Pridať recept

Vianočka

ingrediencie

200 ml
vlažné mlieko
125 g
HERA maslová
100 g
práškový cukor
3 ks
žĺtok
250 g
hladká múka
400 g
múka polohrubá
ks
soľ
1 kocka
čerstvé droždie
ks
hrozienka
ks
mandle
ks
oriešky
1 ks
vajce na potretie

postup

Vianočné obdobie je opradené celým radom tradícií. Čo by to bolo za sviatky bez vianočného stromčeka, štedrovečernej večere, kolied, vianočných koláčikov a bozkom pod imelom? No a čo ešte robí ozajstnú vianočnú atmosféru? Vôňa sladkých dobrôt nesúca sa z kuchyne celou domácnosťou.

1.
Mlieko zahrejte tak, aby bolo vlažné. Dajte do neho lyžicu cukru a rozmiešajte. Potom do neho rozdrobte droždie. Za pár minút sa na mlieku urobia z droždia bublinky, a to je signál, že kvások je pripravený na použitie.
 
2.
Vo veľkej mise zmiešajte obe múky, štipku soli a cukor. Pridajte rozpustenú maslovú rastlinnú tukovú nátierku Hera, žĺtky a vlažné mlieko s droždím. Nakoniec prisypte ostatné prísady, všetky podľa vašej chuti – nahrubo nasekané orechy, mandle, hrozienka a kandizované ovocie, podľa toho, čo máte radi.
Vianočka
Vianočka
Zdroj: Hera
3.
Vymiešajte nelepivé cesto. To v mise prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste hodinu a pol kysnúť.
Vianočka
Vianočka
Zdroj: Hera
4.
Celý postup si môžete uľahčiť tým, že všetky suroviny dáte do domácej pekárne a zapnete program CESTO. Pekáreň cesto vymiesi, zahreje a v ideálnej teplote nechá vykysnúť.
5.
Vianočku rozdeľte na niekoľko dielov, ktoré spletiete do vrkoča. Pre začiatočníkov je ideálna obyčajná vianočka z piatich prameňov. Spodné poschodie upleťte z troch ako klasický vrkoč. Zvyšné dva pramene iba zmotajte a položte navrch.
Vianočka
Vianočka
Zdroj: Hera
6.
Jednotlivé časti vianočky môžete pre istotu ešte zafixovať špáradlami. Vianočku pleťte rovno na plechu s papierom na pečenie. Upletenú vianočku prikryte utierkou a nechajte ešte ďalšiu hodinu kysnúť na plechu.
7.
Vianočku potrite rozšľahaným vajíčkom a môžete ešte posypať plátkami mandlí.
Vianočka
Vianočka
Zdroj: Hera
8.
Pečte v rúre predhriatej na 230 °C. Pri tejto teplote pečte vianočku 5 minút. Potom znížte teplotu na 170 – 180 °C. Dopekajte ešte 30 – 40 minút. Ak máte pocit, že sa vám zhora pripaľuje, stačí ju pri konci pečenia prikryť alobalom.
9.
Ako spoznáte, že je vianočka hotová? Použite osvedčenú metódu testovania – vpichnite do jej stredu špajdľu. Von musí vyjsť čistá, neobalená cestom.
10.
Vianočku nechajte úplne vychladnúť, pretože ak by ste ju krájali ešte teplú, mohla by sa zraziť.
Vianočka
Vianočka
Zdroj: Hera
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Upečte doma rôzne druhy pečiva
S týmito overenými receptami a radami upečiete vždy na jednotku!
Pečenie chleba sa stalo i vďaka kváskovaniu veľkým hitom. Keď ste už zvládli tento dôležitý krok, môžete...
Vianočka
Takto sa pletie domáca štedrovečerná VIANOČKA! Poctivá príprava a výsledok úžasný, tento recept sa vždy podarí, zdieľajte!
Posledné dni pred Vianocami sa na našich stoloch často objavuje táto pochúťka z kysnutého cesta. Viete...
Veľká noc
Prípravy na Veľkú noc: Ako na tradičné pečené špeciality
Ku sviatkom sa neviažu iba rôzne tradície, ale aj kulinárske pochúťky. Napríklad Vianoce si nevieme predstaviť...
Poznáte Babku? Krásny pletenec z vláčneho brioškového cesta s plnkou podľa vašej chuti
Čokoládová Babka: Bohatá, maslová brioška, ktorá zachutí všetkým
Oku i jazyku lahodiacu, židovskú pochúťku sme si dnes pripravili s poctivou čokoládovou plnkou.
Vianočné opekance
Mak nesmie chýbať! Nezabudnite k tradičným štedrovečerným chodom pripraviť aspoň jednu tradičnú makovú pochúťku
Mak symbolizuje bohatstvo, preto nezabudnite k tradičným štedrovečerným chodom pripraviť aspoň jednu makovú dobrotu.
Sladké pečivo, ktoré milujeme: Upečte si domácu vianočku, briošky či makovky
Sladké pečivo, ktoré milujeme: Upečte si domácu vianočku, briošky či makovky
Domáce sladké potešenia k horúcemu čaju či kakau, ktoré spríjemnia vstávanie aj zastúpia večeru.