Polievka z vydlabanej „halovínskej“ tekvice
ingrediencie
postup
Pripravte si kel, pór aj mrkvu.
Keď nám naša „staršia“ v nedeľu ráno zahlásila, že treba na domácu úlohu strašidlo z tekvice urobiť, otec sa potešil kreatívnemu dopoludniu a ja som vedela, z čoho spravím polievku. Tekvica na strašidielka, či svetlonosov sa však používa „muškátová“, teda tá krásne oranžová s nariasenou šupkou. Na varenie si ju však doma moc neužívame, všetci máme radšej bielu, hokkaido alebo maslovú tekvicu.
Bolo mi však ľúto vyhodiť vnútro zeleniny a tak som ho spolu so šupkami a jadierkami uvarila a precedila cez sito na vývar. Jadierka nechávajú mastné, teda olejnaté oká a spravia výživný a chuťovo výrazný vývar. V hrnci si do slanej vody dáte zázvor, bobkový list a kopu korenia, cesnak a vnútro tekvice a povaríte v zatvorenom hrnci asi pol hodinu. Potom scedíte. Keďže pri dlabaní tekvice zostáva to najlepšie pre strašidlo, vnútro na vývar úplne postačí. Jadierka však varením môžu zanechať horkastý chuťový dojazd a pokaziť celú polievku. V tom prípade použite do vývaru dve lyžice trstinového cukru a chuť sa napraví.
Na rozpálenom ohni osmahneme na kolieska nakrájanú mrkvu so zázvorom, pridáme pór a udusíme zaliate tekvicovým vývarom. Pridáme bobkový list, korenie a časť kelu. Prevaríme a vlejeme do mixéra.
Až teraz pridáme cesnak, pomarančovú šťavu, zvyšok čerstvého kelu a mascarpone. Vymixujeme do hladkého krému.
Ak máte čipsy z kelových listov niekde v zálohe, použite ich na ozdobenie spolu s jadierkami. Ja som mala aj ružičkový kel doma, tak sme použili okrajové lupienky.
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.