Slaný koláč z mrkvy a fenikla
ingrediencie
postup
Fenikel je moja obľúbená potravina, hlavne v čase tehotenstva a aj teraz počas dojčenia. Podporuje trávenie, dokonca prerazí aj chuť cesnaku – osviežuje chute. V spojení s mrkvou v šaláte vytvorili výbornú súhru chutí a tak som ich použila aj do tohoto slaného koláčika. Koláčik je vegetariánsky, ak by ste vynechali parmezán a vajce, bol by vhodný aj pre vegánov, no v tomto smere sa stavím, že práve chuť dvojročného parmezánu mu dodala správnu bodku. Nie, netvrdím, že zapečený syr akýkoľvek je špeciálne zdravý. Nie je. Ale ak použijete poctivý dozretý, alebo nepoužijete tavený, moc si neublížite J Keby som doma v momente vytvárania olovrantu mala tvaroh, použijem ten. Tomu pečenie až tak na výživovej hodnote neuberá.
No ak parmezán nasypete na koláč po vypnutí rúry a nevytvorí sa na ňom zhorená „krusta“, žalúdok ho natrávi bez väčších ťažkostí. Iba sa ľahučko prilepí k mrkve, aby nad ňou vytvoril akúsi zábranu proti vypadnutiu. Môžete ešte cesto pod mrkvou potrieť vajcom, a mrkva sa udrží a dať piecť bez syra. Koláčik sa upečie za 5 minút a so šalátom dostanete výborný olovrant, občerstvenie na párty či menšiu oslavu. Koláč sa neje horúci. Nechá sa vychladnúť na izbovú teplotu aby sa vyrovnal šalátu. Ten tiež nejedzte studený. Ak vyťahujete šalát z chladničky, kde sa samozrejme lepšie a dlhšie udržiava chrumkavý, odoberte z neho len množstvo, ktoré zjete a zvyšok rýchlo vložte späť do chladu. Vo všetkých potravinách sa striedaním chladu a tepla začína proces kazenia, hlavne pri častom vyťahovaní z chladničky. Predajcovia vás možno upozornia, že potraviny skladované vo dverách chladničiek trpia najviac. Preto by tam nemali byť syry, mliečne výrobky, mäso ani čerstvá zelenina. Skôr je to miesto určené pre rôzne džemy, horčice a paštéty v zaváracích pohároch.
Na každý koláčik ide menšia mrkva a kúsok fenikla, na 4 ks miniete cca 50 nastrúhaného parmezánu.
Suché ingrediencie na cesto zmiešame dokopy a v strede spravíme jamku. Rozbijeme vajíčka, (1 slepačie by bolo na tak málo múky priveľa, alebo dajte 1 PL namletého a namočeného ľanu) zmiešame a postupne pridáme olej a trochu vody, jogurt a vymiešame hladké cesto. Vyvaľkáme na cca 3-5mm hrúbku. Z toho vykrajujeme tvar aký sa nám páči, ja som si zvolila štvorce.
Mrkvu nakrájame na tenučké elipsy alebo nastrúhame, je to na vás. Fenikel na drobné kocky. Cesto potrieme maslom a jogurtom a poukladáme mrkvu s feniklom a kraje cesta vyhneme tak, aby vytvorili „vaničku“.
Dáme zapiecť na cca 5-7minút na 200 C°. Tesne pred vytiahnutím z rúry koláčiky posypeme nastrúhaným parmezánom a pažítkou. Až pri podávaní môžeme využiť vňať fenikla.
Koláč si môžete spraviť ak na celý plech, nie je nutné robiť mini porcie. Ak chystáte rýchly olovrant rodine, alebo večeru, celá paráda trvá aj s pečením do pol hodiny.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.