Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Veľkonočná paska

ingrediencie

1 kg
hladká múka
700 ml
mlieko
2 ks
vajce
4 PL
cukor
1 ks
vanilkový cukor Dr.Oetker
2 ks
sušené droždie Dr.Oetker
1 KL
soľ
125 g
maslo
1/2 hrnček
hrozienka
1 ks
vajce na potretie
cukor a voda na potretie

postup

Veľká noc sa nezaobíde bez domácej veľkonočnej pasky. Tento recept sa u nás dedí medzi generáciami.

1.
Do múky zamiešame sušené droždie, vanilkový cukor, cukor a soľ. Maslo s mliekom dáme do hrnca ohriať, kým sa maslo neroztopí. Potom ohriate mlieko s maslom a 2 žĺtka pridáme k suchým surovinám a vypracujeme cesto. Vypracované cesto necháme hodinu kysnúť.
2.
Medzitým namočíme hrozienka do horúcej vody. Po hodine vymiešame sneh z bielkov a vytlačíme vodu z hrozienok a zapracujeme do cesta. Opäť necháme kysnúť asi hodinu.
3.
Takto vykysnutú pasku preložíme na pripravený vymastený plech a necháme ešte asi 30 minút kysnúť.
4.
Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Pasku potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť. Po 5 minútach znížime teplotu na 180 stupňov a po ďalších 20 minútach na 150 stupňov. Paska sa pečie celkom hodinu, ak by sa začala pripaľovať, vrch prekryjeme alobalom.
5.
Tesne pred dopečením si zmiešame asi pol deci horúcej vody s pol deci cukru (1:1) a touto sladkou vodou potrieme upečenú pasku po vybratí z rúry.
Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
French crepes
Čarujeme s ohňom - flambujeme!
Čarujeme s ohňom - flambujeme!
Flambovanie má základ vo francúzskom slove “ flamber“, čo v preklade znamená horieť. Tento spôsob úpravy jedla patrí...
Offering root
Viete ako spestriť obyčajnú zemiakovú kašu?
Viete ako spestriť obyčajnú zemiakovú kašu?
Do už hotovej kaše stačí pridať prelisovaný cesnak, vynikajúca je aj kaša s opraženou cibuľkou alebo slaninou. Skúsiť...
Row of macaroons
Pestrofarebné makrónky nadchnú oči aj chuťové poháriky!
Pestrofarebné makrónky nadchnú oči aj chuťové poháriky!
Sú farebné, malé, z vonku chrumkavé, vo vnútri mäkké ako obláčik a spojené lahodným krémom. Hovorí sa, že makrónky...