Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Vianočka

ingrediencie

200 ml
vlažné mlieko
125 g
HERA maslová
100 g
práškový cukor
3 ks
žĺtok
250 g
hladká múka
400 g
múka polohrubá
soľ
1 kocka
čerstvé droždie
hrozienka
mandle
oriešky
1 ks
vajce na potretie

postup

Vianočné obdobie je opradené celým radom tradícií. Čo by to bolo za sviatky bez vianočného stromčeka, štedrovečernej večere, kolied, vianočných koláčikov a bozkom pod imelom? No a čo ešte robí ozajstnú vianočnú atmosféru? Vôňa sladkých dobrôt nesúca sa z kuchyne celou domácnosťou.

1.
Mlieko zahrejte tak, aby bolo vlažné. Dajte do neho lyžicu cukru a rozmiešajte. Potom do neho rozdrobte droždie. Za pár minút sa na mlieku urobia z droždia bublinky, a to je signál, že kvások je pripravený na použitie.
2.
Vo veľkej mise zmiešajte obe múky, štipku soli a cukor. Pridajte rozpustenú maslovú rastlinnú tukovú nátierku Hera, žĺtky a vlažné mlieko s droždím. Nakoniec prisypte ostatné prísady, všetky podľa vašej chuti – nahrubo nasekané orechy, mandle, hrozienka a kandizované ovocie, podľa toho, čo máte radi.
3.
Vymiešajte nelepivé cesto. To v mise prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste hodinu a pol kysnúť.
4.
Celý postup si môžete uľahčiť tým, že všetky suroviny dáte do domácej pekárne a zapnete program CESTO. Pekáreň cesto vymiesi, zahreje a v ideálnej teplote nechá vykysnúť.
5.
Vianočku rozdeľte na niekoľko dielov, ktoré spletiete do vrkoča. Pre začiatočníkov je ideálna obyčajná vianočka z piatich prameňov. Spodné poschodie upleťte z troch ako klasický vrkoč. Zvyšné dva pramene iba zmotajte a položte navrch.
6.
Jednotlivé časti vianočky môžete pre istotu ešte zafixovať špáradlami. Vianočku pleťte rovno na plechu s papierom na pečenie. Upletenú vianočku prikryte utierkou a nechajte ešte ďalšiu hodinu kysnúť na plechu.
7.
Vianočku potrite rozšľahaným vajíčkom a môžete ešte posypať plátkami mandlí.
8.
Pečte v rúre predhriatej na 230 °C. Pri tejto teplote pečte vianočku 5 minút. Potom znížte teplotu na 170 – 180 °C. Dopekajte ešte 30 – 40 minút. Ak máte pocit, že sa vám zhora pripaľuje, stačí ju pri konci pečenia prikryť alobalom.
9.
Ako spoznáte, že je vianočka hotová? Použite osvedčenú metódu testovania – vpichnite do jej stredu špajdľu. Von musí vyjsť čistá, neobalená cestom.
10.
Vianočku nechajte úplne vychladnúť, pretože ak by ste ju krájali ešte teplú, mohla by sa zraziť.
Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Snickers tyčinka
Maškrty zo Snickersky
Maškrty zo Snickersky
Niektoré tyčinky sú tak famózne, že dezerty z nich jednoducho musia byť ešte lepšie.
omelety
Ako sa vyhrať s vajíčkom do polievky
Ako sa vyhrať s vajíčkom do polievky
Vajce jedávame pomerne často. Striedame prepeličie a slepačie. Najčastejšie slepačie z fariem, domáce. V porovnaní...