Pridať recept

Veža z profiteroliek - Croquembouche

60
porcií
120
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

250 ml
voda
100 g
maslo
1 štipka
soľ
150 g
polohrubá múka
4 ks
vajce

Plnka:

500 ml
smotana na šľahanie
1 balíček
stužovač šľahačky
2 PL
práškový cukor

Karamel:

150 g
kryštálový cukor

postup

1.
Základom profiteroliek je odpaľované cesto. Takže si do hrnca dáme zohriať vodu s maslom a soľou. Keď začne vrieť, potom do hrnca prisypeme múku a cesto miešame, až dokým sa začne nalepovať na dno. Asi po minúte je dostatočne prevarené a môžeme ho odstaviť a nechať vychladnúť.
 
2.
Postupne doň vmiešame vajíčka a rúru dáme vyhriať na 200°C. Po pridaní všetkých vajíčok by malo byť cesto hladké. Plech vystelieme papierom na pečenie, cukrárenské vrecko naplníme cestom a na plech striekame malé kolieska trošku ďalej od seba. Pečieme ich cca 20-25 minút do zlatista. Upečené ich prepichneme špajdľou a necháme vychladnúť.
3.
Smotanu vyšľaháme s cukrom a stužovačom na tuhú šľahačku. Každý veterníček naplníme zospodu šľahačkou pomocou cukrárenského vrecka užšou špičkou.
4.
Na tanier alebo tácku položíme základňu profiteroliek, v našom prípade to bolo 20 profiteroliek a prichádza na rad karamel. V hrnci si teda rozpustíme cukor a vymiešame hladký karamel, ktorý odstavíme.
5.
Každú ďalšiu profiterolu namočíme zospodu v karamele a uložíme na vrch. Medzitým nám karamel stuhol, čiže ho rozohrejeme a dvoma vidličkami tvoríme karamelové nite, ktoré obtáčame okolo.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať