Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Štedrák

ingrediencie

1000 g
múka hrubá
500 ml
mlieko
100 g
cukor
1 ks
droždie (kocka)
120 g
maslo
3 ks
žĺtok

Maková plnka:

200 g
mak
200 ml
mlieko
100 g
cukor
10 g
maslo
1 ks
vanilkový cukor
trochu
citrónová kôra

Orechová plnka:

200 g
vlašské orechy mleté
30 g
piškóty
200 ml
mlieko
80 g
cukor
1 ks
vanilkový cukor
trochu
citrónová kôra

Tvarohová plnka:

300 g
tvaroh
80 g
cukor
80 g
maslo
1 ks
vanilkový cukor
80 g
hrozienka
2 ks
žĺtok
2 ks
sneh z bielkov

Lekvárová plnka:

350 g
slivkový lekvár
trochu
citrónová kôra

Ostatné:

1 ks
vajce na potretie

postup

1.
Do veľkej misy preosejeme múku, v strede urobíme rukou jamku, vylejeme trochu vlažného mlieka, rozdrobíme droždie, pridáme cukor, zakryjeme a necháme vzísť kvások. Potom pridáme zbytok mlieka, v ktorom sme rozhabarkovali tri žĺtka, pridáme zmäknuté maslo a vypracujeme cesto. Misku uzavrieme a cesto necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 rovnakých bochníkov.
2.
Maková plnka: mlieko necháme zovrieť, pridáme cukor, mak a maslo a za stáleho miešania varíme cca 10 minút. Na záver pridáme postrúhanú citrónovú kôru, necháme vychladnúť. Orechová plnka: piškóty dáme do sáčku a pomocou tĺčika ich podrvíme. Ja to robím pomocou drviča, v ktorom najprv pomeliem orechy a na záver prihodím za hrsť piškót a tie už len mierne podrvím...Mlieko dáme zovrieť, pridáme cukor, orechy s piškótami a za stáleho miešania varíme až do zhustnutia. Na záver pridáme postrúhanú citrónovú kôru, necháme vychladnúť. Tvarohová plnka: tvaroh vymiešame s maslom, cukrom a žĺtkami, pridáme hrozienka, postrúhanú citrónovú kôru a nakoniec sneh z bielkov. Lekvárová plnka: ak je lekvár veľmi hustý rozriedime ho troškou horúcej vody, pridáme postrúhanú citrónovú kôru
3.
Prvý diel cesta vyvaľkáme a uložíme na papierom na pečenie vyložený stredne veľký plech s vysokými okrajmi. Na cesto rozotrieme orechovú plnku, nato uložíme druhý diel rozvaľkaného cesta, natrieme makovú plnku.
5.
Na štvrtý diel cesta dáme tvarohovú plnku... posledný diel rozvaľkáme, pokrájame na pásiky a uložíme na vrch do mriežky. Necháme chvíľu podkysnúť. Mriežku potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť.
7.
Štedrák necháme vychladnúť na plechu a krájame, najlepšie až na druhý deň.
Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
epliskova
22.12.2016 23:06 | |
+1 -0
Práve som dopiekla je vynikajuci.
cinkaminka
21.12.2015 11:58 | |
+13 -0
Tento recept robím už 10 rokov a je perfektný.
Zobraz celú diskusiu
Vybrali sme pre vás
Slovak christmas
Video: Kapustnica ako lusk
Video: Kapustnica ako lusk
Sviatočná polievka číslo jeden. Ako na dobrú kapustnicu?
Bulgur
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Bulgur - prečo ho jesť a ako si ho chutne pripraviť?
Vlákninou a minerálmi nabitá príloha, ktorú si mnohí mýlia s kuskusom. Bulgur je však oveľa chutnejší.