Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Prekvapte „oškvarkovou“ pastou na raw-vegánsky spôsob. Áno, bez mäsa.

ingrediencie

150 g
zlatý ľan (namixovať pred použitím)
podľa chuti
himalájska soľ
2 dl
teplá voda
podľa chuti
miso pasta
2 strúčiky
cesnak
1 ČL
kajenské korenie
2 PL
rasca mletá
2 PL
mletá červená paprika
trochu
kôprová vňať
trochu
petržlenová vňať
trochu
šalotka

postup

Chýba vám pochúťka pred telku? Na kúpalisko, či výlet? Na párty? Na Silvestra či Vianoce? Možno vám zachutí práve táto pasta. Skúsila som zmiešať viac ingrediencií, metóda ako v laboratóriu, akurát, že pokusy robím sama na sebe.:) Ochutnávači vzniknutej pasty prehlásili, že chutí ako oškvarková. No a ja som chuť plnky som docielila iba surovými a organickými ingredienciami, bez použitia živočíšnej bielkoviny. Veď ja mäso nejem.toto nebola cielená náhrada, ale vyšiel skvelý výsledok. Pri raw strave sa zvyčajne je to, čo nám chutí v overených kombináciách, Nie je nutné vystavovať celé menu ale zjesť len toľko , na koľko sme hladný. Hlad je prejavená potreba tela po chýbajúcich mineráloch, vitamínoch a enzýmoch, ktoré sa v tepelne upravovanej strave nachádzajú len v malom množstve. Preto pri raw strave zjete oveľa menej, nakoľko surová strava obsahuje organické živiny, ktoré sa hneď vstrebávajú do krvi. Pri potrebe menších porcií čistého jedla (bez konzervantov, cukru a farbív) nastane úbytok tuku a ak jete pestro a to, čo vám prospieva, zásadne sa vaše zdravie vylepší. A je jedno, v akom ste veku.
1.
Najprv si v 2dc teplej vody rozmiešajte MISO pastu. Šalotku primiešajte na záver. Všetky ostatné ingrediencie vymixujte alebo pomleté vymiešajte do pevnej pasty, ktorú môžete použiť hneď. Ale aby presiakli všetky chute korenín do ľanu je vhodné aby pasta postála aspoň hodinu v chladničke. Tesne pred plnením primiešame do pasty nadrobno nakrájanú šalotku. Na dochutenie môžete použiť aj pár kvapiek tamari alebo limetkovej šťavy.
2.
Kúsky raw krekrov, alebo aj pečivo natrieme pastou a ozdobíme ich klíčkami a výhonkami bylín. Ja som použila zemité cviklové a mladučkú žeruchu.
3.
TIP: Ľan je napríklad zdrojom významných tukov, vysokým obsahom bielkovín. Význam nemá len kvôli chuti, ale ako pomletý rýchlejšie pustí živiny do tela. Pomletý ľan zásadne nekupujte. Rýchlo zhorkne a pre telo pomletý a odstáty nemá veľmi pozitívny význam. Pointa raw stravy je aj v tom, že sa jedlo pripravuje vždy čerstvé a tak sa aj konzumuje aby telu energiu dodalo a nie ju vzalo.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
miriam.dolnikova
22.12.2015 18:00 | |
+5 -0
Dobry den, prosim Vas, prave som spravila tuto vasu natierku - resp. pastu :) ale ma inu strukturu, ako vidiet na obrazku, ja z toho mam take dost huste ako keby cesto...neviem, kde som spravila chybu - je mozne, ze som tie lanove semienka az moc zomlela? ze az na taky prasok? alebo moze byt chyba napr. vela miso pasty? lebo s tou som teraz robila prvy krat v zivote, a v recepte je ze podla chuti...mohla to tak velmi zahustit ta miso pasta? Dakujem a prajem krasne sviatky :)
Zobraz celú diskusiu
Vybrali sme pre vás
arašidové maslo
Arašidové maslo vám dodá energiu. Pribaľte si ho na túru!
Arašidové maslo vám dodá energiu. Pribaľte si ho na túru!
Arašidové maslo je chutná, nie moc sladká nátierka. Miera sladkosti závisí na kvalite použitých arašidov a na množstve...
nakličovanie
Ako na to: Nakličovanie semienok
Ako na to: Nakličovanie semienok
Zmesí rôznych semienok, zrniek na klíčenie dostanete kúpiť v každom dobrom bio obchode. Klíčime pre zdravie. Preto aj...
svetovy den
Rýchlokurz pečenia
Rýchlokurz pečenia
Vždy sa nájde dôvod osladiť si život a dopriať si kúsok dobrého koláčika. Vynikajúcou príležitosťou je blížiaci sa...