Pridať recept

Vanilková torta s marcipánom

10
porcií
120
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

4 ks
vajce
200 g
krupicový cukor
70 g
hladká múka
65 g
solamyl
1 KL
kypriaci prášok do pečiva
1 štipka
soľ
trochu
strúhanka a maslo na vymastenie formy

Vanilkový krém:

240 ml
smotana na šľahanie
4 ks
žĺtok
2 PL
solamyl
2 PL
krupicový cukor
1 ks
vanilkový lusk

Ostatné:

trochu
jahodový džem
500 ml
smotana na šľahanie
2 balíčky
stužovač šľahačky
trochu
potravinárske farbivo
500 g
marcipán

postup

1.
Rúru vyhrejeme na 180°C. Formu na tortu s priemerom 23 cm vymastíme maslom, dno vyložíme papierom na pečenie a taktiež potrieme maslom. Celú formu vysypeme strúhankou.
 
2.
Vajíčka s cukrom vyšľaháme do peny. Do misy preosejeme múku, soľ, kypriaci prášok a soľ. Už len vareškou vymiešame hladké cesto, ktoré vylejeme do formy. Pečieme cca 40 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť, potom obídeme boky nožíkom a odopneme formu. Opatrne korpus preklopíme na mriežku, zbavíme ho papieru na pečenie a necháme úplne vychladnúť.
3.
V miske zmiešame škrob, cukor a žĺtky. Prišľaháme asi polovicu smotany a vymiešame hladkú zmes. V hrnci zohrejeme zvyšnú smotanu s dužinou s vanilkového lusku a privedieme ju tesne pod bod varu. Horúcu smotanu pomaly zašľaháme do žĺtkovej zmesi. Zmes znovu prelejeme do hrnca a stále šľaháme. Mali by sme uvariť krém podobný pudingu.
4.
Korpus rozkrojíme na tri časti. Prvý diel potrieme priesvitnou vrstvou džemu a polovicou vanilkového krému. Priklopíme ho druhým plátom korpusu, ten opäť potrieme džemom a vanilkovým krémom. Na vrch príde úplne posledný korpus.
5.
Smotanu vyšľaháme so stužovačom na tuhú šľahačku. Celú tortu potrieme šľahačkou a odložíme do chladničky. Marcipán necháme len biely a trošku z neho môžeme zafarbiť na kvietky. Za pomoci práškového cukru vyvaľkáme z neho plát a pomocou valčeka ho prenesieme na tortu. Uhladíme ho, odrežeme a tortu odložíme stuhnúť do chladničky. Zo zvyšného marcipánu môžeme urobiť kvietky alebo akékoľvek iné ozdoby, ktorými ešte tortu ozdobíme.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať