Pridať recept

Pomaly pečený bôčik s karamelovou omáčkou

Pomaly pečený bôčik s karamelovou omáčkou
Zdroj: Shutterstock
8
porcií
510
minút
vysoká
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

1,5 KL
semienka koriandru
1,5 KL
celé korenie
1,5 kg
bravčový bôčik
podľa chuti
soľ, mleté čierne korenie
2 ks
bobkový list
1 ks
cibuľa
5 strúčikov
cesnaku
1 hrnček
pomarančová šťava
trochu
olej
2 PL
jarná cibuľka

Karamel:

115 g
kryštálový cukor
60 g
maslo
60 ml
voda

Omáčka:

1 PL
maslo
1 PL
šalotka
1 KL
cesnaku
podľa chuti
soľ, mleté čierne korenie
120 ml
výpek z mäsa
2 PL
miso omáčka
2 PL
červený vínny ocot
1 PL
sójová omáčka
1 PL
rybia omáčka

postup

1.
Koriander a korenie nasucho opražíme v panvici a keď začne voňať, presypeme ho do hmoždiara, kde ho rozdrvíme. Rúru vyhrejeme na 125°C. Bôčik dobre osolíme a vložíme ho kožou nahor do pekáča. Pridáme bobkový list, korenie, na kolieska nakrájanú cibuľu a na plátky nakrájaný cesnak.
 
2.
Všetko podlejeme pomarančovou šťavou, prilejeme trošku vody, prikryjeme alobalom a pečieme 6 hodín. Ak je potrebné, dolejeme trošku vody. Mäso necháme vychladnúť a cez noc ho vložíme do chladničky.
3.
Druhý deň si pripravíme karamel. Do hrnca dáme rozpustiť cukor a keď má hnedú farbu, pridáme maslo a vodu. Všetko rozmiešame a vymiešame hladký karamel.
4.
Mäso vyberieme z pekáča, zoškriabeme z neho všetky dochucovadlá a vložíme ho do rúry zohriať. Šťavu z pekáča precedíme.
5.
Na panvici si rozpustíme maslo, pridáme nadrobno nakrájanú šalotku a cesnak, na miernom ohni všetko opečieme, dochutíme soľou a korením. Pridáme výpek z mäsa, karamel, miso, ocot, sójovú a rybiu omáčku. Všetko privedieme k varu, varíme asi 30 sekúnd a máme hotovo.
6.
Mäso nakrájame na plátky alebo kocky a servírujeme ho s karamelovou omáčkou.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Sofia Palečková
Gastro určite nie je pre každého, ale ak sa v tom nájdete, tak potom nie je o čom, hovorí Sofia, študentka hotelovej akadémie (podcast)
Zaujíma vás, ako prebiehajú praktické maturity na hotelovej akadémii či stáž v zahraničí? Vypočujte si...
Fantasticky chrumkavý bravčový bôčik 3x inak
Fantasticky chrumkavý bravčový bôčik v 3 delikátnych verziách
Často podceňované bravčové mäso, ktoré je však pri bližšom pohľade veľmi univerzálne a extra chutné...
Polievka masove gulicky
Tip na nedeľný obed: Holúbky
Magazín Dobrú chuť vám prináša tip na nedeľný obed. Vždy bude pozostávať z polievky, hlavného jedla a dezertu.
Pikantný pečený bôčik
Z českej kuchyne: Pečený bôčik s domácimi knedličkami
Veľmi radi a často sa inšpirujeme u našich západných susedov. Toto jedlo je ako stvorené na chutný, nedeľný...
Vianočné karamelové dezerty
Bez nich by Vianoce neboli! TRIKY na karamel od cukrárky + najlepšie recepty na VIANOČNÉ grilážky, trubičky, kolieska aj tradičné rezy na oblátke
Ako pripraviť dokonalý karamel? Vyskúšajte naše tipy a rady, vďaka ktorým sa podarí aj úplnému...
Pikantný pečený bôčik
Poznáme recept na najlepší PEČENÝ BÔČIK aký ste kedy jedli! Mäso šťavnaté a koža krásne chrumkavá, stačí urobiť túto jedinú vec a budete mať gule za ušami!
Ak ste sa ešte nerozhodli čo dnes variť, pečený bôčik je tá správna voľba! A nezabudnite urobiť túto jednu vec.