Baklava
24
porcií
180
minút
vysoká
náročnosť
ingrediencie
370
g
hladká múka
1
štipka
soľ
210
ml
voda
4
PL
olej
1
KL
ocot
Plnka:
170
g
nesolené pistácie
200
g
mandle
100
g
brusnice
2
KL
mletá škorica
30
g
hnedý cukor
1
štipka
mleté nové korenie
Sirup:
300
ml
voda
300
ml
med
140
g
kryštálový cukor
1
ks
škorica celá
1
PL
citrónová kôra
trochu
klinčeky
Ostatné:
trochu
rozpustené maslo
1
hrnček
pistácie na posypanie
postup
1.
Všetky suroviny na cesto vypracujeme v robote alebo ručne. Vymiešame hladké cesto, ktoré potrieme olejom, zabalíme do fólie a necháme v izbovej teplote odpočívať asi dve hodiny.
2.
Medzitým si nasekáme orechy a brusnice, pridáme k nim škoricu, cukor a mleté nové korenie. Na sirup zmiešame med, vodu, cukor, celú škoricu, klinčeky a citrónovú kôru. Na miernom ohni sirup varíme asi 10 minút. Precedíme ho a necháme vychladnúť.
3.
Teraz prichádza na rad najlepšie zábava, cesto odvážime, vydelíme 18 a urobíme toľko guliek. Tie rozvaľkáme na placky. Vyvaľkané pláty ukladáme na seba dobré pomúčené a prikryjeme ich vlhkou utierkou, aby cesto neobschlo.
4.
Formu vymastíme maslom a položíme do nej prvý plát cesta. Potrieme ho maslom, uložíme opäť cesto, maslo a tak ďalej na šiesty plát cesta už konečne príde na rad aj polovica orechovej zmesi. Opäť cesto, maslo a tak ďalej a zopakuje sa to až pri dvanástom, kde príde na rad zvyšná orechová zmes, ktorú zase prikrývame cestom potretým maslom.
5.
Baklava sa nakrája na kocky, potrie maslom a pečieme v rúre vyhriatej na 180°C cca 30 minút. Potom sa opäť nakrája a pečieme ďalších 30 minút.
6.
Upečenú baklavu ešte horúcu prelejeme sirupom a posypeme pistáciami. Cez noc ju necháme odstáť, aby do seba vpila všetok sirup.
Podobné recepty
Kým skončíte s varením, prečítajte si:
ďalšie recepty od:
Anonymný nick
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.