Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Zemiakový chlieb aj pre začiatočníčky

ingrediencie

1 kg
hladká múka T650
1 kocka
čerstvé droždie
1 PL
kryštálový cukor
1 PL
ocot
3 KL
soľ
2 KL
rasca
3 PL
zemiaková kaša bez masla
2 PL
olej
2 dl
mlieko
teplá voda

postup

Tento chlebík som si zostavila sama kedže predchádzajúce šli takmer všetky do koša. Výhodou receptu je,že aj keď sa nepodarí tvar alebo spľasne je aj tak výborný.

1.
Jeden veľký zemiak som pokrájala na kocky a dala variť. Múku som vysypala do veľkej misky pridala cukor,soľ a premiešala.
2.
Do stredu som spravila jamku a nadrvila droždie (može byť aj sušené) zaliala teplym mliekom. Chviľku nechala postáť.
3.
Zemiaky som popucila s troškou mlieka na kašu. Do múky som pridala ostatne suroviny a to olej,ocot a rascu. Zaliala som to 2dl teplej vody a pridala aj 3PL kaše. Začala miesiť cesto ručne.
4.
Pripravila som si este 2dl teplej vody a postupne počas miesenia dolievala. Miesime aspoň 15minút. Keď dvihneme ruku cesto by sa malo trocha odlepovať nie padať musi byť lepkavé.
5.
Dáme kysnúť na hodinku a prikryjeme utierkou.
6.
Plech vyložím papierom a cesto doslova vlievam aby sme mali v chlebe pekné bublinky. Ak mate doma janske sklo tak pečte v ňom.
7.
Do pohára si dám deci vody a štipku soli (nie viac-bude slaný) a štetcom opatrne jemne potriem. Ak cesto veľmi spadlo dajte ho pred potretim este chvíľku na teple miesto. Vyhrejeme si rúru na 220stupňov a vložíme chlieb,stiahneme teplotu na 200. Pečieme cca 50minút to záleží od toho akú tu kôrku chceme mať chrumkavú. Prikladám foto pri pečení 45minút
8.
Vyberieme z rúry a potrieme zase vodou ktorou sme potierali pred pečením. Ak ste piekli na plechu/papieri chlebík vyberieme kuchynskou rukavicou a dáme na mriežky vychladnúť. Ak v janskom skle pečiete,priznám sa nemám skúsenosť no pri plechu je dôležité ho vybrať!
Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
petusa07
11.1.2017 22:09 | |
+6 -6
Chválim recept :) prvy krat som piekla domaci chlebik, sice v polovicnej davke (pre istotu) ale je vyborny, nevieme sa ho dojest :-)
MatulykMarco
20.2.2018 11:10 | |
+1 -1
Super že sa vydaril a hlavne že chuti 👍
Zobraz celú diskusiu
Vybrali sme pre vás
pohánková múka
Prehľad bezlepkových múk - ktorú a kam vhodne použiť
Prehľad bezlepkových múk - ktorú a kam vhodne použiť
Kde sú tie časy, kedy v obchodoch v regáli boli v ponuke len hladká, hrubá a polohrubá múka? Dnes už v obchodoch...
Olivovy olej
Video: 8 tipov ako si vybrať kvalitný olivový olej
Video: 8 tipov ako si vybrať kvalitný olivový olej
Na pultoch je dnes na výber také množstvo olivových olejov, že nájsť medzi nimi tie naozaj kvalitné môže byť skutočný...
Maďarský guláš
Viete ako pripraviť dokonalú tarhoňu?
Viete ako pripraviť dokonalú tarhoňu?
Slovenská ryža ako súčasť potravinových zásob dávnych dobyvateľských výprav až po nezameniteľnú prílohu k hovädziemu...