Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Vianočné placky a quinoa

ingrediencie

300 g
zemiakov so šupkou
300 g
hokkaido tekvice
1 ks
vajce alebo 2PL ľanu namletého
mixu jadierok alebo semiačok (my sme dali tekvicu a konope)
nasekanej čerstvej majoránky
4 strúčiky
ćesnaku
2 PL
repkového oleja nativ
soľ

Quinoa príloha

250 g
biela quinoa
150 g
slnečnicové semienka
250 g
mrazený hrášok
cesnak a cibuľa (podľa chuti)
voda
soľ

postup

Na Vianoce máme rôzne jedlá, zvyky, tradície. Odkedy nejem mäso, si môžem vybrať z toho, čo mám rada na hocikedy aj ako slávnostné vianočné menu. Polievky sme na Hornej Nitre odkiaľ pochádzam, nikdy nerobili mäsové, na vianočnom stole bola len ryba ako zástupca sveta živočíchov.

Skúšala som na vianočnú večeru pre seba pripraviť aj pohánkový slaný koláč, quiche a tento rok som si pripravila placky. Tento tanier je skúšobným jedlom, ktorý testovala naša predvianočná návšteva. A chutili aj všejedom. Zajtra si ich spravím znova a istotne aj viac, ako len pre jedného, nakoľko si jedlo nosím sama aj po návštevách, ktoré nás koledníkov čakajú tri dni po sebe. Som v rodine jediná, čo mäso neje. Nie, nebudem všetky dni jesť len jedlo podľa tohto receptu. Ale je to istota :)

Placky sú z nastrúhaného zvyšku hokkaido tekvice so zemiakmi, troškou špaldovej múky a kopou jadierok. Quinoa sa mi k tomu hodila aj preto, že naši hostia ju jedli prvý krát a tak som im ju chcela dať ochutnať. Myslím, že ju zaradia do jedálnička. Bárs si ju aj k tomu svojmu rezňu dajú :)

Toto jedlo je výdatné, zdravé, ak ho pečiete bez tuku, môžu ho jesť aj menšie deti. Našej 15m dcérke chutili tiež. K tomuto jedlu sa mi hodila rukola, lebo iný čerstvý šalát sme nezohnala trochu kukurice s jogurtom. Do jogurtu si môžete dať ešte cesnak, alebo kôpor :)

1.

Zemiaky postrúhame nahrubo na mrkvovom strúžiku. Hokkaido s jedným zemiakom rozmixujeme na hladko a pridáme vajce, soľ a ostatné ingrediencie v mise tak, aby vznikla hustá zmes. Chvíľku nechajte postáť aby zmes pustila vodu a dosypte múkou a zmiešajte. (pokojne vynechajte špaldu a dajte si kukuričnú). Na rozpálenej nepriľnavej panvici tvarujte lyžicou alebo naberačkou na zmrzlinu malé placky. Ak ich chcete mať chrumkavé, jemne potrite panvicu koksovým tukom. Má vyšší bod zadymenia a tak rýchlo nezhorí a placky sa tak dajú nazvať zdravšími ak vám nezhoria :)

2.

Na suchej panvici (hlbšej) ošmahnite semienka, pridajte quinoa a zalejte vodou. Alebo vývarom ak máte. Do vody dajte cesnak a cibuľu (jedna šalotka)a miešaním odparte vodu tak, aby quinoa bola mäkká. Ak ju varíte prvý krát, uvarená vyzerá ako malé slimáčiky rozmotané.

3.

Hotové jedlo naservírujte na tanier a šalát môžete dať samozrejme zvlášť. Chutila mi k tomu aj nakladaná cvikla, ale doma sme nemali ani koliesko :)

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Slivky
Video: 8 liečivých benefitov, ukrytých v sladkých slivkách
Video: 8 liečivých benefitov, ukrytých v sladkých slivkách
Slivky nielenže skvelo chutia, ale sú nabité vitamínmi a minerálmi, upravujú krvný tlak, pomáhajú s trávením a majú...
Favorite popcorn
Pukance - popcorn či popsorgon
Pukance - popcorn či popsorgon
No kto by sa ešte s nimi nestretol? Popcorn - pukance, čiže kukuričná pochúťka k vínu, na chrumkanie pri dobrom filme...
Granadír
Fliačky ako základ obľúbených receptov
Fliačky ako základ obľúbených receptov
Granatiersky pochod či šunkafleky majú základ v štvorcových kúskoch cestoviny, ktorú poznáme ako fliačky.