Pridať recept

Zemiakový chlieb aj pre začiatočníčky

Zemiakový chlieb aj pre začiatočníčky
Zdroj: MatulykMarco

ingrediencie

1 kg
hladká múka T650
1 kocka
čerstvé droždie
1 PL
kryštálový cukor
1 PL
ocot
3 KL
soľ
2 KL
rasca
3 PL
zemiaková kaša bez masla
2 PL
olej
2 dl
mlieko
ks
teplá voda

postup

Tento chlebík som si zostavila sama kedže predchádzajúce šli takmer všetky do koša. Výhodou receptu je,že aj keď sa nepodarí tvar alebo spľasne je aj tak výborný.

1.
Jeden veľký zemiak som pokrájala na kocky a dala variť. Múku som vysypala do veľkej misky pridala cukor,soľ a premiešala.
 
2.
Do stredu som spravila jamku a nadrvila droždie (može byť aj sušené) zaliala teplym mliekom. Chviľku nechala postáť.
3.
Zemiaky som popucila s troškou mlieka na kašu. Do múky som pridala ostatne suroviny a to olej,ocot a rascu. Zaliala som to 2dl teplej vody a pridala aj 3PL kaše. Začala miesiť cesto ručne.
4.
Pripravila som si este 2dl teplej vody a postupne počas miesenia dolievala. Miesime aspoň 15minút. Keď dvihneme ruku cesto by sa malo trocha odlepovať nie padať musi byť lepkavé.
5.
Dáme kysnúť na hodinku a prikryjeme utierkou.
6.
Plech vyložím papierom a cesto doslova vlievam aby sme mali v chlebe pekné bublinky. Ak mate doma janske sklo tak pečte v ňom.
7.
Do pohára si dám deci vody a štipku soli (nie viac-bude slaný) a štetcom opatrne jemne potriem. Ak cesto veľmi spadlo dajte ho pred potretim este chvíľku na teple miesto. Vyhrejeme si rúru na 220stupňov a vložíme chlieb,stiahneme teplotu na 200. Pečieme cca 50minút to záleží od toho akú tu kôrku chceme mať chrumkavú. Prikladám foto pri pečení 45minút
Zemiakový chlieb aj pre začiatočníčky
Zemiakový chlieb aj pre začiatočníčky
Zdroj: MatulykMarco
8.
Vyberieme z rúry a potrieme zase vodou ktorou sme potierali pred pečením. Ak ste piekli na plechu/papieri chlebík vyberieme kuchynskou rukavicou a dáme na mriežky vychladnúť. Ak v janskom skle pečiete,priznám sa nemám skúsenosť no pri plechu je dôležité ho vybrať!
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
petusa07
11.1.2017 22:09 | |
+11 -6
Chválim recept :) prvy krat som piekla domaci chlebik, sice v polovicnej davke (pre istotu) ale je vyborny, nevieme sa ho dojest :-)
MatulykMarco
20.2.2018 11:10 | |
+2 -1
Super že sa vydaril a hlavne že chuti 👍
Podobné články
Príprava zemiakových placiek
Zemiaky vám už nikdy nesčernejú! 9 geniálnych trikov, ktoré zaručia vždy perfektný výsledok, o týchto ste určite ešte nepočuli
Chystáte sa pripravovať placky, halušky či iné zemiakové pochúťky a chcete sa vyhnúť sčernaniu zemiakov? Tak...
Chlieb
A kde skladujete chlieb vy? Ak na tomto mieste, robíte veľkú chybu! Suchý chlieb však nevyhadzujte, tu je návod, čo s ním môžete urobiť
Kúpili ste väčšie množstvo chleba a nestihli ste ho spotrebovať? Tu je niekoľko nápadov čo s ním a tiež...
Rýchly chlieb z panvice
Zázračný chlieb z panvice: Krásne mäkký aj na druhý deň, stačí múka, olej a nebudete sa vedieť dojesť!
"Pane in Padella" je názov špeciality z Talianska. Je to chlieb, ktorý sa pečie na panvici namiesto v rúre. A...
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Najčastejšia chyba pri varení zemiakov: Vkladáte zemiaky do studenej alebo vriacej vody?
Možno si myslíte, že varenie zemiakov je jednou z najjednoduchších kulinárskych úloh? Budete prekvapení, keď...
Zozelenenie zemiakov
Pozrite sa, či ich nemáte doma: Stačí hrubšia šupka? Je to mýtus! Zelené zemiaky sú jed
Všetci máme radi zemiaky. Ak nie varené, tak v podobe pečených, zemiakových placiek alebo hranolčekov. Ukazuje...
Mladé zemiaky a skoré zemiaky nie sú to isté. Ako ich rozlíšiť?
Mladé zemiaky a skoré zemiaky nie sú to isté. Ako ich rozlíšiť?
Pre mnohých ľudí nie je nič lepšie ako mladé zemiaky na obed doplnené šalátom a reďkovkami so smotanou...