Pridať recept

Bezlepková torta

12
porcií
225
minút
vysoká
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

8 ks
vajce
240 g
krupicový cukor
266 g
bezlepková múka
66 g
rozpustené maslo
1 KL
vanilkový extrakt

Pena:

300 g
čučoriedky
150 ml
voda
100 g
cukor
500 ml
smotana na šľahanie
1 PL
prášková želatína
4 PL
voda

Krém:

250 g
zmäknuté maslo
300 g
biela čokoláda

Na ozdobu:

1 kg
marcipán
trochu
potravinárske farbivo, rôzne ozdoby, stuha

postup

1.
Bielky vyšľaháme do tuhej peny a v priebehu šľahania do nich postupne primiešame cukor aspoň na trikrát. Žĺtky vyšľaháme s vanilkovým extraktom a zamiešame do snehu. Primiešame múku a nakoniec už vychladnuté rozpustené maslo. Vymiešame hladké cesto, ktoré nalejeme do pripravenej tortovej formy, ktorú sme vymastili maslom a vysypali múkou. Pečieme v rúre vyhriatej na 165°C cca 45 minút.
 
2.
Korpus upečieme do zlatista a necháme vychladnúť. Zabalíme ho do fólie a necháme vychladnúť do druhého dňa v chladničke. Bude sa tak pri krájaní menej mrviť.
3.
Druhý deň si nachystáme aj plnku. Čučoriedky či už čerstvé alebo mrazené dáme s vodou a cukrom do hrnca a chvíľu ich povaríme. Želatínu zalejeme studenou vodou. Čučoriedky rozmixujeme ponorným mixérom, želatínu zohrejeme a vmiešame do čučoriedkového pyré. Necháme ho vychladnúť.
4.
Medzitým si rozkrojíme korpus na tri rovnaké pláty. Ak už čučoriedkové pyré vychladlo, vyšľaháme si šľahačku a opatrne do nej pyré vmiešame. Prvý korpus uložíme do formy, potrieme ho polovicou čučoriedkovej peny, priložíme druhý korpus aj ten potrieme penou a zakryjeme ho tretím korpusom. Tortu odložíme do druhého dňa do chladničky stuhnúť.
5.
Tortu vyberieme z formy a penu trošku uhladíme. Zmäknuté maslo vyšľaháme už s vychladnutou rozpustenou čokoládou a týmto krémom potrieme celú tortu. Opäť ju necháme stuhnúť v chladničke a prichádza na radu marcipán.
6.
Na potiahnutie torty bude potrebné cca 700 g, ktoré rozvaľkáme na doske pomúčenej práškovým cukrom a potiahneme ním tortu. Tortu opäť uložíme do chladničky. Zvyšný marcipán môžeme zafarbiť a vytvarovať z neho kvietky alebo rôzne iné tvary na ozdobu. Zdobenie je už na každého fantázii alebo voľbe oslávenca.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať