Pridať recept

Topinamburová bublanina s čerešňami

Topinamburová bublanina s čerešňami
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

5 ks
vajce
300 g
zomletý trstinový alebo brezový cukor
100 g
topinamburová múka
350 g
špaldová polohrubá múka typ630
ks
soľ
1 ks
vanilkový struk
5 PL
kakao
2 PL
rum
1 balíček
vínny kameň
7 PL
rastlinný olej neutrálnej chuti (rafinovaný repkový, slnečnicový),
7 PL
voda
ks
ovocie

postup

Ľahučká, nadýchaná, s čerstvým ovocím. Celoročná pochúťka o to lepšia, že je teraz zo sezónneho ovocia. Dozreli totiž čerešne a ríbezle. Sladká bublanina sa mi vždy viaže s kyslastým druhom ovocia, ako sú ríbezle, egreše, josta či nebodaj moruše. Medzi čerešňovými džemami mi zostali odkôstkované čerešne. Môj muž ma má naozaj rád. Pretože mi kúpil odkôstkovač čerešní. Všetko čerešňové nám ide rýchlejšie. Aj zmrzlinu sme si urobili.

A ešte ma čaká spracovať čerešňové kôstky. Vyvarím ich a očistím, usuším v sušičke. Budú super darčekom. Zašité do bavlnenej taštičky. Ak ich nahrejete, svoje teplo pomaly odovzdajú zimomravým alebo sa zvykne prikladať na boľavé miesto ako sú zuby alebo kríže.

Čerešne fungujú aj ako antibiotikum. Ak sa cítite unavený, vyčerpaný, spravte si diétnejšie jedlo a zjedzte čo najviac čerstvých čerešní. Zapečené v koláči spravia dobrú náladu a chuť, ale vitamíny z nich už nijako nedostanete. Tie sa strácajú pri zahrievaní nad 42 -45 C°.

TIP: Pre obmenu za kakao môžete v bublanine použiť karob.

1.
Do misy dajte vajcia, rum, cukor. Použite aj bielka aj žĺtka naraz. Vyšľahajte a pridajte vodu a olej, šľahajte spolu do penista.
 
2.
V inej miske zmiešajte preosiate múky, prášok do pečiva, soľ a pridajte do zmesi vajec. Premiešajte. Cesto musí byť hladké, bez hrudiek.
3.
Nalejte do vymasteného pekáča alebo plechu s vyšším okrajom. Nevylejte celé, časť si na záver dochuťte kakaom a trochou vody a škrabkou vmiešajte do bledej zmesi. Takto naliate cesto nechám vždy 10 minút „nadýchať sa“. Kým naň poukladám ovocie dám mu ešte trochu času. Hotový koláč je potom vždy vyšší a mäkučký. Pečte cca 30 minút v teplovzdušnej rúre pri teplote 160 – 170 C°. Dobrú chuť.
topinamburova bublanina
topinamburova bublanina
Zdroj: Henrieta Peškovičová
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
10.7.2017 23:50 | |
+0 -0
Parádna! Ja som momentálne na takejto strave - https://estavisa.sk/ako-chuti-usa/, ale velmi rada by som si dala dačo slovenske
Anonymný nick
6.6.2017 13:09 | |
+0 -0
mám podobnú skúsenosť, odkedy mám odkostkovac, pečenie mi ide onoho rychlejsie, kupila som ho v tescu, stoji len 2 eura a aj teraz ho majú v ponuke :) https://www.letakomat.sk/tesco/aktualny-letak-201723-hypermarket/?page=50#preview