Pridať recept

Lahodná mrkvová polievka

ingrediencie

4 ks
veľká mrkva
1 ks
veľký uvarený zemiak v šupke
4 PL
uvarenej šošovice červenej
2 ks
paradajka
ks
kúsok stonkového zeleru (sedano),
ks
cesnaku
ks
šalotka
ks
za hrsť slnečnicových jadierok
ks
soľ, tuk

postup

Podľa mojich receptov môžete odsledovať ako sa stravuje naša rodina. Ako sa narodila naša najmladšia, postupne sme zo stravy vylúčili čierne korenie, alebo všetky bobuľové korenia. Dochucujem bylinkami, aromatickými zeleninami a rôznymi druhmi solí. Mrkva u nás chutí každému, hoci najmladšia mala obdobie, keď mrkvu ani za svet nedala do úst. Trvalo to asi týždeň. Teraz mrkva ide a sama si ju vyťahuje z chladničky. Keby mohla jesť stále mrkvu a biely živý jogurt, bola by asi najšťastnejšia na svete.

Tieto recepty sú vlastne cestou, ako sa môže stravovať celá rodina tak, aby mama nemusela variť na päť spôsobov. Hoci u nás to jedlo na tanieroch vyzerá rôznorodo, vždy je to len otázky mixovania, teda spájania rôznych obľúbených textúr. Tati si občas dohodí krutóny, mama tiež alebo parmezán. Alebo bylinky. Baví nás tvoriť za stolom. Mrkvová polievky vznikla zo zásob uvareného zemiaka a uvarenej červenej šošovice. Parádna, hladučká, krémová a nezostalo z nej nič. :) Naviac v sebe skrýva antioxodanty, vitamín C, karotén ...užitočné jedlo ktoré nezaťaží trávenie je najlepšie. Z paradajok lykopén. Bielkoviny obsiahnuté v jadierkach sú tiež veľmi prospešné. Naviac , nie sú alergénom a majú jemnú orieškovú chuť.

1.
Na cibuľke osmahneme mrkvu a jadierka s cesnakom. Pridáme natenko nakrájaný zeler. Zalejeme vodou a uvaríme do mäkka. Scedíme. Vymixujeme do hladka s paradajkou a uvareným zemiakom a šošovicou. Prípadne vývarom doriedime podľa chuti. Vznikne lahodný krém. Môžeme ho dozdobiť repkovým nativ olejom, tekvicovým či iným prírodným tukom, rastlinným samozrejme a nie rafinovaným. Dobrú chuť.
 
2.
TIP: Vývar zo scedenia zeleniny môžeme použiť na druhý deň do risotta :)
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Albanska tarator
Albánska kuchyňa
Albánsku kuchyňu ovplyvnili najmä turecká, grécka a talianska kuchyňa. Je pre ňu charakteristické používanie...
Wuzetka
Tento recept láme rekordy: Wuzetka je lacná, moderná a pripraviť ju zvládne ktokoľvek, pečie sa 30 minút!
Báječný dezert nenáročný na suroviny a ešte jednoduchší na prípravu.
Zelená pre zdravie. Špenátová polievočka pre vegánov aj rawistov
Kombinácií na špenátové polievky je asi milión. Každý z nás má svoju obľúbenú. Medzi jednu z nich patrí...
Krémové polievky
Vždy hustá a krémová polievka: Tieto triky si rozhodne uložte!
Ako premeniť vodovú polievku na krémovú, ak nechcete použiť múku? Existujú rôzne triky vrátane použitia...
Hokkaido tekvica v akcii. Hlavné jedlo a nátierka jednou ranou
K tejto polievke netreba dodať nič viac, len že je výborná. Jednoduchý recept, počas ktorého prípravy...
Avokádová polievka s brokolicou. Ani surová, ani varená.
Avokádo je exotické ovocie, ktoré trošku závidím každej krajine plnej slnka. Viete si predstaviť, že si idete...