Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Krehký citrónový koláčik

8
porcií
120
minút
nízka
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

225 g
polohrubá múka
125 g
maslo
4 PL
studená voda

Krém:

2 ks
citrón
3 PL
solamyl
150 ml
studená voda
150 g
cukor
25 g
maslo
3 ks
žĺtok

Sneh:

3 ks
vaječný bielok
150 g
kryštálový cukor
1 štipka
soľ

postup

1.
Do misky nasypeme múku, na kocky nakrájané studené maslo a štipku soli. Rukami vymiešame cesto, ktoré sa podobá mrveničke a potom pridáme po lyžiciach vodu. Veľmi rýchlo spracujeme cesto, ktoré zabalíme do fólie a odložíme na 30 minút do chladničky.
2.
Potom cesto rozvaľkáme tak, aby bolo o niečo väčšie ako je forma, keďže musí zakryť aj boky formy. Prenesieme ho do formy a poprepichujeme vidličkou. Uložíme naň papier na pečenie, zaťažíme ho fazuľou alebo keramickými guľkami a vložíme do rúry vyhriatej na 190°C, pečieme 15 minút. Potom odstránime záťaž s papierom a pečieme ešte 7 minút.
3.
V studenej vode rozmiešame solamyl, citrónovú šťavu a kôru. za stáleho miešania uvaríme hustú kašu. Odstavíme ju, vmiešame cukor a maslo. Do mierne vychladnutej kaše po jednom primiešame žĺtka. Hotový krém nanesieme na predpečený korpus.
4.
Z bielkov a soli vyšľaháme tuhý sneh, pridáme cukor a šľaháme, kým nie je sneh lesklý, pevný a cukor úplne rozpustený. Sneh nanesieme na krém a koláč vložíme naspäť do rúry. Pečieme pri teplote 150°C cca 30 minút.
Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť
Kliknutím a potvrdením zapnete upozornenia na naj recepty dňa!

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Fánky
Top 3 recepty na fánky
Top 3 recepty na fánky
Vyprážané, pečené či tvarohové, ale vždy plné lásky a Božej milosti.
Hamburger
Hamburger – nie úplne americká delikatesa
Hamburger – nie úplne americká delikatesa
Zatracovaný a milovaný kus mletého hovädzieho v chrumkavej žemli nemá svoje korene v USA.
Fritovanie
Ako predĺžiť životnosť oleja na vyprážanie?
Ako predĺžiť životnosť oleja na vyprážanie?
3 zásadné rady, ako správne a chutne použiť ten istý olej na fritovanie viackrát po sebe.