Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Vianočný perník s jablkami a karamelom

ingrediencie

100 g
trstinový cukor
1 PL
med
1 dl
voda
4 ks
vajcia
100 g
hladka spaldova muka
30 g
celozrnná špaldová múka
50 g
vlašské orechy
1 ČL
vínny kameň
1 ČL
mletá škorica
1/2 ČL
mleté klinčeky
1 ks
jablko

postup

1.
80g trstinového cukru zahrejeme na miernom ohni a pridáme vodu. Miešame kým sa cukor úplne nerozpustí a chvíľu povaríme. Karamel necháme vychladnúť.
2.
Žĺtka vymiešame do peny so zvyšným cukrom a s medom a postupne lievame tenkým prameňom karamel a ďalej miešame. Obidva druhy múky, orechy, vínny kameň, škoricu a klinčeky spolu premiešame. Jablko nastrúhame najemno. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
3.
Do žĺtkovej zmesi jemne zapracujeme sypkú zmes so snehom po tretinkách a na koniec zľahka primiešame jablko.
4.
Cesto nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme v rúre vyhriatej na 185 stupňov 35 minút.
5.
Hotový perník necháme mierne vychladnúť, potrieme ho nahrubo slivkovým lekvárom a polejeme horkou čokoládou.
Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
pohánková múka
Prehľad bezlepkových múk - ktorú a kam vhodne použiť
Prehľad bezlepkových múk - ktorú a kam vhodne použiť
Kde sú tie časy, kedy v obchodoch v regáli boli v ponuke len hladká, hrubá a polohrubá múka? Dnes už v obchodoch...
Olivovy olej
Video: 8 tipov ako si vybrať kvalitný olivový olej
Video: 8 tipov ako si vybrať kvalitný olivový olej
Na pultoch je dnes na výber také množstvo olivových olejov, že nájsť medzi nimi tie naozaj kvalitné môže byť skutočný...
Maďarský guláš
Viete ako pripraviť dokonalú tarhoňu?
Viete ako pripraviť dokonalú tarhoňu?
Slovenská ryža ako súčasť potravinových zásob dávnych dobyvateľských výprav až po nezameniteľnú prílohu k hovädziemu...