Figová torta s krémom z bielej čokolády a karamelom
12
porcií
195
minút
vysoká
náročnosť
ingrediencie
180
ml
voda
250
g
maslo
250
g
kvalitná horká čokoláda
6
KL
instantná káva
300
g
polohrubá múka
400
g
krupicový cukor
1/2
KL
kypriaci prášok do pečiva
1/2
KL
sóda bikarbóna
1
štipka
soľ
60
g
kakao
8
PL
olej
4
ks
vajce
150
g
kyslá pochúťková smotana
Čokoládový krém:
250
g
zmäknuté maslo
250
g
mäkký tvaroh
150
g
biela čokoláda
Figová plnka:
5
ks
figy
2
PL
cukor
1
PL
maslo
100
ml
smotana na šľahanie
Ganache:
150
g
biela čokoláda
50
g
smotana na šľahanie
Na ozdobu:
trochu
čerstvé figy
230
g
kryštálový cukor
250
ml
smotana na šľahanie
postup
1.
Najskôr si pripravíme korpus. Maslo dáme do vody, rozpustíme ho, odstavíme a vmiešame instantnú kávu a čokoládu. Zmes necháme 3 minúty odstáť a vymiešame hladký krém, ktorý necháme vychladnúť. Do misy nasypeme múku, cukor, kypriaci prášok, sódu bikarbónu, soľ a kakao. Premiešame ju, urobíme do nej jamku a primiešame čokoládový krém, olej, potom po jednom vajíčka a nakoniec kyslú smotanu.
2.
Cesto vylejeme do formy, ktorú sme vymastili maslom a vysypali múkou. Pečieme pri teplote 160°C cca 90 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť, zabalíme ho do fólie a do druhého dňa necháme odstáť v chladničke.
3.
Druhý deň si pripravíme ganache a plnku. Bielu čokoládu rozlámeme do misky, prilejeme horúcu smotanu a vymiešame hladký krém. Ganache necháme vychladnúť v chladničke. Figy umyjeme a nakrájame na plátky. Cukor s maslom rozpustíme na panvici. Do skaramelizovaného cukru pridáme zohriatu smotanu a vymiešame hladkú omáčku. Vhodíme do nej plátky fíg, zmes odstavíme a figy obalíme v karameli.
4.
Zmäknuté maslo vyšľaháme s tvarohom, pridáme rozpustenú bielu čokoládu a vyšľaháme hladký krém. Korpus rozrežeme na tri rovnaké pláty. Prvý plát potrieme tretinou krému a uložíme naň karamelové figy. Priložíme druhý plát a postup zopakujeme. Zvyšným krémom potrieme boky a vrch torty. Uložíme ju stuhnúť do chladničky.
5.
Potom tortu opäť celú potrieme ganache z bielej čokolády a opäť ju uložíme stuhnúť do chladničky. V panvici skaramelizujeme cukor, zalejeme ho zohriatou smotanou a rozmiešame hladký karamel. Necháme ho vychladnúť a potom ním prelejeme tortu. Ozdobíme ju figami a máme hotovo.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.