Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Quinoa kaša s malinami

ingrediencie

200 g
quinoa bio vločiek
podľa chuti
quinoa mlieko alebo mandľové
1 PL
škorica
3 PL
kokosový cukor alebo si spravte datľový sirup
podľa chuti
maliny
6 ks
kakaové bôby

postup

Toto jedlo je mňa ako dojčiacu maminu veľkým prínosom dobrej energie. Quinoa obsahuje veľa bielkovín, železo a vápnik, naviac je bezlepková a nezaťažuje trávenie. Táto kaša je pripravená rýchlym spôsobom, nakoľko som mala v komore (cháp šuflík plný dobrôt), quinoa vločky. Teda stačí na prípravu len pár minút.

Doplnila som maliny, lebo boli v nočnom supermarkete v zľave a raw (surové) kakaové bôby. Antioxidanty. A vitamín C a E. Super. Môžeme ísť jesť. Toto jedlo je skvelou alternatívou pre celiatikov a ľudí trpiacich intoleranciou laktózy. Nepridávam mlieko, vlastne to vôbec doma nepoužívame. Myslím živočíšne. 

1.

Vločky so škoricou zalejte mliekom alebo vodou, premiešajte, nechajte chvíľku naboptnať a prevarte. Varievam kašu v panvici, čím je širšia plocha dna, tým rýchlejšie sa uvarí. Miešam najčastejšie metličkou na bielkový sneh. Pri zovretí a zhustnutí pridám kokosový cukor alebo javorový sirup, alebo ešte je dobrou alternatívou brezový cukor (xylitol).

2.

Uvarenú kašu vylejem na zohriaty tanier. Mám rada konzistenciu nie veľmi hustú, ale ani nie takú riedku, jednoducho takú - akurátnu. Rozlámem kakaové bôby a pridám maliny. Ak máte jahody, goji, čučoriedky, jablká..pridajte čo vám chutí. Jablko by som asi mierne prehriala aby nadviazalo na konzistenciu kaše. Pokojne posypte kokosovým cukrom aj vrch kaše. Kokosový cukor je sladidlo s nízkym GI, obsahuje horčíka a chutí ako karamel :) Ak nechcete vegan verziu, spravte si s maslom

3.

PS: jazykomilci, prosím vás, aký je správny výraz „naboptnať“? teda výraz, ktorým vyjadríte že vločky nasajú tekutinu a narastú? .) „Napučať“ sa bežne používa, no neviem či je to vhodný výraz :) Ďakujem.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť
Kliknutím a potvrdením zapnete upozornenia na naj recepty dňa!

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vixton
10.1.2019 18:28 | |
+0 -0
Správne je "nabobtnať". Je to jav, kedy látka zväčšuje svoj objem naviazaním vody do priestorovej mriežky.
Zobraz celú diskusiu
Vybrali sme pre vás
Zemiakové placky
TOP 5 receptov na zemiakové placky
TOP 5 receptov na zemiakové placky
Vašich päť naj postupov na prípravu jedného z najobľúbenejších slovenských jedál.
Karfiolová ryža
Diétny hit - karfiolová ryža
Diétny hit - karfiolová ryža
Nápaditý spôsob ako si pripraviť naozaj vynikajúce samostatné jedlo či prílohu z jednej z najzdravších zelenín.
Echinacea
Echinacea - prírodné antibiotikum
Echinacea - prírodné antibiotikum
O jej liečivých účinkoch niet pochýb. Výrazná bylina pôvodom zo Severnej Ameriky sa dnes pestuje na plantážach po celom...