Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Fotorecept: Maková a orechová rolka

ingrediencie

400 g
hladká múka špeciál
160 g
maslo
40 g
práškový cukor
10 g
čerstvé droždie
1 dl
mlieko
1 ks
žĺtko
soli
150 g
mletý mak
150 g
orechy mleté
1 dl
voda
80 g
med
40 g
kryštálový cukor
1 ČL
citrónová kôra
1 ČL
pomarančová kôra
1 ČL
mletá škorica
1/2 ks
jablko kyslejšie
1 ks
vajce na potretie

postup

1.
Deň predtým si zarobíme cesto: V múke rozmiešame štipku soli, práškový cukor, žĺtok a studené pokrájané maslo. Prilejeme v studenom mlieku rozdrobené droždie.
2.
Dobre prepracované cesto zabalíme do fólie alebo mikroténového sáčka a necháme do druhého dňa v chlade.
4.
Pripravíme si náplne do oboch dielov. Pomelieme orechy aj mak, postrúhame kôru z chemicky neošetreného pomaranča a citróna. Do misky s makom dáme polovičku postrúhaného jablka, pol lyžičky z oboch kôr a pol lyžičky mletej škorice.
6.
V kastróliku zvaríme sirup do plnky: 1 dcl vody, 80g medu a 40g cukru. Horúci ho nalejeme pol na pol do oboch misiek s plnkami, dobre premiešame a necháme vychladnúť.
7.
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske nie veľmi natenko do tvaru štvorca. K žĺtku, čo ostalo, priklepneme jedno celé vajce, rozmiešame ich a natrieme oba boky a vrchnú časť cesta. Na cesto nanesieme plnku nie úplne k okrajom. Boky prehneme na plnku. Zakryjeme papierom na pečenie alebo umelohmotnou podložkou pod taniere a prevaľkáme. Urovná sa tým plnka a prehnuté okraje.
8.
Cesto začneme stáčať do rolády od spodného okraja. Dbáme na to, aby sme nestáčali moc natesno, vtedy môže závin prasknúť. Takže radšej voľnejšie. Stočený závin uložíme na plech. Oba potom navrchu popicháme špáradlom, potrieme vajcoma necháme v chlade, aby vajce na povrchu úplne uschlo.
9.
Usušené záviny opakovane potrieme vajíčkom a teraz necháme preschnúť už na teple. Toto dvojité natieranie po zaschnutí prvej vrstvy zaručí mramorovú vzorku po upečení. Na orechami plnený závin sa zvykne prilepiť polovička orecha, aby sme vedeli, ktorý závin je čím plnený. Medzičasom zapneme rúru na 200°C. Záviny vkladáme do rozpálenej rúry a na tejto teplote pečieme prvých cca 8 minút, potom znížime na 180°C a dopečieme ich ešte asi 25 minút. Ak by sa moc chytal vrch, zakryjeme ho alobalom. Upečené rolky necháme úplne vychladnúť pred krájaním.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
velkonocne vajicka
Video: Ako vyfúknuť veľkonočné vajíčka
Video: Ako vyfúknuť veľkonočné vajíčka
Veľká noc je predo dvermi a s ňou je tradične spojené zdobenie kraslíc pre šibačov. Zdobíte umelé kraslice alebo dávate...
Viete ako chutí Ázia?
Viete ako chutí Ázia?
Kto ochutnal pravú ázijskú kuchyňu vie, že ponúka širokú paletu chutí a netradičných ingrediencií. Dá sa však ázijská...
Latte
Video: Základné techniky Latte art
Video: Základné techniky Latte art
Čo je vlastne Latte art? Je to spôsob prípravy cappuccina, kde sa pomocou nalievania mlieka do peny cappuccina vytvára...