Pridať recept

Čučoriedkový dezert - alebo ako spraviť „pannacottu“ bez smotany

Čučoriedkový dezert. Alebo ako spraviť „pannacottu“ bez smotany.
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

4 PL
lúpaná pohánka
2 PL
čerstvé čučoriedky
1 PL
kokosový cukor
trochu
voda
podľa chuti
môžete pridať bio kokos

postup

Milovníci dezertov sa môžu tešiť. Táto lahôdka sa podobá konzistenciou pannacotty, obľúbenému talianskemu dezertu. Panna (znamená šľahačková smotana) Cotta (uvarená). Originál je plný mlieka a cukru, vanilky a želatíny. Tu v mojom dezerte nie je žiaden cukor rafinovaný, namiesto neho som použila kokosové sladidlo s nízkym GI. No a namiesto smotany pohánku s vodou.

Vlastne, ani želatínu nebolo treba. Pri nej sa často zabúda, že býva vyrobená zo živočíšnych častí – výluh varených koží, alebo kostí. Najčastejšie prasiat. Preto to môže zaskočiť nielen vyznávačov židovskej viery, ale aj vegetariánov. Dalo by sa povedať, že môj pohánkový dezert s čučoriedkami je bezkonfliktný. Je vegánsky a chutí lahodne.

Pohánka má svoje benefity aj uvarená no a o sile antioxidantov, vitamínu C v surových čučoriedkach a sviežosti verbeny nepochybuje nikto. Kokosové sladidlo a javorový sirup obsahujú horčík, potrebný pre silu a teda tento dezert je vlastne aj bojovníkom proti únave.

1.

Na poliatie budete potrebovať trošku javorového sirupu, alebo melasy, lístok mäty alebo verbeny a za hrsť čučoriedok. Použila som mrazené, pôvodom zo Slovenska.

 
2.

V hrnčeku si rozvaríme vodu a pohánku, pomalým varením nám vznikne hustá kaša, pridáme čučoriedky a kokosové sladidlo. Uvarenú hustú kašu rozmixujeme na jemný krém a vlejeme ho do misiek, alebo zapekacích misiek tak, aby sa nám dal dezert ľahko vyklopiť.

3.

Vložíme do chladničky na pár hodín, ja som vyklápala až na druhý deň. Pred vyklopením som tenkým nožom jemne oddelila dezert od steny misky a položila na taniera otočením vyklopila. Dezert som podávala okamžite, poliaty javorovým sirupom a dozdobeným tak, ako vidíte na fotke. Dobrú chuť!

4.

TIP – rovnakú konzistenciu dostanete aj zo pšena alebo ryže.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať