Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Veľkonočná paska

ingrediencie

1 kg
hladká múka
700 ml
mlieko
2 ks
vajce
4 PL
cukor
1 ks
vanilkový cukor Dr.Oetker
2 ks
sušené droždie Dr.Oetker
1 KL
soľ
125 g
maslo
1/2 hrnček
hrozienka
1 ks
vajce na potretie
cukor a voda na potretie

postup

Veľká noc sa nezaobíde bez domácej veľkonočnej pasky. Tento recept sa u nás dedí medzi generáciami.

1.
Do múky zamiešame sušené droždie, vanilkový cukor, cukor a soľ. Maslo s mliekom dáme do hrnca ohriať, kým sa maslo neroztopí. Potom ohriate mlieko s maslom a 2 žĺtka pridáme k suchým surovinám a vypracujeme cesto. Vypracované cesto necháme hodinu kysnúť.
2.
Medzitým namočíme hrozienka do horúcej vody. Po hodine vymiešame sneh z bielkov a vytlačíme vodu z hrozienok a zapracujeme do cesta. Opäť necháme kysnúť asi hodinu.
3.
Takto vykysnutú pasku preložíme na pripravený vymastený plech a necháme ešte asi 30 minút kysnúť.
4.
Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Pasku potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť. Po 5 minútach znížime teplotu na 180 stupňov a po ďalších 20 minútach na 150 stupňov. Paska sa pečie celkom hodinu, ak by sa začala pripaľovať, vrch prekryjeme alobalom.
5.
Tesne pred dopečením si zmiešame asi pol deci horúcej vody s pol deci cukru (1:1) a touto sladkou vodou potrieme upečenú pasku po vybratí z rúry.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Spenená zrnková
Nespravte si „faux pas“ v kaviarni!
Nespravte si „faux pas“ v kaviarni!
Pitie kávy patrí medzi každodenné rituály väčšiny dospelých ľudí. Ak nepatríte medzi človeka, čo ihneď po zobudení musí...
egreš
Egreše
Egreše
Egreše sú veľmi chutné ovocie. Pri správnom výbere odrody je dokonca aj sladké. Egreš bol pôvodne obyčajný divoký ker...
smaženie
Hraškové smaženie bez lepku aj pre vegánov
Hraškové smaženie bez lepku aj pre vegánov
Pri mojich prednáškach či seminároch o intolerancii na potraviny padajú najčastejšie otázky práve o lepku. Ako ho...