Veža z profiteroliek - Croquembouche
60
porcií
120
minút
stredná
náročnosť
ingrediencie
250
ml
voda
100
g
maslo
1
štipka
soľ
150
g
polohrubá múka
4
ks
vajce
Plnka:
500
ml
smotana na šľahanie
1
balíček
stužovač šľahačky
2
PL
práškový cukor
Karamel:
150
g
kryštálový cukor
postup
1.
Základom profiteroliek je odpaľované cesto. Takže si do hrnca dáme zohriať vodu s maslom a soľou. Keď začne vrieť, potom do hrnca prisypeme múku a cesto miešame, až dokým sa začne nalepovať na dno. Asi po minúte je dostatočne prevarené a môžeme ho odstaviť a nechať vychladnúť.
2.
Postupne doň vmiešame vajíčka a rúru dáme vyhriať na 200°C. Po pridaní všetkých vajíčok by malo byť cesto hladké. Plech vystelieme papierom na pečenie, cukrárenské vrecko naplníme cestom a na plech striekame malé kolieska trošku ďalej od seba. Pečieme ich cca 20-25 minút do zlatista. Upečené ich prepichneme špajdľou a necháme vychladnúť.
3.
Smotanu vyšľaháme s cukrom a stužovačom na tuhú šľahačku. Každý veterníček naplníme zospodu šľahačkou pomocou cukrárenského vrecka užšou špičkou.
4.
Na tanier alebo tácku položíme základňu profiteroliek, v našom prípade to bolo 20 profiteroliek a prichádza na rad karamel. V hrnci si teda rozpustíme cukor a vymiešame hladký karamel, ktorý odstavíme.
5.
Každú ďalšiu profiterolu namočíme zospodu v karamele a uložíme na vrch. Medzitým nám karamel stuhol, čiže ho rozohrejeme a dvoma vidličkami tvoríme karamelové nite, ktoré obtáčame okolo.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.