Pridať recept

Čerešňový džem s chia semienkami

ingrediencie

2 litre
rozmixované čerešne a červené ríbezle
2 dl
kokosový cukor
1 ks
vanilkový struk
1 dl
chia semienka
štipiek
soľ
20 g
kyselina citrónová

postup

Sezóna domáceho ovocia ponúka veľké množstvo kreatívy v kuchyni. Najviac z neho zjeme surového kvôli vitamínom a skvelej chuti. Ale ak sa podarí oberačka ako tento rok, je dôvod zmraziť na zmrzlinu a uvariť v džeme. No na to, aby sa z čerešní čokoľvek urobilo, treba ich zbaviť kôstok. Na to som od muža dostala nástroj, ktorý mi značne uľahčil prácu. Kôstky sme naviac očistili a odložili na výrobu ohrievacích vrecúšok. Nástroj nie je žiaden drahý výdavok, stál do 4 Eur. Nie, nie je dokonalý a treba kôstky po ňom ešte dovyberať z čerešní, očistené skontrolovať. No isto je s kontrolou menej práce ako z pevnej čerešne vylúpať kôstku prstami.

 

Džemov sa u nás doma nezje veľa. Doteraz som ich moc nevyrábala, nebolo záhrady a kúpeného ovocia som sa radšej prejedla ako ho varila. Ale rada skúšam aj iné možnosti, naviac som dostala výzvu skúsiť džem bez cukru, nehovorím však že bez sladidla. Použila som kokosový cukor, ktorý vlastne cukrom nie je J. Chia semienka som kúpila v bio kvalite, teda ich nebolo nutné premývať, naviac sa hneď po premytí v nich vytvára želatínová konzistencia. Džem som zakonzervovala trochou kyseliny citrónovej, snáď v budúcnosti vymyslím niečo ešte zdravšie. Džem sme vyrobili do sklenených pohárov, rozchytali sa ako darčeky pre návštevy a zatiaľ si všetci chválili chuť aj našej rodinnej Morgany z rumu a goji. Džemovačka je super zábava, lebo môžete kombinovať milióny chutí a vždy vyjde fantastické prekvapenie.

1.

Do väčšieho hrnca dáme ovocné pyré, vanilku a sladidlo (pokojne si použite aj xylitol, alebo trstinový cukor) a uvedieme do varu. Odparíme ho z vody dovtedy, kým sa nestratí pena a objaví hustá a voňavá masa.

 
2.

Varila som toto množstvo cca 35 minút. Potom som pridala soľ a chia semienka s kyselinou citrónovou. Zmes som premiešala a prevarila ešte asi 10 minút.

3.

Džem som naliala do suchých a nahriatych pohárov (zaváracie fľaše) a zavrela. Výborný bol horúci a ešte lepší na druhý deň, vychladený s krekrami alebo cereálnym chlebíkom.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
aeg
Večera snov od špičkového kuchára z AEG (+rozhovor)
Zvažujete kúpu novej kuchyne? S rekonštrukciou býva veľa starostí, ale predstavte si, že prídete domov...
AEG
Horúca, intenzívna alebo vlhká para?
Vláčne zvnútra, krehké a chrumkavé na povrchu? S parnou rúrou sa vám také jedlo podarí. Bežná rúra obklopí...
pripravené v pare
Ako pripraviť dokonalý steak?
Inšpirujte sa receptom šéfkuchára Antonína Bradáča a doplňte steak bylinkovým maslom.
AEG recept
Šalát z červenej repy s čakankou a kozím syrom
Červená repa skombinovaná s kozím syrom je obľúbená klasika. Na osvieženie pridajte čakanku a syr obaľte...
zeleninová krémová polievka
Aj vám chutia výdatné krémové polievky?
Skúste zeleninovú krémovú polievku z multifunkčnej parnej rúry s chrumkavou šošovicou beluga a sladkými zemiakmi.
Čerešne
Sladké čerešne: Poradíme, ako ich odkôstkovať, uskladniť a premeniť na trvanlivé pochúťky
Sezóna čerešní netrvá dlho. Napriek tomu máme toto ovocie veľmi radi a chceli by sme ho uchovať aj...