Pridať recept

Chutný tvarožník s jablkami

Chutný tvarožník s jablkami
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

4 ks
väčšie jablká
300 g
tvaroh
100 ml
grécky jogurt
4 PL
mletá škorica
2 PL
kukuričný škrob
200 ml
mleté sladidlo (trstinový cukor, kokosový cukor, alebo xilitol)
1 balíček
bio vanilkový cukor (lebo je tam trstinový a nie biely:) )
1 balíček
lístkové cesto
ks
soľ
1 ks
vajce
ks
kokosový tuk na vymastenie formy

postup

Ku koláču ako je tento netreba veľa slov. je lahodný, chutný, rýchly. Tvarohom sa zavďačíte väčšine. Naviac dozreli jablká, škorice je stále dosť našťastie  Tak sme upiekli. No a v mrazničke je fajn mať pre takéto prípady lístkové cesto. Alebo si ho zamiesiť, čo sa mne nechcelo. Dalo by sa povedať, že táto pochúťka je pozitívna pre zdravie. Tvaroh je probiotikom, škorica napomáha tráveniu a prehrieva organizmus. Jablká sú zdrojom vlákniny a vitamínov .. Lístkové cesto kupované už nie je zmesou celkom zdravou, preto ak máte čas, vymieste si pod tento koláč cesto sami, prípadne môžete použiť aj tento môj recept na krehké cesto.

1.

V mise roztlačíme tvaroh s jogurtom. Nastrúhané jablká (strúham na mrkvovom strúhači) presypeme škoricou a vyžmýkame. Pridáme ostatné ingrediencie...ak máte radi aj trošku citrusovej vône, pridajte bio strúhanú kôru z citróna alebo pomaranča. Iba z balíčka vanilky si nechajte polovicu, alebo si pripravte dva balíčky, jeden na posypanie navrch 

 
2.

Zmiešajte zmes dokopy. Vďaka kukuričnému škrobu nebude z koláča po upečení vytekať šťava, ale zostane pekne v tvarohu a koláčik bude pevný a vláčny.

3.

Cesto rozvaľkajte tak, aby ste naplnili formu viac ako po okraj, mne prevísalo 3cm. Bude z neho chrumkavá záložka. Nastaviteľnú formu som vložila do vysokého plechu a vymastila kokosovým tukom. S tým má pri pečení super skúsenosti, nikdy sa mi nič neprilepilo. Kokosový tuk stačí z druhého výlisu, nie je nutné mať ho v bio kvalite alebo v extra virgin.

4.

Cestom vyložíte formu tak, aby ste kraje mali voľné nad formou. Do dna cesta popichajte vidličkou, prepustí sa tak horúci vzduch a cesto sa pekne prepečie. Ja zvyčajne ešte dno posypem sladidlom. Tak je celý koláč sladší. Nalejte tvarohovo- jablkovú zmes a po okrajoch zatlačte cesto späť do formy, aby tvorilo rámik. Vrch posypte škoricou a bio vanilkovým cukrom.

Chutný tvarožník s jablkami
Chutný tvarožník s jablkami
Zdroj: Henrieta Peškovičová
5.

Ja som ho piekla na 180 C° cca 30 minút. Mám teplovzdušnú rúru. Koláč bol podľa mňa hotový keď som ním v rúre zatriasla a vrch sa už pevne tváril upečene, potom som vypla rúru a nechala koláč „dôjsť“ ešte 10 minút. Vychladený chutil najlepšie. Nech sa vám dobre pečie.

Chutný tvarožník s jablkami
Chutný tvarožník s jablkami
Zdroj: Henrieta Peškovičová
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Jablkový chlieb: Šťavnatý hit jesene
Hit jesene: Bleskový a krásne šťavnatý jablkový chlieb, mäkký aj na druhý deň!
Dobrá správa pre všetkých, ktorí už nemôžu vidieť alebo ochutnať banánový chlieb. Jablkový chlieb je...
Americký jablkový koláč – Apple Pie
Ako pripraviť jeden z najznámejších jablkových koláčov - Apple pie?
Americký koláč už dávno nie je len americký, a vlastne nikdy ani nebol. Stále však ostáva jedným...
Babičkin jablkový koláč
Starý a (ne)tradičný recept na najlepší jablkový koláč
Prachom zapadnutý recept z povojnovej kuchárky nám otvoril cestu k úžasne chutnému a nápaditému jablkovému pité.
3 neodolateľné koláčové splynutia jabĺčok a orechov
Jablká a oriešky v 3 neodolateľných koláčoch
Jeseň ponúka tisícky inšpirácií na jablkové koláče.
Vaše telo sa vám poďakuje! Toto sa stane, keď budete jesť jablko denne
Vaše telo sa vám poďakuje! Toto sa stane, keď budete jesť aspoň jedno jablko denne
Známe príslovie hovorí, že "jablko denne ušetrí návštevu lekára". Čo je však na tomto prísloví skutočne...
Jemný jablkový koláč
Vezmite jablká a urobte tieto lyžicové a hrnčekové jablkové koláče! Recepty, po ktorých si oblížete všetky prsty
Hľadáte inšpiráciu, čo dnes upiecť? Máme pre vás bohatú ponuku jablkových koláčov, ktoré sú jednoduché...