Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Slovenská „orientálna“ tekvicová polievka

ingrediencie

500 g
muškátová tekvica
1 ks
šalotka
1 ks
väčší zemiak
1 ks
celá škorica
2 ks
hviezdičky badiánu
väčší kúsok čerstvého zázvoru
1 strúčik
cesnak
1 liter
zeleninového alebo hovädzieho vývaru
trochu
soľ, mleté čierne korenie, olivový olej, tekvicový olej
1 téglik
kyslá smotana

postup

Vyskúšajte RECEPT z novinky Fajnšmeker.  Rád experimentujem s arómami a surovinami, ktoré na prvý pohľad spolu neladia – teda aspoň nie v našich zemepisných šírkach. V orientálnej kuchyni majú však škorica, kardamóm a badián, najmä v slaných jedlách, hlavnú úlohu. Touto tekvicovou polievkou ma očarila moja sesternica Silvinka. A to veru pri mojom maškrtnom jazyku, ktorý už čoto okúsil, nie je také jednoduché. Keď mi však poslala recept a ja som suroviny v hrnci pomiešal a prvýkrát ochutnal, začal som sa s lyžicou v ústach nahlas smiať. Napadlo mi, ako dobre, že mám takú skvelú sesternicu, ktorá vymyslela túto lahodnú polievku. Naozaj, to vo mne vyvolala skvelá chuť tejto polievky! No, nie je to úžasné!? Jedna lyžica a človek je šťastný.

 

1.
Ošúpanú cibuľu a zázvor nakrájame nadrobno a opečieme v hrnci na olivovom oleji. Keď cibuľa začne rozvoniavať, pridáme badián, škoricu a ešte 3 minúty opekáme.
2.
Vložíme ošúpanú, na kocky nakrájanú tekvicu, chvíľu opekáme a potom podlejeme vývarom. Pridáme ošúpaný nakrájaný zemiak, strúčik cesnaku a na miernom ohni varíme domäkka. Polievka je uvarená, keď sa zemiak, ktorý potrebuje viac času na uvarenie ako tekvica, dá roztlačiť vidličkou. Hrniec stiahneme z ohňa a z polievky vyberieme škoricu a badián (ktoré už odovzdali všetku arómu).
3.
Ponorným mixérom polievku rozmixujeme a dochutíme soľou a korením. Pred podávaním rozmiešame v miske kyslú smotanu na krémovitú konzistenciu. Dobre rozmiešaná smotana sa v polievke určite nezrazí.
4.
Na záver pridáme niekoľko kvapiek tekvicového oleja a najchutnejšia tekvicová polievka, akú ste kedy jedli, je hotová. Samozrejme, s výnimkou tej od vašej starej mamy, ale s tou ju vôbec nechcem porovnávať.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Kelové závitky
Kelové závitky s kuraťom a šalátom z baklažánu
Kelové závitky s kuraťom a šalátom z baklažánu
Listová zelenina je populárna najmä v jari a v lete. Kel má vysokú nutričnú hodnotu a málo kalórií. Pripravte si z neho...
Foodtruck
Parné rúry na potulkách Slovenskom II.
Parné rúry na potulkách Slovenskom II.
Electrolux Foodtruck vybavený multifunkčnými parnými rúrami ukázal, čo dokáže 10. júna 2017 na Gurmán Feste...
Kandizované kvety
Nechajte rozkvitnúť taniere jedlými kvetmi!
Nechajte rozkvitnúť taniere jedlými kvetmi!
Čerstvé kvety Vám už nemusia zdobiť len stôl vo váze, ale aj taniere, stačí vedieť ako nato! Možno ste už boli...