Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Makový chlebík

8
porcií
180
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

2 PL
teplá voda
1/2 KL
kryštálový cukor
1/4 KL
hladká múka
3 g
sušené droždie

Cesto:

280 g
hladká múka
120 ml
vlažné mlieko
3 PL
kryštálový cukor
1 štipka
soľ
1 ks
vajce
30 g
maslo

Na potretie:

30 ml
silná čierna káva
2 PL
kryštálový cukor
trochu
rozpustené maslo

Plnka:

300 g
mletý mak
100 g
kryštálový cukor
100 ml
mlieko
1 PL
rum

postup

1.
V teplej vode rozmiešame cukor, múku a droždie. Kvások necháme chvíľu odstáť. Medzitým si do misy nasypeme všetky suroviny na cesto vrátane vlažného mlieka. Pridáme kvások a vypracujme hladké a nelepivé cesto. Vložíme ho do pomúčenej misky, prikryjeme a necháme 90 minút kysnúť.
2.
Medzitým si pripravíme makovú plnku. V hrnci privedieme k varu mlieko s cukrom, pridáme mak a na miernom ohni plnku chvíľu varíme. Dochutíme ju rumom a odstavíme.
3.
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na veľmi tenký plát. Potrieme ho makovou náplňou, zvinieme a cestom zakrútime. Uložíme ho do formy na biskupský chlebík, ktorú sme si vyložili papierom na pečenie.
4.
Vrch potrieme osladenou kávou a necháme ho ešte 15 minút kysnúť. Medzitým vyhrejeme rúru na 180°C. Chlebík ešte raz potrieme kávou a pečieme 15 minút. Potom teplotu znížime na 150°C a pečieme ešte 45 minút. Upečený ho potrieme rozpusteným maslom a necháme vychladnúť.
Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Ganache
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Ganache je niečo ako univerzálna čokoládová poleva či čokoládový krém. S ganachovými polevami či krémami sa v našich...
Medovníky bez múky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
Aj zástanci zdravej výživy si môžu dopriať voňavé medovníčky. Tu je päť receptov na medovníky bez výčitiek.
Raw guľky
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
Vianoce nemusia byť o tonách cukru a bielej múky. Vyskúšajte naše tipy na zdravšie maškrtenie vo sviatočnom šate.