Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Lístkovo-kysnuté vianočky

20
porcií
125
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

450 g
polohrubá múka
30 g
droždie
1/4 liter
mlieko
50 g
roztopené maslo
1 ks
žĺtok
1/2 KL
soľ
100 g
maslo
50 g
polohrubá múka

Plnka

100 g
orechy (lieskovce či vlašské)
1 ks
bielok
50 g
práškový cukor
rum

Poleva

práškový cukor
rum

postup

Nedeľňajšie ráno s kysnutým pečivom ... nostalgia z detstva. Vždy sme sa ako malí tešili na čokoládový závin, orechové rožteky, či už len na čistú buchtičku s maslom a medom :) Ponúkam trošku vylepšený recept na kysnuto-lístkové buchtičky.

1.
Do misky preosejeme múku. Mlieko si zohrejeme, aby bolo vlažné. Nie moc horúce, aby nezničilo kvások. Do stredu múky vyhĺbime jamku, rozdrobíme do nej droždie a zalejeme troškou mlieka. V strede jamky zmes premiešame a necháme odpočívať približne 15 minút.
2.
Do zmesi pridáme žĺtok, soľ, 50g roztopeného masla, zvyšné mlieko a zamiesime cesto, ktoré necháme kysnúť 30 minút. Prichystáme si maslový kváder: 100g masla rozmiešame s 50g múky.
3.
Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na tvar kvádra veľkosti 40x30 cm. Do stredu položíme maslový kváder, cez ktorý preložíme obe užšie strany cesta a vyvaľkáme. Cesto znovu 2x preložíme z užšej strany a necháme oddychovať 15 minút v chladničke. Postup prekladania a oddychovania opakujeme ešte dvakrát (teda dokopy tri razy).
4.
Pripravíme si plnku. Pomleté orechy zmiešame s bielkom, rumom a cukrom a odložíme.
5.
Oddýchnuté cesto vyvaľkáme na pás dlhý cca 70x20 cm. Na jednu pozdĺžnu stranu cesta natrieme plnku a preložíme. Vznikne nám dlhý pás, ktorý pokrájame na pásiky široké 3,5 cm. V každom kúsku v strede nožíkom urobíme zárez dlhý 7 cm a cez tento otvor preložíme jeden koniec koláčika. Tak nám vzniknú malé buchtičky, ktoré pripomínajú malé vianočky. Necháme ich ešte podkysnúť.
6.
Rúru vyhrejeme na 220 stupňov a koláče dáme piecť. Trvá to približne 20 minút. Po upečení ich necháme chvíľku vychladnúť, ale ešte horúce ich potrieme polevou, ktorú si spravíme zmiešaním cukru s rumom.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Crème brûlée
Créme brulée - francúzska špecialita, ktorú si zamilujete
Créme brulée - francúzska špecialita, ktorú si zamilujete
Créme brulée je typická francúzska špecialita. Tento lahodný vanilkový múčnik Créme brulée sa najčastejšie vyslovuje...
Fotorecept: Čokomafiny s pitahayou
Pitahaya - dračie ovocie
Pitahaya - dračie ovocie
Pitahaya je plod kaktusu - lahodné ovocie, ktorý chuťou pripomína kiwi. Pôvod má v Strednej Amerike. Pestuje sa aj...
kucharske knihy
Knižný tip: Z fitka do kuchyne 1
Knižný tip: Z fitka do kuchyne 1
Aj vy pravidelne cvičíte a vôbec nechudnete? Niečo sa podarí zhodiť, ale nie toľko ako ste čakali? Určite viete,...