Pridať recept

Šúľance s mrkvou a zrnkovou posýpkou

Šúľance s mrkvou a zrnkovou posýpkou
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

4 ks
väčší zemiak
ks
soľ
500 g
špaldová celozrnná múka polohrubá
1 ks
mrkva

Posýpka

50 g
maslo
100 g
ľan
100 g
tekvicové semienka
100 g
kokosový cukor
ks
orechy

postup

My Slováci sme múčny národ a my doma tento stav plne reprezentujeme. A hoci využívame zdravé múky, resp. zdravšie, stále holdujeme cestovinám, haluškám a chlebu. No a šúľance musia byť :) Teraz píšem Ježiškovi, že si prosím na Vianoce strojček na cestoviny, nech môžeme doma vymýšľať ako keď som žila v Ríme a cestoviny sme sušili na drevenom vešiaku na slnku na streche domu. Ale jasné, šúľance si musím aj tak vyšúľať sama :). Vždy to však stojí za to.

Aby však jedlo bolo aj nosičom zdravia a energie, nielen dobrej chuti, vždy sa snažím vyrobiť ho z ingrediencií, ktoré tomuto zodpovedajú. Múka použitá špaldová celozrnná a často kombinujem s kokosovou, pohánkovou, ovsenou, pšenovou..je to ľahšie stráviteľné a takéto múky obsahujú aj B vitamíny. Napríklad a vlákninu. Najlepšie zomletú doma v mixéri ak máte vlastný mlynček, viete tu chuť oceniť. Pretože meliete zo zrna, ktoré nebolo ochudobnené o šupku a klíček. Teraz som do cesta zamiešala aj nastrúhanú mrkvu, nech je veselšie. Zas jej nebolo toľko , aby priniesla mega výživu do tela, ale neublížia spestrí bežnú cestovinu.

Na posýpku som použila jadierka, lebo orechy sú u nás pre niekoho alergén, tak ja som si ich na fotku dosypala, lebo ja môžem :). Nie je teda nutné využívať strúhanku ( tobôž nie kupovanú zo starého chleba často negarantovanej kvality). Občas používam špaldovú krupicu..ale cesta jadierok a semiačok je mi bližšia. Obsahujú E vitamín, vzácne oleje, nasýtené omega kyseliny, bielkoviny. Použiť môžete ľan, tekvicu, slnečnicu, pohánku, konope, mak.. TIP: ak chcete toto jedlo spraviť vegánsky, teda bez živočíšnej bielkoviny, namiesto masla na záver použite kokosový tuk, alebo maslo z kakaa . Nie som zástancom polotovarov ako vegan maslo a pod zo sóje. Nevravím, že občas ho použiť musí byť zlé..ale načo, ak máme hotové potraviny bez nutnosti ich priemyselného spracovania.

1.

Najlepšie je použiť uvarené zemiaky v šupke, odstáte od predošlého dňa. Minimálne sa hodia zemiaky uvarené a vychladnuté. Zemiaky zbavte šupky, nastrúhajte na jemnom strúhači aj s mrkvou (surovou) a primiešajte štipku soli (t.j. cca 1 kávovú lyžičku ).Pridajte toľko múky cca , koľko je zemiakov a mieste kým sa cesto neodlepuje od misky a od rúk. Na pomúčenej doske vytvarujte valček, nakrájajte malé kúsky a vyšúľajte cca 4cm šúľančeky. Varte v bublajúcej vode cca 2 minúty ako vyjdú na hladinu. Potom cedítkom vyzbierajte a dajte do zohriatej misy s maslom.

 
2.

V mixéri na suché mixovanie vymixujte na prach ,alebo ako máte radi ľan a tekvicové semienka. Primiešajte do šúľancov, prisypte sladidlo a polejte ešte horúcim maslom...Použiť môžete aj škoricu, slnečnicové s kešu, mandle...veď vy viete čo vám chutí :) alebo aj horúci šípkový džem :)

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Aj sladký obed môže byť zdravý: Tvarohovo-pohánkové guľky
Ráno som si robila pohánkovú „raw“ kašu a z pohánky mi trochu zostalo. Tak sme si spravili na obed guľky...
Škubánky s makom a slivkami
Z českej kuchyne: Krásne jednoduché škubánky s makom a slivkami
Sladký obed z ľahkých ňokov s roztopeným maslom, mletým makom a varenými slivkami.
Zbierka 11 receptov na tie najlepšie šúľance: Stačí urobiť túto vec a už sa nikdy nebudú lepiť!
Zbierka 11 receptov na tie najlepšie šúľance: Stačí urobiť túto vec a už sa nikdy nebudú lepiť!
Výborný piatkový obed, ktorým potešíte celú rodinu. Vyberte si z našej sladkej ponuky overených receptov...
Smotanová žemľovka zo sladkého pečiva
Luxusná žemľovka: Vymeňte biele pečivo za vianočku, makovky či croissanty
Pripravte si vynikajúcu žemľovku zo sladkého pečiva a poctivej smotany.
Troch kráľov pohostite šúľancami: Rodinná tradícia v podobe sladkého obeda, u nás nesmú chýbať!
Troch kráľov pohostite šúľancami: Rodinná tradícia v podobe sladkého obeda, u nás nesmú chýbať!
Na Troch kráľov už máme všetci sladkého akurát dosť. Ale čo tak obzrieť sa do minulosti, kedy gazdinky...