Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Špenátové lievance s topinamburovou múkou

ingrediencie

200 g
špaldová hladká múka
100 g
topinamburová múka
1 ks
vajce
3 strúčiky
cesnak
2 PL
zmes bylinkového korenia (rôzne listové ako i cesnakové bylinky)
10 g
prášok do pečiva (vínny kameň)
1 PL
himalájska soľ
1 balíček
špenát vymixovaný s vlažnou vodou (cesnak nemusíte roztlačiť, môžete ho rozmixovať so špenátom)
trochu
kokosový tuk

postup

Lievanec je výborné jedlo. Pre jeho variabilitu nasladko i naslano ich máme naozaj radi. Robievam aj bez múky, bez lepku, bez vajíčka. Farebné s rozmixovanou zeleninou, ovocné s doma robenou zmrzlinou.

Deťom sa lievancami vždy zavďačím. Podobne ako s palacinkami, ale lievance sa robia jednoduchšie. Ak chcete zafarbiť túto pochúťku, môžete si namiesto vody vymixovať napríklad špenát, mangold – dostanete zelenú farbu. Pre žltú použite kurkumu. Pre oranžovú batat, alebo hokkaido, pre červenú kapiu rozmixovanú s mrkvou (lepšie sa sfarbí do červena), alebo cviklové, čučoriedkové, aróniové... Ak by ste mali chuť na lievančeky hnedé, použiť namiesto tradičného kakaa môžete aj kávu či karob. Alebo čierne so sépiovým atramentom. Šmolkovú si našťastie zatiaľ nikto nepýtal. Modré jedlá mi nikdy moc nechutili. Iba borákové kvety, ktoré som dnes dostala od kamarátky a využila ich v šaláte. O boráku som písala, jeho využitie v kuchyni má aj vedľajšie účinky okrem skvelej chuti – je totiž liečivý.

Toto jedlo nie je až také rýchle, pretože spraviť 40 lievancov pre celú rodinu s i vyžaduje aj trošku trpezlivosti a času. Preto som k lievancom ako prílohu použila zeleninu, ktorá bola pripravená za pár minút. Na prípravu jedla som využila aj mini patizóniky. Okrem krásnej farby dodajú jedlu luxusnú a krehko jemnú chuť. Podobne aj topinaburová múka v lievancoch – príjemne ich „zorieškovala“. Vyskúšajte. Topinambur má výborné pozitívne účinky na organizmus.

TIP: na prílohu použite nakrájanú kápiu s paradajkou, preduste ich na olivovom oleji s cesnakom, špenátom a nakoniec do nich vhoďte prekrojené mini patizóniky. Ak ich nemáte, dobre padne k zmesi aj cuketa či tekvica. Aby boli ingrediencie farebné a také, aké máte radi J

1.

Všetky ingrediencie zmiešajte dokopy tak, aby ste dostali vláčne a husté cesto. Pri využívaní rozmixovanej zeleniny využívajte túto smoothie tekutinu opatrne, aby vám zbytočne nezriedila zmes. Po vymiešaní hladkého cesta ho nechajte pár minút postáť. Potom premiešajte, ono zvykne ešte zhustnúť, predsa len - lepková špaldová múka pracuje s tekutinou. 

2.

Na rozpálenej panvici roztopte minimálne množstvo kokosového tuku. Ako odmerku na lievancové cesto používam naberačku na zmrzlinu. Lievančeky sú takmer rovnaké a nie moc veľké. 

3.

TIP: slané lievance môžete spojiť aj tvarohovou plnkou s pažítkou, alebo nátierkou.

Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Row of macaroons
Pestrofarebné makrónky nadchnú oči aj chuťové poháriky!
Pestrofarebné makrónky nadchnú oči aj chuťové poháriky!
Sú farebné, malé, z vonku chrumkavé, vo vnútri mäkké ako obláčik a spojené lahodným krémom. Hovorí sa, že makrónky...
Plnená kapusta
5 najobľúbenejších receptov zo sladkej kapusty
5 najobľúbenejších receptov zo sladkej kapusty
Päť inšpirácií zo sladkej kapusty, ktoré ste už určite pripravovali, pripravujete a pripravovať budete.
Pile of Delicious
TOP recepty na hriešne dobré čokoládové brownies
TOP recepty na hriešne dobré čokoládové brownies
Základom brownies je kvalitná čokoláda. Do brownies sa používa kvalitná horká čokoláda, najideálnejší obsah kakaa je...