Maslová príchuť
100 g
kryštálový cukor
2 ks
vajce
2 ČL
vanilkový extrakt

Gaštanový krém

3 ks
vaječný bielok
150 g
kryštálový cukor
415 g
zmäknutá rastlinná tuková nátierka Hera Maslová príchuť
80 g
kvalitná horká čokoláda
250 g
vákuované uvarené gaštany
35 g
cukor práškový
2 ČL
vanilkový extrakt
plnotučné mlieko podľa potreby

Zdobenie

fondán
strieborná farbaprach na fondán
vykrajovátko v tvare vločky
cukrársky alebo obyčajný tenký štetec

postup

Vianočné obdobie je opradené celým radom tradícií. Čo by to bolo za sviatky bez vianočného stromčeka, štedrovečernej večere, kolied, vianočných koláčikov a bozkom pod imelom? Moderná doba sa však vkráda do zažitých tradícii a od niektorých zvykov sa v dnešnej dobe upúšťa. urobte si tento rok Vianoce trochu inak - s chuťou moderných cupcakes!
1.
Rúru predhrejete na 190 °C. Plech na muffiny vyložíte papierovými košíčkami.
 
2.
Rúru predhrejete na 190 °C. Plech na muffiny vyložíte papierovými košíčkami. Kakao rozmiešate vo vriacej vode na hladkú pastu a necháte trošku vychladnúť. Do misy preosejete múku s práškom do pečiva a soľou. Rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť vyšľaháte s cukrom do peny, potom zašľaháte vajcia, jedno po druhom, a vanilkový extrakt. Pridáte múčnu zmes, premiešate a nakoniec zapracujete vychladnutú kakaovú pastu. Všetko premiešate dohladka. Pečiete v predhriatej rúre asi 15-18 minút.
3.
Na krém najprv pripravíte gaštanové pyré. Gaštany zahrejete nad vodným kúpeľom. Potom ich spolu s preosiatym práškovým cukrom a vanilkovým extraktom rozmixujeme do hladkého pyré. V prípade, že je pyré príliš husté a zle sa zapracováva, pridáte podľa potreby po lyžiciach mlieko.
4.
Čokoládu rozpustíte nad vodným kúpeľom. Oddelené bielky vložíte do nerezovej misy a pridáte k nim celé množstvo kryštálového cukru. Premiešate iba zľahka, aby sa spojili. Nerezovú misu vložíte nad vodný kúpeľ (pozor – dno nerezovej misy sa nesmie dotýkať vodnej hladiny!) a zmes šľaháte tak dlho, pokým sa cukor v bielkach úplne nerozpustí. Takto pripravené bielky šľaháte na vysokých otáčkach, a to tak dlho, kým nie je zmes celkom vychladnutá. Vyšľahaný sneh by mal byť maximálne pevný. Potom začnete po kúskoch zašľahávať rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť. Pokračujete vychladnutou rozpustenou čokoládou a vopred pripraveným gaštanovým pyré.
5.
Vianočnú dekoráciu pripravíte tak, že sfarbíte fondán pomocou cukrárskeho štetca striebornou prachovou farbou. Následne z neho vykrojíte vločky. Pripraveným krémom zdobíte upečené cupcakes a dozdobíte vločkami.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať