Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Hrachová polievka s hubami. Vianoce na hocikedy.

ingrediencie

250 g
namočený sušený hrach
hrstí
namočené kuriatka (huby)
4 ks
mrkva
5 ks
zemiaky typ A
trochu
cesnak
trochu
šalotka
bobkový list
2 PL
mletá červená paprika
1 ČL
kajenská paprika
1 ČL
kurkuma
podľa chuti
soľ
trochu
repkový olej

postup

Mama robievala najlepšiu hrachovú polievku na svete. Vždy na Vianoce. Doteraz ju robieva, no ja nezahusťujem inak ako hrachom a pridala som huby. Kuriatka. To sú jediné kuriatka, ktoré ako vegetariánka jem :) Polievka je hustá ako kaša, teda môže byť aj kašou či pyré, podľa toho ako si ju hustú vymixujete. Môže byť vegánska, no skvelo sa do nej hodí aj maslo. Môžete ju mať na dva spôsoby, vymixovanú do kaše alebo takú kde je všetko odhalené, alebo si obe verzie zmiešajte :).
1.
Cibuľku nakrájame nadrobno a osmahneme na repkovom oleji. V tejto tradičnej polievke nie je nevyhnutné používať kokosový, alebo olivový. Zostaňme pri lokálnom zdroji. Na cibuli osmahneme časť nakrájanej mrkvy s kuriatkami, zemiaky a pridáme červenú mletú papriku, podlejeme vodou. Pridáme hrach a zalejeme vodou tak, aby bolo od zmesi asi 5cm tekutiny. Pridáme bobkový list a cesnak. Keď je všetko mäkké, teda okrem bobkového listu, odstavíme z ohňa a pridáme kurkumu. Polievku vždy zahusťujem tak, že časť z nej odoberiem a vymixujem, napríklad s maslom. Potom vmiešam znovu do pôvodnej zmesi. Alebo vymixujeme všetko a podávame s krutónmi.
2.
Sušený hrach dostanete v každom potravinovom obchode. S kuriatkami to možno bude trošku ťažšie, no použite aj vami nazbierané huby, alebo dubáky. Šampiňóny, portobello či ázijské sa mi sem moc nehodia. Kajenská paprika a trochu kurkumy prehrejú telo a dodajú imunite energiu. Áno, táto hrachová je vyslovene zimná polievka. Sedíte s ňou na gauči a pozeráte ako padá dážď či vločky a s horúcej misky sa len tak parí. A myslíte na Vianoce, na Vianoce doma. Tak sme si ju spravili v jednu sobotu, aby nám bolo teplo a útulne. Hocikedy.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Fotorecept: Čokomafiny s pitahayou
Pitahaya - dračie ovocie
Pitahaya - dračie ovocie
Pitahaya je plod kaktusu - lahodné ovocie, ktorý chuťou pripomína kiwi. Pôvod má v Strednej Amerike. Pestuje sa aj...
Crème brûlée
Créme brulée - francúzska špecialita, ktorú si zamilujete
Créme brulée - francúzska špecialita, ktorú si zamilujete
Créme brulée je typická francúzska špecialita. Tento lahodný vanilkový múčnik Créme brulée sa najčastejšie vyslovuje...
kucharske knihy
Knižný tip: Z fitka do kuchyne 1
Knižný tip: Z fitka do kuchyne 1
Aj vy pravidelne cvičíte a vôbec nechudnete? Niečo sa podarí zhodiť, ale nie toľko ako ste čakali? Určite viete,...