Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Hruškový koláč

16
porcií
100
minút
stredná
náročnosť
hodnotenie
hodnotenie

ingrediencie

Na cesto:

500 g
hruška
1 PL
šťava z citróna
200 g
zmäknuté maslo alebo margarín
150 g
hnedý cukor
1 balíček
Vanilínový cukor Dr.Oetker
trochu
kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
1 PL
mletá škorica
1 KL
mletý zázvor
1/2 KL
mletý muškátový kvet
4 ks
žĺtok
400 g
hladká múka
1/2 balíček
Kypriaci prášok do pečiva Dr.Oetker
1/2 KL
Jedlá sóda Dr.Oetker
70 g
tekutý med
250 ml
cmár

Na bezé:

4 ks
bielok
1 štipka
soľ
100 g
práškový cukor

postup

1.
Na prípravu cesta hrušky olúpeme, nakrájame na malé kocky a pokvapkáme šťavou z citróna.
2.
V mise vyšľaháme maslo alebo margarín elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Pridáme cukor, vanilínový cukor, kôru, škoricu, zázvor, muškátový kvet a žĺtky a šľaháme asi 1 minútu. Múku zmiešame s kypriacim práškom a sódou a striedavo s medom a cmarom vyšľaháme na strednom stupni dohladka. Vareškou zľahka vmiešame hrušky. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a predpečieme. Elektrická rúra: 180 °C, Teplovzdušná rúra: 160 °C, Plynová rúra: stupeň 3, Doba pečenia: asi 40 minút.
3.
Na prípravu bezé v mise vyšľaháme bielky so soľou na najvyššom stupni dotuha. Krátko zašľaháme cukor. Bezé nanesieme na horúci koláč a pomocou lyžice vytvoríme malé priehlbinky. Vložíme do rúry a pečieme pri teplote uvedenej v bode 2. Doba pečenia: asi 20 minút.
4.
Koláč necháme vo forme vychladnúť.
5.
Tip: Na lepšiu chuť môžeme med nahradiť javorovým sirupom.
Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Ganache
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Čokoládové ganache - viac ako poleva, viac ako krém
Ganache je niečo ako univerzálna čokoládová poleva či čokoládový krém. S ganachovými polevami či krémami sa v našich...
Medovníky bez múky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
5 vylepšených receptov na zdravé medovníky
Aj zástanci zdravej výživy si môžu dopriať voňavé medovníčky. Tu je päť receptov na medovníky bez výčitiek.
Raw guľky
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
7 tipov na vianočné zdRAWé recepty
Vianoce nemusia byť o tonách cukru a bielej múky. Vyskúšajte naše tipy na zdravšie maškrtenie vo sviatočnom šate.