Pridať recept

Baklava

24
porcií
180
minút
vysoká
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

370 g
hladká múka
1 štipka
soľ
210 ml
voda
4 PL
olej
1 KL
ocot

Plnka:

170 g
nesolené pistácie
200 g
mandle
100 g
brusnice
2 KL
mletá škorica
30 g
hnedý cukor
1 štipka
mleté nové korenie

Sirup:

300 ml
voda
300 ml
med
140 g
kryštálový cukor
1 ks
škorica celá
1 PL
citrónová kôra
trochu
klinčeky

Ostatné:

trochu
rozpustené maslo
1 hrnček
pistácie na posypanie

postup

1.
Všetky suroviny na cesto vypracujeme v robote alebo ručne. Vymiešame hladké cesto, ktoré potrieme olejom, zabalíme do fólie a necháme v izbovej teplote odpočívať asi dve hodiny.
 
2.
Medzitým si nasekáme orechy a brusnice, pridáme k nim škoricu, cukor a mleté nové korenie. Na sirup zmiešame med, vodu, cukor, celú škoricu, klinčeky a citrónovú kôru. Na miernom ohni sirup varíme asi 10 minút. Precedíme ho a necháme vychladnúť.
3.
Teraz prichádza na rad najlepšie zábava, cesto odvážime, vydelíme 18 a urobíme toľko guliek. Tie rozvaľkáme na placky. Vyvaľkané pláty ukladáme na seba dobré pomúčené a prikryjeme ich vlhkou utierkou, aby cesto neobschlo.
4.
Formu vymastíme maslom a položíme do nej prvý plát cesta. Potrieme ho maslom, uložíme opäť cesto, maslo a tak ďalej na šiesty plát cesta už konečne príde na rad aj polovica orechovej zmesi. Opäť cesto, maslo a tak ďalej a zopakuje sa to až pri dvanástom, kde príde na rad zvyšná orechová zmes, ktorú zase prikrývame cestom potretým maslom.
5.
Baklava sa nakrája na kocky, potrie maslom a pečieme v rúre vyhriatej na 180°C cca 30 minút. Potom sa opäť nakrája a pečieme ďalších 30 minút.
6.
Upečenú baklavu ešte horúcu prelejeme sirupom a posypeme pistáciami. Cez noc ju necháme odstáť, aby do seba vpila všetok sirup.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
18.2.2018 21:45 | |
+0 -0
Ja sa s tým moc netoto :D ja si kúpim takúto klasickú baklavu - https://www.letakomat.sk/lidl/aktualny-letak-od-pondelka-19-02-2018/?page=7 v lidli vždy do mraziaka a mam ju strasne rada :D raz som ju robila doma a pride mi aj draha aj moc sladka podla napriklad aj tohto receptu