Pridať recept

Kôprovo–bryndzová omáčka

Kôprovo–bryndzová omáčka
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

250 g
čerstvá bryndza
1 ks
biely grécky jogurt
1 PL
olivový olej
ks
roztlačený cesnak
2 PL
nasekaný kôpor
1 PL
nadrobno nastrúhaného zeleru (buľvy)

postup

Kôprovú omáčku s bešamelom som milovala ako dieťa. Robievala ju starká spolu s hovädzím vareným a zemiakmi. Dnes už nejem ani bešamely, ani mlieko nepijem, ba ani to mäso. No kôpor mám rada naďalej. Táto aromatická bylinka pochádza z oblasti Stredomoria. V múdrych bylinárskych herbároch a liečiteľských knihách ju spomínajú ako liek proti kašľu, na prečistenie ciev. Vraj ako „migrénici“ by si pomohli s kôprom proti „hlavybôľom“. Skúšali ste ju použiť ako liek?

Keďže jej aróma je dosť silná, kombinácia s inými bylinami by mala byť veľmi opatrná. Ako sa hovorí: „ všetkého veľa škodí“. Raz som jedla úžasný šalát od Andy Slivkovej. Prišla s ním na vegánsku súťaž. Najskôr som ohŕňala nad receptom nos, že toto nezjem. Nasekaný kopec kôpru a petržlenovej vňate. No skombinovala to s píniovými jadierkami, citrónovou šťavou a javorovým sirupom. Po prvom ochutnaní som skoro odpadla aké to bolo vynikajúce. Andy vyhrala. Šalát vraj pochádza z Izraela. Asi ho zas vyskúšam s pečenými portobello hubami.

TIP: omáčku som použila aj na slaný koláč, muž k mäsu a ja aj na šalát a ku koreňovej zelenine ako dop.

1.

Všetky ingrediencie zmiešajte. Soľ som nepoužila, nakoľko pre mňa je bryndza už dosť slaná.

 
2.

Keď som robila omáčku na namáčanie zeleniny ako dip, iba som ju zmiešala vidličkou. Ale keď som s ňou chcela polievať grilovanú zeleninu a zemiakové pyré, rozmixovala som ju dohladka v mixéri.

3.

Neskladujte, urobte hneď pred podávaním.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať