Pridať recept

Cibuľové čatní s feniklom a paradajkou

Cibuľové čatní s feniklom a paradajkou
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

2 ks
veľké červené banánové šalotky
4 ks
paradajky
1/2 ks
buľva feniklu
2 strúčiky
cesnaku
1 dl
červené víno, alebo medovina (tmavá)
1 PL
kokosový cukor
ks
soľ, tymián
ks
kokosový tuk, alebo repkový či slnečnicový olej

Na hlavné jedlo:

ks
mini patizóny a zemiaky
1 balíček
grécky syr halloumi

postup

Chutney, čatní a skvelá príloha. Čatní, ako sa názov „chutney“ číta, je výbornou prílohou a doplnkom k jedlám. Moje prvé bolo s mangom a čili a jedla som ho v indickej reštaurácii. Je to omáčka, hustotou podobná džemu, alebo tak udusená zelenina či ovocie, že je navzájom previazaná a drží pokope. Pre istotu som pozerala aj obrázky vo vyhľadávači pod týmto kľúčovým slovom, a našlo i konzistencie od nahladko vymixovaného jedla, po hrubšie konzistencie. Preto som si toto jedlo dovolila takto nazvať, lebo názov „teplý šalát“ by ani mňa nemotivoval ku konzumácii. ;)

Červená šalotka je lahodná cibuľa. Šalotka je vlastne cesnaková čeľaď cibúľ, no pre mňa je stále cibuľou, ktorá patrí k nám do mixu cibuľového košíka. V období, keď je náročné udržať sa zdravým, používame viac cesnaku a cibule. Sú to lokálne liečivá a super posilňujú imunitu. V kombinácii s paradajkou kde je lykopén - silný antioxidant a feniklom, ktorý pomáha tráveniu vzniklo výborné jedlo, ktoré som kombinovala s grilovaným gréckym syrom a mini patizónom.

Čatní si môžete narobiť aj vo väčšom množstve, sterilizovať ho a podávať ako marmeládu k slaným pokrmom.

1.

Halloumi nakrájajte na plátky a ugrilujte a pridajte uvarené zemiaky.

 
2.

Na oleji osmahneme na polkolieska nakrájanú cibuľku. Keď je mäkká, pridáme víno/medovinu a paradajky. Osvedčili sami vopred oblanšírované, zbavené šupky, inak mne šupka nevadí, ale polovica rodiny ju z jedla vypľúva :) Zvážte čo je pre vás dobré, chuťovo je to jedno.

3.

Pridajte cesnak, tymian, trochu cukru (ak nie sú úplne v sezóne kupované paradajky, resp. zo záhrady. Nakrájaný fenikel je najtvrdší, ale mám ho rada ak je upravený na „al dente“, teda chrumká trošku medzi tou mäkkou zmesou cibule a paradajok.

4.

Zmes poduste tak, aby bola previazaná a hustá. Zelenina by nemala byť rozvarená. V konečnom dôsledku, tu si štruktúru výsledku určujete sami, môžete nahrubo nechať ako som nechala ja, alebo namixovať do rôznych textúr – od najhladšej, po kombináciu hrubej zmiešanej do hladkej. Čatní môže byť dipom, alebo marmeládou, dokonca vyriedená aj omáčkou...

5.

TIP: ak chcete viac prevoňať zmes cibule, paradajky vynechajte a pridajte škoricu nemletú a klinčeky. Najlepšie ak ich napichnete do kúska fenikla, aby ste ich ľahko našli a vedeli vybrať.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Grecka kuchyna
Grécka kuchyňa
Počas leta, času čerstvej zeleniny, slnka a dovoleniek, je ideálny čas vyskúšať špeciality gréckej kuchyne...
Balkanska
Balkánska kuchyňa
Balkánska kuchyňa v sebe zahŕňa tieto kuchyne: Albánska kuchyňaKuchyňa Bosny a HercegovinyBulharská...
Albanska tarator
Albánska kuchyňa
Albánsku kuchyňu ovplyvnili najmä turecká, grécka a talianska kuchyňa. Je pre ňu charakteristické používanie...
Wuzetka
Tento recept láme rekordy: Wuzetka je lacná, moderná a pripraviť ju zvládne ktokoľvek, pečie sa 30 minút!
Báječný dezert nenáročný na suroviny a ešte jednoduchší na prípravu.
halloumi syr
Halloumi syr
Syr Halloumi (tiež Haloumi, Hallomi) je cyperský stredne tvrdý syr so slanou chuťou. Vyrába sa zo zmesi kozieho...
Fotorecept: Marhuľové čatní
Čatní - farebná India v pohári
Čatní (chutney) je hustá omáčka. Je charakteristická pre indickú kuchyňu. Pripravuje takmer z čohokoľvek :)...