Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Štedrák

ingrediencie

1000 g
múka hrubá
500 ml
mlieko
100 g
cukor
1 ks
droždie (kocka)
120 g
maslo
3 ks
žĺtok

Maková plnka:

200 g
mak
200 ml
mlieko
100 g
cukor
10 g
maslo
1 ks
vanilkový cukor
trochu
citrónová kôra

Orechová plnka:

200 g
vlašské orechy mleté
30 g
piškóty
200 ml
mlieko
80 g
cukor
1 ks
vanilkový cukor
trochu
citrónová kôra

Tvarohová plnka:

300 g
tvaroh
80 g
cukor
80 g
maslo
1 ks
vanilkový cukor
80 g
hrozienka
2 ks
žĺtok
2 ks
sneh z bielkov

Lekvárová plnka:

350 g
slivkový lekvár
trochu
citrónová kôra

Ostatné:

1 ks
vajce na potretie

postup

1.
Do veľkej misy preosejeme múku, v strede urobíme rukou jamku, vylejeme trochu vlažného mlieka, rozdrobíme droždie, pridáme cukor, zakryjeme a necháme vzísť kvások. Potom pridáme zbytok mlieka, v ktorom sme rozhabarkovali tri žĺtka, pridáme zmäknuté maslo a vypracujeme cesto. Misku uzavrieme a cesto necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 5 rovnakých bochníkov.
2.
Maková plnka: mlieko necháme zovrieť, pridáme cukor, mak a maslo a za stáleho miešania varíme cca 10 minút. Na záver pridáme postrúhanú citrónovú kôru, necháme vychladnúť. Orechová plnka: piškóty dáme do sáčku a pomocou tĺčika ich podrvíme. Ja to robím pomocou drviča, v ktorom najprv pomeliem orechy a na záver prihodím za hrsť piškót a tie už len mierne podrvím...Mlieko dáme zovrieť, pridáme cukor, orechy s piškótami a za stáleho miešania varíme až do zhustnutia. Na záver pridáme postrúhanú citrónovú kôru, necháme vychladnúť. Tvarohová plnka: tvaroh vymiešame s maslom, cukrom a žĺtkami, pridáme hrozienka, postrúhanú citrónovú kôru a nakoniec sneh z bielkov. Lekvárová plnka: ak je lekvár veľmi hustý rozriedime ho troškou horúcej vody, pridáme postrúhanú citrónovú kôru
3.
Prvý diel cesta vyvaľkáme a uložíme na papierom na pečenie vyložený stredne veľký plech s vysokými okrajmi. Na cesto rozotrieme orechovú plnku, nato uložíme druhý diel rozvaľkaného cesta, natrieme makovú plnku.
5.
Na štvrtý diel cesta dáme tvarohovú plnku... posledný diel rozvaľkáme, pokrájame na pásiky a uložíme na vrch do mriežky. Necháme chvíľu podkysnúť. Mriežku potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť.
7.
Štedrák necháme vychladnúť na plechu a krájame, najlepšie až na druhý deň.
Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
epliskova
22.12.2016 23:06 | |
+1 -0
Práve som dopiekla je vynikajuci.
cinkaminka
21.12.2015 11:58 | |
+13 -0
Tento recept robím už 10 rokov a je perfektný.
Zobraz celú diskusiu
Vybrali sme pre vás
4 spôsoby ako
Video: 4 spôsoby ako nakrájať melón
Video: 4 spôsoby ako nakrájať melón
Krásne hravé spôsoby ako si nakrájať studený osviežujúci melón nájdete v krátkom videu:
Netradičné Mojito
Mojito drink 4x inak
Mojito drink 4x inak
Vyskúšajte variácie najznámejšieho letného alkoholického drinku. Čučoriedky, jahody, pomaranč, či melón dodajú drinku...
Slivkovy lekvar
Výborný slivkový lekvár 5x inak
Výborný slivkový lekvár 5x inak
Päť receptov na tradičnú dobrotu, ktorá stáročia dotvára slovenské dezerty a sladké chody.