Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Lístkovo-kysnuté vianočky

20
porcií
125
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

450 g
polohrubá múka
30 g
droždie
1/4 liter
mlieko
50 g
roztopené maslo
1 ks
žĺtok
1/2 KL
soľ
100 g
maslo
50 g
polohrubá múka

Plnka

100 g
orechy (lieskovce či vlašské)
1 ks
bielok
50 g
práškový cukor
rum

Poleva

práškový cukor
rum

postup

Nedeľňajšie ráno s kysnutým pečivom ... nostalgia z detstva. Vždy sme sa ako malí tešili na čokoládový závin, orechové rožteky, či už len na čistú buchtičku s maslom a medom :) Ponúkam trošku vylepšený recept na kysnuto-lístkové buchtičky.

1.
Do misky preosejeme múku. Mlieko si zohrejeme, aby bolo vlažné. Nie moc horúce, aby nezničilo kvások. Do stredu múky vyhĺbime jamku, rozdrobíme do nej droždie a zalejeme troškou mlieka. V strede jamky zmes premiešame a necháme odpočívať približne 15 minút.
2.
Do zmesi pridáme žĺtok, soľ, 50g roztopeného masla, zvyšné mlieko a zamiesime cesto, ktoré necháme kysnúť 30 minút. Prichystáme si maslový kváder: 100g masla rozmiešame s 50g múky.
3.
Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na tvar kvádra veľkosti 40x30 cm. Do stredu položíme maslový kváder, cez ktorý preložíme obe užšie strany cesta a vyvaľkáme. Cesto znovu 2x preložíme z užšej strany a necháme oddychovať 15 minút v chladničke. Postup prekladania a oddychovania opakujeme ešte dvakrát (teda dokopy tri razy).
4.
Pripravíme si plnku. Pomleté orechy zmiešame s bielkom, rumom a cukrom a odložíme.
5.
Oddýchnuté cesto vyvaľkáme na pás dlhý cca 70x20 cm. Na jednu pozdĺžnu stranu cesta natrieme plnku a preložíme. Vznikne nám dlhý pás, ktorý pokrájame na pásiky široké 3,5 cm. V každom kúsku v strede nožíkom urobíme zárez dlhý 7 cm a cez tento otvor preložíme jeden koniec koláčika. Tak nám vzniknú malé buchtičky, ktoré pripomínajú malé vianočky. Necháme ich ešte podkysnúť.
6.
Rúru vyhrejeme na 220 stupňov a koláče dáme piecť. Trvá to približne 20 minút. Po upečení ich necháme chvíľku vychladnúť, ale ešte horúce ich potrieme polevou, ktorú si spravíme zmiešaním cukru s rumom.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Grilling Ribs
Marinády dodajú grilovanému mäsu a rybám tú správnu chuť!
Marinády dodajú grilovanému mäsu a rybám tú správnu chuť!
Vonku sa konečne vyčasilo a prišiel ten správny čas nato, aby ste aj Vy vytiahli gril. Sedieť vonku na terase...
Traditional
Oštiepok - syrový poklad zo slovenských salašov
Oštiepok - syrový poklad zo slovenských salašov
Oštiepok je náš slovenský polotvrdý, polotučný syr. Jeho charakteristickým znakom je elipsovitý tvar s ornamentom...
nanuky
17 zdravých tipov na nanuky pre deti od Henriety
17 zdravých tipov na nanuky pre deti od Henriety
Neviem či poznám človeka, ktorý nemá rád zmrzlinu. Vy áno? Naše deti ju milujú. Dokonca aj najmladšia. Nevie ešte...