Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Bôb so zemiakmi

ingrediencie

400 g
varený žltý bôb
200 g
uvarené zemiaky
2 ks
mrkva
listy medvedieho cesnaku
hrachové klíčky
4 strúčiky
cesnak
2 ks
šalotka
soľ, kokosový tuk

postup

Bôb na tanieri. Rýchly obed. Keď som prvý krát videla túto veľkoplodnú strukovinu, bola som v Taliansku. Zrejme ste tiež občas cudzine zažili lingvistické zábavy, ako naše „nóo“ môže byť slovenským, pochybným vyjadrením súhlasu a v latinských krajinách znamená jasné nie. Naše “áno“, vyjadruje údiv a hlbokú rozrušenosť v talianskej komunite, ak to „ano“ počúvajú v bežnej konverzácii nás Slovákov. Pozrite si do slovníka, čo naše „ano“ v Taliansku znamená. :) No a práve talianske slovíčko „lupini“ zabavilo nás gastronómov. Mali sme ich totiž na tanieri. Áno, bol to bôb a chutil výborne :)

V slanom náleve ho dostať kúpiť už aj u nás. A ja mám strukoviny rada, tak som z neho pripravila rýchly obed. Naša staršia si prečítala z neznámej plodiny na obale v taliančine nadpis a za nič na svete nechcela lupiny konzumovať. Ani zamaskované jej milovanými hrachovými klíčkami už ako bôb na tanieri. :) Bôb je ako zdroj bielkovín v oblasti Stredomoria známy už niekoľko tisíc rokov. Viac ako vlákniny a bielkovín obsahuje sacharidy. Je významným zástupcom B vitamínov, obsahuje aj vitamín C a látky ako magnézium, vápnik, draslík a pod. Túto plodinu varte olúpanú, so šupkou sa skonzumovať nedala.

1.
Na rozohriatej panvici osmahnite cibuľku a mrkvu, po zmäknutí mrkvy aj zemiaky s bôbom. Keďže nejdeme robiť zahusťovací cibuľový základ, cibuľa sa môže zohrievať hneď s ostatnými ingredienciami.
2.
Po stiahnutí z ohňa pridajte nasekaný medvedí cesnak alebo hrachové klíčky. Hotovo.
3.
TIP: Kým sa robí cibuľka, môžete pridať aj mletú červenú papriku alebo kurkumu. Obmenou môže byť aj rasca, tandori masala ale boiné, výraznejšie koreniny.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
vino a jedlo
11 pravidiel správneho kombinovania jedla s vínom
11 pravidiel správneho kombinovania jedla s vínom
Gurmánsky zážitok už nemusíte hľadať iba v drahých reštauráciách. Naučte sa správne skombinovať dobré víno s jedlom...
hokkaido recepty
3 naozaj netradičné recepty z hokkaido tekvice
3 naozaj netradičné recepty z hokkaido tekvice
Máte pocit, že už ste skúšali z hokkaido tekvice úplne všetko? Máme pre vás recepty na dva nápoje a džem z hokkaido...
Mango, pineapple
Sladké dezerty servírované prakticky v pohári
Sladké dezerty servírované prakticky v pohári
Sladké dobroty naservírované v pohároch si môžte pripraviť aj na niekoľko dní dopredu a pochutiť si hocikedy keď vás...