Pridať recept

Veľkonočný chlieb

4
porcie
90
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

20 ks
vajce
6 ks
žemľa
350 g
pliecko
250 g
údené pliecko
1 zväzok
petržlenová vňať
podľa chuti
soľ, mleté čierne koenie
1/2 kocka
droždie
trochu
tuk a strúhanka

postup

1.
Piecka dáme uvariť do vody na cca 20 minút. Potom mäso vyberieme, necháme odkvapkať a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Žemle pokrájame na malé kocky a petržlen nadrobno nasekáme.
 
2.
Do misky dáme 10 celých vajíčok a 10 žĺtkov. Zo zvyšných bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Vajíčka so žĺtkami vyšľaháme, pridáme žemle, mleté mäso, petržlenovú vňať, soľ a korenie. Vo vlažnej vode rozmiešame droždie, necháme ho nakysnúť a vlejeme ho do cesta.
3.
Všetko dobre premiešame a na záver opatrne vmiešame tuhý sneh z bielkov. Pekáč alebo formu na bábovku vymastíme tukom, vysypeme strúhankou a naplníme zmesou. Chlebík necháme 30 minút kysnúť.
4.
Pečieme v rúre vyhriatej na 170°C 20 minút odkryté, potom chlebík prikryjeme alobalom alebo papierom na pečenie a pečieme ďalších 20 minút. Upečený ho necháme vychladnúť.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
TOP
Končí pôst, začína obdobie hojnosti: Tieto tradičné dobroty nesmú chýbať na veľkonočnom stole, tradície
Končí pôst, začína obdobie hojnosti: Tieto tradičné dobroty nesmú chýbať na veľkonočnom stole, tradície a zvyky Veľkej Noci približuje etnologička
Varená šunka, údené klobásky, domáca slaninka, chren, vajíčka či koláčiky. To je sviatočné menu, ktoré...
Čo sú tie biele vzory na šunke? Nie je to tuk!
Čo sú tie biele vzory na šunke? Nie je to tuk!
Biele vlákna prechádzajúce cez šunku nie sú ničím zvláštnym a väčšina z nás im nevenuje pozornosť. Koniec...
Tu nájdete návod, ako skontrolovať, či sú vaše vajcia čerstvé. Päť spoľahlivých spôsobov
Tu nájdete návod, ako skontrolovať, či sú vaše vajcia čerstvé. Päť spoľahlivých spôsobov
Na prvý pohľad je ťažké posúdiť, ktoré vajcia sú čerstvé. Zvonka vyzerajú všetky veľmi podobne. Keď...
Raw meat sausage ready to be boiled in a red pot
Ako počas Veľkej Noci nepribrať? Tu je niekoľko rád od odborníka na výživu
Blížiace sa veľkonočné sviatky sú pre mnohých ľudí výzvou, obzvlášť pre tých na redukčnej diéte. Okolo...
Krémový špenát: Univerzálna, delikátna príloha
Zelený štvrtok: Recepty od raňajok až po večeru s pochúťkami zo špenátu, medvedieho cesnaku či mladej žihľavy
Zelený štvrtok so sebou prináša nádherné a najmä veľmi chutné recepty. Inšpirujte sa a vyberte si z našej...
Najkrajšie želé v tvare vajíčka. Stačí polhodina, úspech zaručený!
Najkrajšie veľkonočné želé v tvare vajíčka. Stačí polhodina, úspech zaručený!
Hľadáte inšpiráciu na originálne a zároveň jednoduché jedlo na prípravu na Veľkú noc? Máme pre vás niečo...