Pridať recept

Orechovníčky: Super mäkké aj na tretí deň, FOTORECEPT

ingrediencie

500 g
múka polohrubá
250 ml
vlažné mlieko
150 ml
olej
1/2 kocka
droždie
2 ks
žĺtok
1 ČL
cukor
1 štipka
soľ

Náplň:

200 g
mleté vlašské orechy
200 ml
mlieko
30 g
piškóty
50 g
cukor
1 ks
vanilkový cukor´
1 ČL
mletá škorica
1 PL
rum
1 PL
citrónová kôra

postup

Orechové rožky patria ku klasike, nielen na Vianoce a tieto sú mäkkučké aj na tretí deň.

1.

Múku preosejeme do misky, do stredu urobíme jamku, rozdrobíme droždie, pocukrujeme a zalejeme trochou mlieka. Keď vzíde kvások, zamiešame, pridáme zvyšok mlieka, v ktorom sme rozhabarkovali žĺtky, pridáme olej, štipku soli a zamiesime cesto. Cesto necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 bochníčkov.

Orechovníčky
Orechovníčky
Zdroj: evauhlik
 
2.

Plnka: Piškóty podrvíme, mlieko dáme variť spolu s cukrom, pridáme podrvené piškóty a orechy, krátko povaríme, odstavíme a pridáme ostatné suroviny. Plnku necháme vychladnúť.

Orechovníčky
Orechovníčky
Zdroj: evauhlik
3.

Každý bochníček cesta vyvaľkáme do kruhu a radielkom rozdelíme na 12 častí. Na širší koniec dáme trochu plnky a cesto zrolujeme.

Orechovníčky
Orechovníčky
Zdroj: evauhlik
4.

Alebo cesto preložíme cez plnku, boky pretiahneme a preložíme hore a dlhý koniec natiahneme a omotáme okolo vzniknutého batôžka. Urobíme tak maličké balíčky.

Orechovníčky
Orechovníčky
Zdroj: evauhlik
5.

Uložíme na plech, môžeme aj na tesnejšie, potrieme vajíčkom, chvíľu necháme na plechu podkysnúť a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C na 15 minút. Upečené koláčiky môžeme ešte pocukrovať.

Orechovníčky
Orechovníčky
Zdroj: evauhlik
6.

Dobre uskladnené, napr. v plechovej krabici, vydržia aj týždeň a sú stále mäkké.

Orechovníčky
Orechovníčky
Zdroj: evauhlik
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať