Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Slovenská „orientálna“ tekvicová polievka

ingrediencie

500 g
muškátová tekvica
1 ks
šalotka
1 ks
väčší zemiak
1 ks
celá škorica
2 ks
hviezdičky badiánu
väčší kúsok čerstvého zázvoru
1 strúčik
cesnak
1 liter
zeleninového alebo hovädzieho vývaru
trochu
soľ, mleté čierne korenie, olivový olej, tekvicový olej
1 téglik
kyslá smotana

postup

Vyskúšajte RECEPT z novinky Fajnšmeker.  Rád experimentujem s arómami a surovinami, ktoré na prvý pohľad spolu neladia – teda aspoň nie v našich zemepisných šírkach. V orientálnej kuchyni majú však škorica, kardamóm a badián, najmä v slaných jedlách, hlavnú úlohu. Touto tekvicovou polievkou ma očarila moja sesternica Silvinka. A to veru pri mojom maškrtnom jazyku, ktorý už čoto okúsil, nie je také jednoduché. Keď mi však poslala recept a ja som suroviny v hrnci pomiešal a prvýkrát ochutnal, začal som sa s lyžicou v ústach nahlas smiať. Napadlo mi, ako dobre, že mám takú skvelú sesternicu, ktorá vymyslela túto lahodnú polievku. Naozaj, to vo mne vyvolala skvelá chuť tejto polievky! No, nie je to úžasné!? Jedna lyžica a človek je šťastný.

 

1.
Ošúpanú cibuľu a zázvor nakrájame nadrobno a opečieme v hrnci na olivovom oleji. Keď cibuľa začne rozvoniavať, pridáme badián, škoricu a ešte 3 minúty opekáme.
2.
Vložíme ošúpanú, na kocky nakrájanú tekvicu, chvíľu opekáme a potom podlejeme vývarom. Pridáme ošúpaný nakrájaný zemiak, strúčik cesnaku a na miernom ohni varíme domäkka. Polievka je uvarená, keď sa zemiak, ktorý potrebuje viac času na uvarenie ako tekvica, dá roztlačiť vidličkou. Hrniec stiahneme z ohňa a z polievky vyberieme škoricu a badián (ktoré už odovzdali všetku arómu).
3.
Ponorným mixérom polievku rozmixujeme a dochutíme soľou a korením. Pred podávaním rozmiešame v miske kyslú smotanu na krémovitú konzistenciu. Dobre rozmiešaná smotana sa v polievke určite nezrazí.
4.
Na záver pridáme niekoľko kvapiek tekvicového oleja a najchutnejšia tekvicová polievka, akú ste kedy jedli, je hotová. Samozrejme, s výnimkou tej od vašej starej mamy, ale s tou ju vôbec nechcem porovnávať.
Ohodnotiť recept
hodnotenie
zdieľať pripnúť
Kliknutím a potvrdením zapnete upozornenia na naj recepty dňa!

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Hot Chocolate
Doprajte si šálku poctivej horúcej čokolády!
Doprajte si šálku poctivej horúcej čokolády!
Spomaľte, zastavte sa na chvíľu a doprajte si čarovné chvíle pri šálke poriadnej horúcej čokolády.
Pomelo
Video: Ako ošúpať pomelo?
Video: Ako ošúpať pomelo?
Zistite, prečo sa pomelo predáva vo fólii a ako ho efektívne a rýchlo zbaviť hrubej šupky.
Omeleta
Viete ako pripraviť dokonalú omeletu?
Viete ako pripraviť dokonalú omeletu?
Zvládnite prípravu francúzskej omelety a dajte svojím raňajkám nový rozmer.