Pridať recept

Štedrák

ingrediencie

1000 g
múka hrubá
500 ml
mlieko
100 g
cukor
1 ks
droždie (kocka)
120 g
maslo
3 ks
žĺtok

Maková plnka:

200 g
mak
200 ml
mlieko
100 g
cukor
10 g
maslo
1 ks
vanilkový cukor
trochu
citrónová kôra

Orechová plnka:

200 g
vlašské orechy (mleté)
30 g
piškóty
200 ml
mlieko
80 g
cukor
1 ks
vanilkový cukor
trochu
citrónová kôra

Tvarohová plnka:

300 g
tvaroh
80 g
cukor
80 g
maslo
1 ks
vanilkový cukor
80 g
hrozienka
2 ks
žĺtok
2 ks
sneh z bielkov

Lekvárová plnka:

350 g
slivkový lekvár
trochu
citrónová kôra

Ostatné:

1 ks
vajce na potretie

postup

1.
Do veľkej misy preosejeme múku, v strede urobíme rukou jamku, vylejeme trochu vlažného mlieka, rozdrobíme droždie, pridáme cukor, zakryjeme a necháme vzísť kvások. Potom pridáme zbytok mlieka, v ktorom sme rozhabarkovali tri žĺtka, pridáme zmäknuté maslo a vypracujeme cesto. Misku uzavrieme a cesto necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 rovnakých bochníkov.
Štedrák
Štedrák
Zdroj: evauhlik
 
2.
Maková plnka: mlieko necháme zovrieť, pridáme cukor, mak a maslo a za stáleho miešania varíme cca 10 minút. Na záver pridáme postrúhanú citrónovú kôru, necháme vychladnúť. Orechová plnka: piškóty dáme do sáčku a pomocou tĺčika ich podrvíme. Ja to robím pomocou drviča, v ktorom najprv pomeliem orechy a na záver prihodím za hrsť piškót a tie už len mierne podrvím...Mlieko dáme zovrieť, pridáme cukor, orechy s piškótami a za stáleho miešania varíme až do zhustnutia. Na záver pridáme postrúhanú citrónovú kôru, necháme vychladnúť. Tvarohová plnka: tvaroh vymiešame s maslom, cukrom a žĺtkami, pridáme hrozienka, postrúhanú citrónovú kôru a nakoniec sneh z bielkov. Lekvárová plnka: ak je lekvár veľmi hustý rozriedime ho troškou horúcej vody, pridáme postrúhanú citrónovú kôru
Štedrák
Štedrák
Zdroj: evauhlik
3.
Prvý diel cesta vyvaľkáme a uložíme na papierom na pečenie vyložený stredne veľký plech s vysokými okrajmi. Na cesto rozotrieme orechovú plnku, nato uložíme druhý diel rozvaľkaného cesta, natrieme makovú plnku.
Štedrák
Štedrák
Zdroj: evauhlik
4.
Znovu diel cesta a natrieme lekvárovú plnku.
Štedrák
Štedrák
Zdroj: evauhlik
5.
Na štvrtý diel cesta dáme tvarohovú plnku... posledný diel rozvaľkáme, pokrájame na pásiky a uložíme na vrch do mriežky. Necháme chvíľu podkysnúť. Mriežku potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť.
Štedrák
Štedrák
Zdroj: evauhlik
6.
Pečieme v rozohriatej rúre na 180°C asi 50-60 minút.
Štedrák
Štedrák
Zdroj: evauhlik
7.
Štedrák necháme vychladnúť na plechu a krájame, najlepšie až na druhý deň.
Štedrák
Štedrák
Zdroj: evauhlik
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
epliskova
22.12.2016 23:06 | |
+3 -0
Práve som dopiekla je vynikajuci.
cinkaminka
21.12.2015 11:58 | |
+15 -0
Tento recept robím už 10 rokov a je perfektný.
Podobné články
Medové rezy
Ako na vynikajúce medové rezy? Klasika, ktorá nesmie chýbať na vianočnom stole KROK ZA KROKOM
Medové rezy sú jedným z najtradičnejších vianočných zákuskov. Ich príprava nie je náročná, ale je dobré...
TOP
Dokonalé slovenské Vianoce majú veľa podôb: Vyskúšajte tento rok sviatočné menu z iných regiónov
Dokonalé slovenské Vianoce majú veľa podôb: Vyskúšajte tento rok sviatočné menu z iných regiónov
Slovensko je nádherná a rozmanitá krajina. Tak, ako sa od Západu na Východ, od Severu na Juh líši jej reliéf,...
Vianočné bobáľky s makom
Presný a overený recept na bobaľky: Tradičný dezert, ktorý nesmie chýbať na našom vianočnom stole
Bobaľky, bobáľky, pupáky alebo opekance. Po dobrom vianočnom jedle si ešte nechávame miesto na jednu tradičnú...
To najlepšie cestíčko na rybu
Geniálne cestíčko, ktoré robím už roky! Netrhá sa a krásne drží tvar, hodí sa na všetky ryby
Kde inde by sme hľadali ten najlepší spôsob ako obaliť kapra, filet z tresky či lososa ako v krajine, kde...
Zapekaný kastról
Máme pre vás recept na ZAPEKANÝ KASTRÓL a iné perfektné nápady na nové jedlá zo zvyškov z Vianoc
Pred Vianocami ľudia vo veľkom nakupujú a vianočné menu vystačí pre pol armády. Zvyšky by ste však nikdy...
Trojkráľový koláč
Ospevuje ho celá rodina: Trojkráľový koláč, kto nájde TOTO, bude celý rok zdravý a spokojný! Chutí fantasticky a má naozaj málo kalórií
Sviatočné obdobie s množstvom pokušení bohatých na tuk a cukor je za nami. Teraz nás ešte čaká ďalšia...