Pridať recept

Orechové "ŽERBÓ" REZY

ingrediencie

500 g
polohrubá múka (cesto)
250 g
hera (palmarín)
50 g
práškový cukor
1 ks
vajce
2 ks
zltky
20 g
čerstvé droždie
3 PL
mlieko
štipiek
soda bicarbona
štipiek
soľ
250 g
mleté vlašské orechy (plnka)
150 ml
voda
1 ks
vanilkový cukor´
150 g
kryštálový cukor
podľa chuti
strúhaná citrónová kôra
300 g
ríbezľový lekvár (na potretie plátov)
200 g
čokoládová poleva (na povrch)

postup

Rezy sú vhodné na slávnostnú príležitosť, na nedeľu, u nás sú veľmi obľúbené. Nie sú náročné na prípravu a sú naozaj vynikajúce!

1.

Cesto: múku preosejeme s cukrom, pridáme heru, vajíčko, žĺtky, droždie rozmiešané vo vlažnom mlieku /3 PL/, sódu bicarbónu, soľ a vymiesime hladké cesto. 

 
2.

Rozdelíme ho na 3 časti. Každú časť rozvaľkáme na doske natenko. Prenesieme pomocou valčeka na vymastený a múkou vysypaný plech a potrieme tenkou vrstvou ríbezľového lekváru.

3.

Na ňu natrieme polovicu vychladnutej orechovej plnky, prikryjeme druhou časťou rozvaľkaného cesta, ktorú opäť natrieme tenkou vrstvou ríbezľového lekváru a zvyškom orechovej plnky. Prikryjeme treťou vrstvou cesta, poprepichujeme vidličkou. Necháme postáť asi pol hodinu a upečieme.

4.

Rozmer plechu 27x37 cm. Teplota 200°C cca 25-30 minút. Údaje sú orientačné, každý sa riadi svojou rúrou. 

5.

Plnka: vodu s cukrom a vanilkovým cukrom dáme zovrieť, miešame, aby sa cukor roztopil, odstavíme, pridáme nastrúhanú citrónovú kôru a pomleté orechy. necháme vychladnúť.

6.

Po upečení otočíme spodnou časťou navrch pomocou druhého plechu a polejeme čokoládovou polevou. Pokrájame horúcim nožom na rezy a podávame. Dobrú chuť!

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
martuskabc
11.11.2019 03:03 | |
+19 -41
Ja ich robim uz dlhe roky,boli to oblubene rezy mojho neboheho ocka,ale cesto som rolila iba s 250g muky.Skusala som podla tohto receptu,ale bolo tam pre nas toho cesta prilis vela.A este jeden rozdiel bol ze som rezy urobila acele to dala podkysnut na 1 hodinu az potom.
BlazenaSadovska
18.8.2017 13:35 | |
+58 -57
Do cesta ide droždie a štipka sódy bicarbóny. Prášok do pečiva nie je v surovinách vôbec uvedený:))
Anonymný nick
31.12.2018 08:46 | |
+36 -39
Ano aj drozdie aj soda ale len na spic noza vyborny zakusok ja ho pravidelne robievam na silvestra!
hanakovac
10.11.2019 13:30 | |
+24 -24
Ked ide soda bic.,tak nejde prasok do peciva,stara vec
Janka4220
17.2.2017 22:14 | |
+29 -42
TAK NEVIEM CI AJ DROZDIE -PLUS KYPRIACIPRASOK ,,HAHAHA