Žemle na hamburger
24
porcií
300
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
5
g
čerstvé droždie
333
g
hladká pšeničná múka
333
g
voda
Cesto:
300
ml
plnotučné mlieko
666
g
hladká múka
150
g
rozpustené maslo
40
g
cukor
90
g
vajce
20
g
soľ
20
g
čerstvé droždie
trochu
sezam
trochu
mlieko na potretie
postup
1.
Deň vopred si zmiešame droždie vo vode s múkou. Vymiešame hladké cestíčko, ktoré necháme aspoň 12 hodín zrieť prikryté.
2.
Na druhý deň mlieko zmiešame s droždím a cukrom. Pridáme vajce, múku, soľ a pripravený preferment. Zmes premiešame, pridáme rozpustené maslo a premiesime. Cesto bude redšie, vložíme ho do misy vymastenej olejom, prikryjeme a necháme kysnúť 2 hodiny.
3.
Potom vykysnuté cesto rozdelíme na 24 kúskov. Z každého kúsku urobíme guľku, ktorú sploštíme na plechu vystlanom papierom na pečenie. Trošku ich splasneme a necháme 90 minút kysnúť.
4.
Pred pečením ich potrieme mliekom, posypeme sezamom a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 230°C cca 15 minút do zlatista.
Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.
Odporúčané recepty
Vybrali sme pre vás
Hamburger – nie úplne americká delikatesa
Hamburger – nie úplne americká delikatesa
Zatracovaný a milovaný kus mletého hovädzieho v chrumkavej žemli nemá svoje korene v USA.
Ako predĺžiť životnosť oleja na vyprážanie?
Ako predĺžiť životnosť oleja na vyprážanie?
3 zásadné rady, ako správne a chutne použiť ten istý olej na fritovanie viackrát po sebe.
Raňajky bez výhovoriek! Tieto raňajky zaručene stihnete
Raňajky bez výhovoriek! Tieto raňajky zaručene stihnete
Raňajky, ktoré si pripravíte večer pred spaním, budú ráno vašou zdravou a chutnou odmenou.
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:

gurmanka
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.