Pridať recept

Punčová torta

12
porcií
140
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

12 ks
vajce
360 g
krupicový cukor
400 g
hladká múka
100 g
rozpustené maslo
1 KL
vanilkový extrakt

Punčový sirup:

600 ml
voda
375 g
cukor
150 ml
rum
trochu
žlté a červené gélové farbivo

Ostatné:

1 téglik
marmeláda
3 hrnčeky
práškový cukor
2 PL
citrónová šťava
1 PL
rum
trochu
horúca voda
trochu
ružové potravinárske farbivo
trochu
mleté mandle

postup

1.
Rúru si vyhrejeme na 170°C a pripravíme si dve formy s priemerom cca 26 cm, ktoré vymastíme maslom a vysypeme múkou. Suroviny sú uvedené na dva korpusy. Žĺtky vyšľaháme s vanilkovým extraktom. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, postupne doň vmiešame cukor a nakoniec aj žĺtky. Primiešame múku a vychladnuté maslo.
 
2.
Hotovým cestom naplníme tortové formy. Pečieme cca 35-40 minút. Upečené korpusy necháme vychladnúť najlepšie do druhého dňa v chladničke zabalené fóliou.
3.
Cukor uvaríme s vodou, zmes odstavíme, pridáme rum a rozdelíme ju na dve rovnaké časti. Jednu zafarbíme červenou a druhú žltou potravinárskou farbou.
4.
Jeden z korpusov prerežeme na dve časti a z tej pomocou vykrajovátok alebo tanierov vyrežeme kruhy cca 4. Tie nakrájame na menšie kúsky, aby sa s nimi lepšie manipulovalo. Obe časti korpusu necháme nasiaknuť punčový sirup.
5.
Medzitým si zohrejeme marmeládu, potrieme ňou druhý rozkrojený korpus na oboch rezných stranách. Dno tortovej formy vyložíme spodnou časťou korpusu a uložíme naň striedavo farebné kúsky korpusu. Na druhé poschodie zase s opačnými farbami.
6.
Tortu priklopíme korpusom tak, aby bola marmeláda vo vnútri a vložíme ho do chladničky stuhnúť.
7.
V miske vymiešame práškový cukor, citrónovú šťavu, trošku ružového farbiva, rum a horúcu vodu. Vodu pridávame po lyžiciach, aby sme dostali požadovanú hustotu. Polevou prelejeme celú tortu, boky posypeme mletými mandľami a uložíme ju stuhnúť do chladničky.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať