Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Klasický syrový burger

ingrediencie

Na fašírky:

650 g
hovädzie fašírované mäso z pleca
2 PL
biela cibuľa nakrájaná na drobné kocky
2 PL
kečup
1 PL
dijonská horčica
1/2 KL
worcesterská omáčka
1/2 KL
sušené oregáno
podľa chuti
hrubá morská soľ
trochu
čerstvo pomleté čierne korenie
4 ks
prerezané burgerové žemle
2 PL
mäkké maslo
180 g
zrelý biely alebo žltý čedar nakrájaný na štyri plátky s hrúbkou 1 cm s izbovou teplotou
4 lístky
hlávkový šalát
60 g
nakrájané sterilizované slané uhorky s kôprom
podľa chuti
kečup

postup

Recept na klasický syrový burger pochádza z knihy Weber-Grilovanie-Burgery.

 

1.
Vo veľkej mise opatrne premiešame suroviny na fašírky s 1/2 ČL soli a 1/4 ČL čierneho korenia. Navlhčenými rukami vytvarujeme štyri kypré fašírky hrubé 2,5 cm s priemerom asi 10 cm. Mäso pritom veľmi nestláčame a nemiesime, aby fašírky pri grilovaní nestvrdli. Palcami alebo chrbtom čajovej lyžičky urobíme do stredu každej fašírky plochú priehlbinu širokú asi 2,5 cm. Potom sa pri grilovaní nevyklenú a rovnomerne sa upečú. Fašírky až do grilovania odložíme na chladné miesto.
2.
Gril pripravíme na priamy stredný až silný plameň (200 – 260 ºC).
3.
Grilovací rošt vyčistíme kefkou. Fašírky na obidvoch stranách mierne osolíme a okoreníme, rezné plochy žemiel natrieme mäkkým maslom. Fašírky grilujeme pri zatvorenom veku 8 – 10 min. nad priamym stredným až silným plameňom, aby sa stredne (medium) prepiekli. Raz ich obrátime, len čo sa dajú ľahko odobrať z roštu (ak plamene šľahajú vysoko, fašírky na chvíľu odložíme nad nepriamy plameň). V posledných 2 min. na grile necháme na každej fašírke roztopiť 1 plátok syra. Žemle obrátené reznými plochami nadol necháme 1 min. pred koncom pečenia opražiť nad priamym plameňom.
4.
Medzi dve polovice každej žemle vložíme 1 šalátový list, 1 fašírku a kôprové uhorky. Burger hneď podávame s kečupom. K tomu veľmi chutia kefírové cibuľové kolieska.
Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť
Kliknutím a potvrdením zapnete upozornenia na naj recepty dňa!

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Hamburger
Hamburger – nie úplne americká delikatesa
Hamburger – nie úplne americká delikatesa
Zatracovaný a milovaný kus mletého hovädzieho v chrumkavej žemli nemá svoje korene v USA.
Fritovanie
Ako predĺžiť životnosť oleja na vyprážanie?
Ako predĺžiť životnosť oleja na vyprážanie?
3 zásadné rady, ako správne a chutne použiť ten istý olej na fritovanie viackrát po sebe.
Raňajky v pohári
Raňajky bez výhovoriek! Tieto raňajky zaručene stihnete
Raňajky bez výhovoriek! Tieto raňajky zaručene stihnete
Raňajky, ktoré si pripravíte večer pred spaním, budú ráno vašou zdravou a chutnou odmenou.