Paradajkovo cviklová polievka s voňavým tymianom
ingrediencie
postup
V tržnici už dostať vinohradnícke paradajky. Viete, to sú tie obrovské, mäsité, šťavnaté a voňavé. Pýtajú sa doslova nakrájať do polievok, omáčok. Rajčiny. Pochádzajú z raja. Patria medzi moju najobľúbenejšiu plodovú zeleninu. Od kamarátky som dostala mladú cviklu. Časť z nej som použila do omelety a šalátu. No a z časti uvarila spolu s božskou paradajkou túto výbornú a sviežu polievku. Z pohľadu výživy je plná antioxidantov. Paradajkové bohaté vitamínové zloženie A, B, C a E nám varením zmizne, no stále zostáva plná horčíka, vápnika, draslíka.
Cvikla pôsobí detoxikačne. Opatrne s jedením cvikle, ak máte problémy s ľadvinami. S draslíkom pôsobí na telo močopudne. Táto polievka je výborná v období, keď chcete svoje telo prečistiť.
Paradajky zbavíme „stonky“, a pokrájame na malé kocky spolu so šupkou. Cviklu nešúpeme, ak je pevná a mladá, šupka dodá polievke vlákninu. Ak máte cviklu staršiu, pre lepšiu chuť ju samozrejme od šupky očistite.
Cviklu nastrúhame na mrkvovom strúžiku. Šalotku pokrájame na menšie kúsky a spolu s cesnakom a bobkovým listom a ju osmahnite na kokosovom tuku. Pridajte paradajky, časť tymianu. Po uvarení paradajok tieto rozmixujte ( bobkový list pred mixovaním vytiahnite z polievky).
Nahrubo rozmixovanú zmes vráťte do hrnca, prisypte cviklu a uvarenú fazuľu. Pridajte soľ, korenie. Zalejte vodou tak, aby bola polievka hustá. Len prehrejte.
Cvikla má zostať „al dente“, prehrieva sa tak, aby všetky ingrediencie mali rovnakú teplotu. V tanieroch ešte posypte lístkami tymianu.
TIP: túto polievku zbožňujú aj naše deti. No musia ju dostať v namixovanom stave. Vopred im vysvetlite čo cvikla spôsobuje, aby z toalety nevyleteli vyplašené že sú choré.:)
Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.