Pridať recept

Svieža studená uhorková polievka

Svieža studená uhorková polievka
Zdroj: Henrieta Peškovičová

ingrediencie

4 ks
vychladené uhorky
3 PL
nasekaného čerstvého kôpru
2 strúčiky
cesnaku
150 g
tvaroh
50 g
biely jogurt
2 ks
uvarený zemiak
podľa chuti
soľ
trochu
olivový olej

postup

Je leto, teplo a som hladná. Vanda Hauptvogelová mi venovala uhorky z ich záhradky, od mamy tu mám ďalšie tri. V chladničke len tvaroh, jogurt, nejaké vňate. Od rána dojčím bábätko, idú jej ďalšie zúbky. Vyžaduje si moju pozornosť čo jej rada dám, no jesť musíme obe. Uhorky sú plné vody, ich konzumácia v čase tepla je výborná hydratácia, naviac po nich mávam veľa mliečka :) . Ich šupky sú už dávno známe ako prírodný osviežovač pleti..a pre unavenú a nevyspatú prvomamku je to ako dar. Veď vlastne aj je dar :)

Polievka, ktorú vám predstavujem v tomto recepte, je plná kôpru. Ten sa používal ako liek proti kašľu, bolestiam hlavy a mne vždy pripomínal sviežosť. Mala som namrazený od Ferka z Rozelu. Teda od nich mi prišiel na dobierku čerstvý aj s korienkami, nasekala som ho a dala do plastovej dierkovanej nádobky na kus mikroténu zmraziť. Vôbec nie je dolepený od vody, naopak je suchý a len vychladený. Občas si ho šupnem len tak na bryndzový chlebík :) Tvaroh s jogurtom obsahujú probotiká, teda mám postarané aj o dobré trávenie.  Chladničke som našla dva uvarené zemiaky v šupke, tak som ich využila do polievky. Pozrite sa ako. 

 

1.

Tvaroh vymixujeme do hladka s uhorkami a cesnakom a zemiakmi v mixéri. Ak máte bio, alebo zo záhradky nestriekané, nechajte si aj uhorkovú šupku. Zmes vylejte do misky, alebo ešte v mixovacej nádobe primiešajte jogurt, kôpor a olivový olej (ten podľa chuti, ja som dala 2 PL).

 
2.

Jogurt mixovať netreba, používam grécky tip a čo sa tam bude zbytočne točiť :) Nalejte do tanierov, ozdobte ešte kôprom, plátkami uhorky a podávajte nech sa neohreje ..Dobrú chuť.

3.

TIP: ak vám chutí, pridajte si namiesto cesnaku do polievky kurkumu. Pre obmenu kvôli vitamínom a rutínu, môžete namiesto kôpru vmixovať výhonky mladej pohánky. Alebo aj s kôprom, ale to som ešte neskúšala 

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
7.6.2017 18:43 | |
+0 -0
Tip na studenu polievku mozno dobry,a v case dojcenia som si tiez povedala:,hm vyborne,mnam uhorka -a plna vody,...ale mojmu babatku sa to nepacilo,po uhorkovom mliecku ju bolelo brusko.a poznam aj ine dojciace matky,ktore nemohli uhorky z tohto dovodu