Pridať recept

Hruškový koláč

16
porcií
100
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Na cesto:

500 g
hruška
1 PL
šťava z citróna
200 g
zmäknuté maslo alebo margarín
150 g
hnedý cukor
1 balíček
Vanilínový cukor Dr.Oetker
trochu
kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
1 PL
mletá škorica
1 KL
mletý zázvor
1/2 KL
mletý muškátový kvet
4 ks
žĺtok
400 g
hladká múka
1/2 balíček
Kypriaci prášok do pečiva Dr.Oetker
1/2 KL
Jedlá sóda Dr.Oetker
70 g
tekutý med
250 ml
cmár

Na bezé:

4 ks
bielok
1 štipka
soľ
100 g
práškový cukor

postup

1.
Na prípravu cesta hrušky olúpeme, nakrájame na malé kocky a pokvapkáme šťavou z citróna.
 
2.
V mise vyšľaháme maslo alebo margarín elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Pridáme cukor, vanilínový cukor, kôru, škoricu, zázvor, muškátový kvet a žĺtky a šľaháme asi 1 minútu. Múku zmiešame s kypriacim práškom a sódou a striedavo s medom a cmarom vyšľaháme na strednom stupni dohladka. Vareškou zľahka vmiešame hrušky. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme. Elektrická rúra: 180 °C, Teplovzdušná rúra: 160 °C, Plynová rúra: stupeň 3, Doba pečenia: asi 40 minút.
3.
Na prípravu bezé v mise vyšľaháme bielky so soľou na najvyššom stupni dotuha. Krátko zašľaháme cukor. Bezé nanesieme na horúci koláč a pomocou lyžice vytvoríme malé priehlbinky. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote uvedenej v bode 2. Doba pečenia: asi 20 minút.
4.
Koláč necháme vo forme vychladnúť.
5.
Tip: Na lepšiu chuť môžeme med nahradiť javorovým sirupom.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Hit leta: Dierkovaný koláč
Letný hit: Dierkovaný koláč
Jednoduchý, rýchly a extra šťavnatý koláč, ktorý si okamžite zamilujete.
5 najlepších hruškových koláčov. Sú fantastické!
5 najlepších hruškových koláčov. Sú fantastické!
Hrušky sú často vytlačené do úzadia jabĺčkami. Neprávom! Pretože aj z nich možno pripraviť delikátne koláče a zákusky.
12 overených spojení sviežeho tvarohu a sladkého ovocia
Vybrali sme 12 tvarožníkov, ktoré musíte vyskúšať!
Tvarohový koláč s ovocím na chvíle pohody
Jednoduchý a pomerne rýchly a ľahko dostupný koláč. Kamarátka mi písala, že mám skúsiť na niečo použiť...
Šťavnaté bublaniny: 15 overených receptov na tie najlepšie (nielen) letné koláče
Šťavnaté bublaniny: 15 overených receptov na tie najlepšie (nielen) letné koláče
Keď chceme rýchlo upiecť chutný koláč, bublanina je jedným z najlepších riešení. Nadýchané cesto...
Dávate hrušky do chladničky? Je to správne? Odpoveď je jednoznačná, toto by mal vedieť každý!
Dávate hrušky do chladničky? Je to správne? Odpoveď je jednoznačná, toto by mal vedieť každý!
Sú zrelé a máme na ne chuť. Aby hrušky zostali čo najdlhšie chutné, existuje niekoľko trikov na ich správne...