Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Polievka z vydlabanej „halovínskej“ tekvice

ingrediencie

tekvicový vývar (vyššie spomenutý postup prípravy)
6 ks
veľká mrkva
1/2 ks
kelu (bez hlúbika)
4 strúčiky
cesnak
asi 2cm zázvoru, alebo 1 PL zázvorového prášku
1 dl
pomarančová šťava
10 cm nakrájaného póru
1 PL
trstinový cukor
2 PL
Mascarpone
soľ
kokosový tuk
bobkový list
farebné korenie

postup

Pripravte si kel, pór aj mrkvu.

Keď nám naša „staršia“ v nedeľu ráno zahlásila, že treba na domácu úlohu strašidlo z tekvice urobiť, otec sa potešil kreatívnemu dopoludniu a ja som vedela, z čoho spravím polievku. Tekvica na strašidielka, či svetlonosov sa však používa „muškátová“, teda tá krásne oranžová s nariasenou šupkou. Na varenie si ju však doma moc neužívame, všetci máme radšej bielu, hokkaido alebo maslovú tekvicu.

Bolo mi však ľúto vyhodiť vnútro zeleniny a tak som ho spolu so šupkami a jadierkami uvarila a precedila cez sito na vývar. Jadierka nechávajú mastné, teda olejnaté oká a spravia výživný a chuťovo výrazný vývar. V hrnci si do slanej vody dáte zázvor, bobkový list a kopu korenia, cesnak a vnútro tekvice a povaríte v zatvorenom hrnci asi pol hodinu. Potom scedíte. Keďže pri dlabaní tekvice zostáva to najlepšie pre strašidlo, vnútro na vývar úplne postačí. Jadierka však varením môžu zanechať horkastý chuťový dojazd a pokaziť celú polievku. V tom prípade použite do vývaru dve lyžice trstinového cukru a chuť sa napraví.

1.

Na rozpálenom ohni osmahneme na kolieska nakrájanú mrkvu so zázvorom, pridáme pór a udusíme zaliate tekvicovým vývarom. Pridáme bobkový list, korenie a časť kelu. Prevaríme a vlejeme do mixéra.

2.

Až teraz pridáme cesnak, pomarančovú šťavu, zvyšok čerstvého kelu a mascarpone. Vymixujeme do hladkého krému.

3.

Ak máte čipsy z kelových listov niekde v zálohe, použite ich na ozdobenie spolu s jadierkami. Ja som mala aj ružičkový kel doma, tak sme použili okrajové lupienky.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť
Kliknutím a potvrdením zapnete upozornenia na naj recepty dňa!

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Hot Chocolate
Doprajte si šálku poctivej horúcej čokolády!
Doprajte si šálku poctivej horúcej čokolády!
Spomaľte, zastavte sa na chvíľu a doprajte si čarovné chvíle pri šálke poriadnej horúcej čokolády.
Pomelo
Video: Ako ošúpať pomelo?
Video: Ako ošúpať pomelo?
Zistite, prečo sa pomelo predáva vo fólii a ako ho efektívne a rýchlo zbaviť hrubej šupky.
Omeleta
Viete ako pripraviť dokonalú omeletu?
Viete ako pripraviť dokonalú omeletu?
Zvládnite prípravu francúzskej omelety a dajte svojím raňajkám nový rozmer.