Pridať recept

Quinoa kaša s malinami

ingrediencie

200 g
quinoa bio vločiek
podľa chuti
quinoa mlieko alebo mandľové
1 PL
škorica
3 PL
kokosový cukor alebo si spravte datľový sirup
podľa chuti
maliny
6 ks
kakaové bôby

postup

Toto jedlo je mňa ako dojčiacu maminu veľkým prínosom dobrej energie. Quinoa obsahuje veľa bielkovín, železo a vápnik, naviac je bezlepková a nezaťažuje trávenie. Táto kaša je pripravená rýchlym spôsobom, nakoľko som mala v komore (cháp šuflík plný dobrôt), quinoa vločky. Teda stačí na prípravu len pár minút.

Doplnila som maliny, lebo boli v nočnom supermarkete v zľave a raw (surové) kakaové bôby. Antioxidanty. A vitamín C a E. Super. Môžeme ísť jesť. Toto jedlo je skvelou alternatívou pre celiatikov a ľudí trpiacich intoleranciou laktózy. Nepridávam mlieko, vlastne to vôbec doma nepoužívame. Myslím živočíšne. 

1.

Vločky so škoricou zalejte mliekom alebo vodou, premiešajte, nechajte chvíľku naboptnať a prevarte. Varievam kašu v panvici, čím je širšia plocha dna, tým rýchlejšie sa uvarí. Miešam najčastejšie metličkou na bielkový sneh. Pri zovretí a zhustnutí pridám kokosový cukor alebo javorový sirup, alebo ešte je dobrou alternatívou brezový cukor (xylitol).

 
2.

Uvarenú kašu vylejem na zohriaty tanier. Mám rada konzistenciu nie veľmi hustú, ale ani nie takú riedku, jednoducho takú - akurátnu. Rozlámem kakaové bôby a pridám maliny. Ak máte jahody, goji, čučoriedky, jablká..pridajte čo vám chutí. Jablko by som asi mierne prehriala aby nadviazalo na konzistenciu kaše. Pokojne posypte kokosovým cukrom aj vrch kaše. Kokosový cukor je sladidlo s nízkym GI, obsahuje horčíka a chutí ako karamel :) Ak nechcete vegan verziu, spravte si s maslom

3.

PS: jazykomilci, prosím vás, aký je správny výraz „naboptnať“? teda výraz, ktorým vyjadríte že vločky nasajú tekutinu a narastú? .) „Napučať“ sa bežne používa, no neviem či je to vhodný výraz :) Ďakujem.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Anonymný nick
10.1.2019 18:28 | |
+1 -2
Správne je "nabobtnať". Je to jav, kedy látka zväčšuje svoj objem naviazaním vody do priestorovej mriežky.
ceylon1
9.9.2019 00:43 | |
+1 -0
Vixton sa mýli. Podľa slovníka je správne "napučať": *nabobtnať ↗ správ. napučať (Slovník súčasného slovenského jazyka m - n) Ale pokojne môžeme povedať, že vločky necháme nasiaknuť mliekom. Inak, quinoa sa už môže písať aj "kvinoa" a, samozrejme, tento pokrm sa nevolá "quinoa kaša", ale quinoová alebo kvinoová kaša. (Nehovoríme predsa "čerešňa bublanina", ale "čerešňová bublanina".
Podobné články
Ovsená kaša s jablkom pre dojčatá
Zabudnite na krupicovú kašu, voľte zdravšie obilné kaše!
Nielen deti, ale aj mnohí dospelí dávajú na raňajky prednosť sladkému, patríte medzi nich? Obilné kaše sú...
Chutné recepty z quinoy a praktické tipy na jej prípravu i zamrazenie
Quinoa je čoraz obľúbenejšia pseudoobilnina, ktorá sa dá použiť ako príloha, v najrôznejších receptoch...
Quinoa s ružičkovým kelom
7 potravín rastlinného pôvodu s vyšším obsahom bielkovín ako vajce
Ako pridať ešte viac proteínov do vášho jedálnička?
Quinoa so sezónnou zeleninou a chrumkavým cícerom
Chutne, sýto a zdravo: Quinoa s restovanou zeleninou a chrumkavým cícerom
Bezmäsitý pokrm, ktorý spoľahlivo zasýti, chutí fantasticky a počas roka využíva vždy tu najčerstvejšiu...
Quinoa
Quinoa
Quinoa (kín-vua) je jedna z najstarších obilnín a pochádza z Južnej Ameriky. Quinoa znamená "matka obilnín"...
Chia3
Poznáte zázračné CHIA semienka? Skúste CHIA puding!
Chia semená posilňujú telo a jeho celkový zdravotný stav. Obsahujú veľké množstvo omega-3 mastných kyselín,...