Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Bazový sirup

ingrediencie

10 litrov
hrniec bazových kvetov
1,5 kg
mix trstinového a brezového cukru
4 litre
voda
1 PL
kyselina citrónová
verbena alebo citrónovej medovky

postup

Recept na sirup z bazy či agátu má asi každá gazdinka. Ja vždy skúšam iný postup a tentokrát som to prešvihla s kyselinou citrónovou. Nedomyslela som, že keď nepoužívam klasický cukor, ale časť trstinového a brezového, že tie sú menej sladké. A tak finálny sirup bol kyslastý, podčiarknutý neopakovateľnou bazovou chuťou. Zistili sme, že takýto nám chutí, lebo moc sladké „glejové“ sirupy u nás doma moc v obľube nie sú.

S bazou narábam veľmi opatrne. Kvety nezvyknem variť kvôli stopkám a obsahu jedovatých látok v nich. Na internete som našla veľa rôznych postupov. Nakoniec som si vybrala takýto môj, ako som minulý rok robila čaj z agátov. Baza obsahuje veľa vitamínu C a má vôbec blahodarné účinky na organizmus. Aj keď to môže znieť ako klišé, s rozumným sladidlom je z tejto šťavy nielen osviežujúci nápoj. Môžete ním získať aj energiu. A ako náš sused povedal – náš sirup si „švihne“ do piva a spraví si radler. :)

TIP: kvety zbierané za slnka dajú sirupu oveľa silnejšiu arómu. My sme skončili zber v daždi, tak nám neostalo nič iné, len ich použiť mokré.

1.

Stonky bazových trsov ostriháme na čo najkratšie. Do hrnca dáme kvety s verbenou a zasypeme sladidlom. Prstami premiešame tak, aby sa cukor dostal k čo najviac kvietkom bazy. Dáme do chladničky na hodinu -dve aby cukor nasiakol arómu a peľ bazy. Zalejeme vodou a necháme postáť v chladničke cca 12h.

2.

Potom scedíme cez gázu. Pohotová mama našla plienku z čistej bavlny :) Na látke sa zachytia nečistoty.

3.

Výluh s pridaní kyseliny citrónovej pasterizujeme pomalým ohrevom cca 4h ( 1l – 1h ohrevu). Neuvádzame do varu. Tento sirup nemá konzistenciu hustej masy kvôli menšiemu obsahu cukru, je to skôr akoby čajový výluh. Pri dlhšej pasterizácii a pridaním viac kíl cukru dostanete hustý sirup. Na úkor zdravia samozrejme, keďže vyššia dávka cukru nie je pre telo zdravá.

4.

Mne sa po varení podarilo získať cca 3,5l sirupovej šťavy. Preliala som ho do čistých a suchých sklenených fliaš. Myslím, že sa minul a je čas na ďalší kým baza neodkvitne úplne. :)

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Slivkové guľky
Slivky sú famózne nie len v koláčoch!
Slivky sú famózne nie len v koláčoch!
Slivková sezóna je v plnom prúde. Ak už ste prejedený slivkových koláčov, máme pre vás skvelé recepty na tradičné...
4 spôsoby ako
Video: 4 spôsoby ako nakrájať melón
Video: 4 spôsoby ako nakrájať melón
Krásne hravé spôsoby ako si nakrájať studený osviežujúci melón nájdete v krátkom videu:
Netradičné Mojito
Mojito drink 4x inak
Mojito drink 4x inak
Vyskúšajte variácie najznámejšieho letného alkoholického drinku. Čučoriedky, jahody, pomaranč, či melón dodajú drinku...