Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Zemiakový chlieb aj pre začiatočníčky

ingrediencie

1 kg
hladká múka T650
1 kocka
čerstvé droždie
1 PL
kryštálový cukor
1 PL
ocot
3 KL
soľ
2 KL
rasca
3 PL
zemiaková kaša bez masla
2 PL
olej
2 dl
mlieko
teplá voda

postup

Tento chlebík som si zostavila sama kedže predchádzajúce šli takmer všetky do koša. Výhodou receptu je,že aj keď sa nepodarí tvar alebo spľasne je aj tak výborný.

1.
Jeden veľký zemiak som pokrájala na kocky a dala variť. Múku som vysypala do veľkej misky pridala cukor,soľ a premiešala.
2.
Do stredu som spravila jamku a nadrvila droždie (može byť aj sušené) zaliala teplym mliekom. Chviľku nechala postáť.
3.
Zemiaky som popucila s troškou mlieka na kašu. Do múky som pridala ostatne suroviny a to olej,ocot a rascu. Zaliala som to 2dl teplej vody a pridala aj 3PL kaše. Začala miesiť cesto ručne.
4.
Pripravila som si este 2dl teplej vody a postupne počas miesenia dolievala. Miesime aspoň 15minút. Keď dvihneme ruku cesto by sa malo trocha odlepovať nie padať musi byť lepkavé.
5.
Dáme kysnúť na hodinku a prikryjeme utierkou.
6.
Plech vyložím papierom a cesto doslova vlievam aby sme mali v chlebe pekné bublinky. Ak mate doma janske sklo tak pečte v ňom.
7.
Do pohára si dám deci vody a štipku soli (nie viac-bude slaný) a štetcom opatrne jemne potriem. Ak cesto veľmi spadlo dajte ho pred potretim este chvíľku na teple miesto. Vyhrejeme si rúru na 220stupňov a vložíme chlieb,stiahneme teplotu na 200. Pečieme cca 50minút to záleží od toho akú tu kôrku chceme mať chrumkavú. Prikladám foto pri pečení 45minút
8.
Vyberieme z rúry a potrieme zase vodou ktorou sme potierali pred pečením. Ak ste piekli na plechu/papieri chlebík vyberieme kuchynskou rukavicou a dáme na mriežky vychladnúť. Ak v janskom skle pečiete,priznám sa nemám skúsenosť no pri plechu je dôležité ho vybrať!
Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
petusa07
11.1.2017 22:09 | |
+2 -3
Chválim recept :) prvy krat som piekla domaci chlebik, sice v polovicnej davke (pre istotu) ale je vyborny, nevieme sa ho dojest :-)
Zobraz celú diskusiu
Vybrali sme pre vás
Row of macaroons
Pestrofarebné makrónky nadchnú oči aj chuťové poháriky!
Pestrofarebné makrónky nadchnú oči aj chuťové poháriky!
Sú farebné, malé, z vonku chrumkavé, vo vnútri mäkké ako obláčik a spojené lahodným krémom. Hovorí sa, že makrónky...
Plnená kapusta
5 najobľúbenejších receptov zo sladkej kapusty
5 najobľúbenejších receptov zo sladkej kapusty
Päť inšpirácií zo sladkej kapusty, ktoré ste už určite pripravovali, pripravujete a pripravovať budete.
Pile of Delicious
TOP recepty na hriešne dobré čokoládové brownies
TOP recepty na hriešne dobré čokoládové brownies
Základom brownies je kvalitná čokoláda. Do brownies sa používa kvalitná horká čokoláda, najideálnejší obsah kakaa je...