Pridať recept

Včelie úliky

ingrediencie

300 g
múka hladká
200 g
HERA maslová
100 g
práškový cukor
1 ks
žĺtok
ks
kôra z citróna

Orechová zmes:

100 g
detské piškóty
80 g
mleté vlašské orechy
100 g
práškový cukor
100 g
HERA maslová
2 PL
kakao
2 PL
rum
ks
práškový cukor na vysypanie formičiek

Krém:

100 g
HERA maslová
3 PL
vaječný likér
ks
práškový cukor
1 ks
vanilkový lusk

postup

Vianočné obdobie je opradené celým radom tradícií. Čo by to bolo za sviatky bez vianočného stromčeka, štedrovečernej večere, kolied, vianočných koláčikov a bozkom pod imelom? No a čo ešte robí ozajstnú vianočnú atmosféru? Vôňa sladkých dobrôt nesúca sa z kuchyne celou domácnosťou.

1.
Najprv si upečte podkladové kolieska z klasického lineckého cesta. Zo všetkých vychladených surovín vypracujte cesto, ktoré nechajte hodinu až dve odpočívať v chladničke, zabalené v potravinárskej fólii.
Včelie úliky
Včelie úliky
Zdroj: Hera
 
2.
Potom cesto na pomúčenej doske vyvaľkajte. Vykrajujte kolieska, hladké alebo ozdobné. Tie poukladajte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 6 – 10 minút. Doba pečenia závisí od výkonu rúry a hrúbky koliesok.
Včelie úliky
Včelie úliky
Zdroj: Hera
3.
Veľkosť koliesok zvoľte podľa veľkosti formičiek na úliky, ktorých sa predáva niekoľko druhov. Odporúčame si kúpiť otváraciu formičku.
4.
Linecká kolieska musia vychladnúť. Počas toho si pripravte zmes na orechové úle.
5.
Piškóty rozmixujte alebo rozdrvte valčekom na cesto. Pridajte namleté orechy a cukor. Pokiaľ máte výkonný mixér s veľkou nádobou, môžete piškóty i orechy rozmixovať spoločne, a potom iba pridáte cukor. Prisypte kakao, rastlinnú tukovú nátierku Hera a rum. Vypracujte pevnú nelepivú hmotu. V prípade potreby pridajte pár rozdrvených piškót. Túto hmotu dajte na hodinu až dve úplne vychladnúť do chladničky. Bude sa vám potom lepšie odlepovať od formičky.
6.
Pripravte si tiež krémovú náplň. Rastlinnú tukovú nátierku Hera vyšľahajte s vaječným likérom a ochuťte cukrom. Nakoniec pridajte semienka z jedného vanilkového struku a poriadne rozmiešajte.
7.
Formičky na úliky vysypte práškovým cukrom a vložte do nich kúsok orechovej hmoty. Dôkladne ju utlačte a prstom do jej stredu vytlačte dierku. Tú naplňte likérovým krémom, priklopte lineckým kolieskom a opatrne formičku otvorte.
Včelie úliky
Včelie úliky
Zdroj: Hera
8.
Takto pokračujte, kým nespotrebujete všetky kolieska, všetku orechovú hmotu a maslový krém. Potom skladujte v chlade.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať