Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Žemličkový chlieb

10
porcií
60
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

500 g
múka hladká
250 g
múka špaldová celozrnná
500 ml
voda vlažná
1 kocka
droždie
1,5 cl
cukor
1,5 cl
soľ
semienka

postup

takýto chlieb doma voláme trhací pretože chlieb sa nekrája ale každý si utrhne jednu žemličku - takto upečený chlieb je výborný napr. na grilovačku, ku gulášu a pod.

1.
Z trochu vody, cukru a kvasníc spravíme kvások, ktorý potom primiešame k múke, vode a soli, pridáme podľa ľubovôle semienka a zamiesime cesto. Necháme vykysnúť.
2.
Po vykysnutí cesto poprekladáme a necháme chvíľu pod utierkou odpočívať
3.
cesto rozdelíme na 100g kúsky (ja si ich vážim aby boli rovnaké) formujeme guľky a ukladáme do väčšej tortovej formy, alebo do pekáčika. Formu vymastíme a vysypeme hrubou múkou.
4.
Necháme podkysnúť. tesne pred pečením potrieme vlažnou osolenou vodou a posypeme semienkami.
5.
Dáme piecť na 180°C asi 20-25 minút, potom zložíme obruč z formy a pečieme ešte asi 5 minút.
6.
Po upečení potrieme slanou vodou, zložíme z formy a dáme na mriežku aby chlieb vychladol. Chlieb sa krásne trhá na jednotlivé žemličky.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
opal8
12.3.2016 15:06 | |
+0 -0
vyzerá to výborne...
Zobraz celú diskusiu
Vybrali sme pre vás
Fotorecept: Čokomafiny s pitahayou
Pitahaya - dračie ovocie
Pitahaya - dračie ovocie
Pitahaya je plod kaktusu - lahodné ovocie, ktorý chuťou pripomína kiwi. Pôvod má v Strednej Amerike. Pestuje sa aj...
Crème brûlée
Créme brulée - francúzska špecialita, ktorú si zamilujete
Créme brulée - francúzska špecialita, ktorú si zamilujete
Créme brulée je typická francúzska špecialita. Tento lahodný vanilkový múčnik Créme brulée sa najčastejšie vyslovuje...
kucharske knihy
Knižný tip: Z fitka do kuchyne 1
Knižný tip: Z fitka do kuchyne 1
Aj vy pravidelne cvičíte a vôbec nechudnete? Niečo sa podarí zhodiť, ale nie toľko ako ste čakali? Určite viete,...