Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Fotorecept: Štedrák - kysnutý koláč so 4 plnkami

ingrediencie

Cesto

750 g
polohrubá múka
2 PL
kryštálový cukor
400 ml
mlieko
200 g
maslo Hera
30 g
kvasnice
štipiek
soľ
3 ks
žĺtok

Lekvárová plnka

400 g
slivkový lekvár

Maková plnka

200 g
mletý mak
150 ml
mlieko
10 g
maslo
100 g
práškový cukor

Orechová plnka

220 g
mleté orechy
150 ml
mlieko
100 g
práškový cukor
trochu
vajce

Tvarohová plnka

300 g
tvaroh
100 g
práškový cukor
hrozienka
2 ks
vajce
50 g
maslo

postup

1.

Pripravíme si väčšiu misku, do ktorej dáme múku, cukor, teple mlieko a rozdrobené kvasnice. Zamiešame, aby sa kvások spojil s cestom.

2.

O 10 minút pridáme 3 žĺtky a roztopenú Heru, štipku soli a rukou vymiešame na cesto. Zakryjeme utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto.

3.

Zatiaľ kým bude cesto kysnúť si pripravíme plnky. Prvá plnka bude lekvár, najlepšie slivkový. Ďalšie plnka bude orechová. Orechová plnka - Zmiešame orechy s práškovým a vanilkovým cukrom a teplým mliekom.

4.

Maková plnka - Zmiešame roztopené maslo s teplým mliekom, pridáme práškový cukor a mak.

5.

Tvarohová plnka - Zmiešame roztopené maslo s práškovým cukrom, pridáme tvaroh, hrozienka a žĺtka. Bielka si rozšľaháme a až potom primiešame k tvarohovej plnke.

6.

Po príprave plniek sa vrátime už k nakysnutému cestu, ktoré si dáme na pomučenú dosku, rozdelíme na 5 časti. Vymastíme si plech, môžete aj s Herou, ktorá vám zostala.

7.

Prvú časť rozvaľkáme na veľkosť plechu a dáme na vymastený plech. Natrieme lekvárom a pridáme ďalšiu časť cesta, cesto jemne môžete na plechu doformovať určite sa do presnej veľkosti nedá rozvaľkať. Na ďalšiu časť cesta rozotrieme orechovú plnku, znova prekryjeme cestom, potom prichádza maková plnka a znova rozvaľkaná časť cesta, na ktorú už prichádza tvarohová plnka. Poslednú časť cesta si rozdelíme a urobíme niekoľko šuliek, z ktorých na vrch urobíme mriežku a potrieme roztopeným maslom. Nakoniec dáme piecť do rozohriatej rúry na 150 C na 40 minút.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
liluska70
23.4.2014 15:35 | |
+22 -5
Ked robim plnky tak do nich pridam citronovu koru ma to vybornu vonu.
BeataHalasova
13.4.2013 16:08 | |
+14 -7
super to vyzerá a určite aj chutí. Idem to hned vyskúšať. (y) :!
mariaklara
25.12.2012 11:23 | |
+15 -5
Tento receptík som si pred nedávnom odskúšala, je výborný.
Zobraz celú diskusiu
Vybrali sme pre vás
Osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Najlepšie recepty na voňavé osie hniezda
Pripravte si tieto zakrútené dobroty z kysnutého cesta. Sú ako stvorené na raňajky a deťom do školy na desiatu...
Slovak christmas
Video: Kapustnica ako lusk
Video: Kapustnica ako lusk
Sviatočná polievka číslo jeden. Ako na dobrú kapustnicu?
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.