Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Veľkonočná paska

ingrediencie

1 kg
hladká múka
700 ml
mlieko
2 ks
vajce
4 PL
cukor
1 ks
vanilkový cukor Dr.Oetker
2 ks
sušené droždie Dr.Oetker
1 KL
soľ
125 g
maslo
1/2 hrnček
hrozienka
1 ks
vajce na potretie
cukor a voda na potretie

postup

Veľká noc sa nezaobíde bez domácej veľkonočnej pasky. Tento recept sa u nás dedí medzi generáciami.

1.
Do múky zamiešame sušené droždie, vanilkový cukor, cukor a soľ. Maslo s mliekom dáme do hrnca ohriať, kým sa maslo neroztopí. Potom ohriate mlieko s maslom a 2 žĺtka pridáme k suchým surovinám a vypracujeme cesto. Vypracované cesto necháme hodinu kysnúť.
2.
Medzitým namočíme hrozienka do horúcej vody. Po hodine vymiešame sneh z bielkov a vytlačíme vodu z hrozienok a zapracujeme do cesta. Opäť necháme kysnúť asi hodinu.
3.
Takto vykysnutú pasku preložíme na pripravený vymastený plech a necháme ešte asi 30 minút kysnúť.
4.
Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Pasku potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť. Po 5 minútach znížime teplotu na 180 stupňov a po ďalších 20 minútach na 150 stupňov. Paska sa pečie celkom hodinu, ak by sa začala pripaľovať, vrch prekryjeme alobalom.
5.
Tesne pred dopečením si zmiešame asi pol deci horúcej vody s pol deci cukru (1:1) a touto sladkou vodou potrieme upečenú pasku po vybratí z rúry.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
vysavac
Toto ste o domácich spotrebičoch vedeli?
Toto ste o domácich spotrebičoch vedeli?
Sú bežnou súčasťou vybavenia každej kuchyne, no málokto pozná ich príbehy. Každý domáci spotrebič má svoju históriu,...
Pečené jablká
Pečené jablká s chrumkavou náplňou a čokoládou
Pečené jablká s chrumkavou náplňou a čokoládou
Váhate, či si dať ovocie alebo sladký dezert? Vyriešte dilemu pečenými jablkami s chrumkavou náplňou :)
Indický chlieb
Naan - indický chlieb
Naan - indický chlieb
Kedysi bol chleba len pre panstvo. Po celom svete boli viac rozšírenejšie chlebové placky, ako napríklad tortilly,...