Pridať recept

Sýta karfiolová polievka pre detičky

Karfiolová polievka so žltou šošovicou
Zdroj: Henrieta_Peskovicova

ingrediencie

1 ks
menší karfiol
100 g
mrazený alebo čerstvý zelený hrášok
100 g
žltá šošovica
1 ks
menšia mrkva
trochu
cesnak, rasca, repkový olej
1 štipka
himalájska soľ

postup

Páči sa mi, že polievky chutia aj našej 14 mesačnej dcére. Jej sa však chute menia, kým v roku to boli polievky na hladko vymixované krémové, teraz má rada najemno strúhané a najlepšie ak sú v nej slížiky. Snažím sa kombinovať všetky druhy zeleniny, ale čo v prvých mesiacoch milovala, teraz ani vidieť nechce. Ak máte deti viete, že variť pre nich je systém pokusov a omylov a úspechov. Našťastie, varím vždy do väčšieho hrnca pre celú rodinu a vždy sa všetko zje. Kombinácia karfiolu a najemno nakrájanej mrkvičky so šošovicou je sýta a zároveň plná bielkovín, betakaroténu. Repkový olej obsahuje vitamíny A, E a K a zároveň, keďže je tuk pomáha aj ich vstrebávaniu. Olej ako taký je jeden z top v našej kuchyni. Obsahuje vyvážené množstvo nasýtených kyselín omega 3 a omega 6. Dôležitou súčasťou jedál sú aj tuky. Ak ich máme prijímať, mali by byť z radu zdravších. Polievky sú jedným z tipov ako ich použiť – rafinované oleje napríklad na základ s cibuľkou, nativ na teplú zeleninu, alebo aj nakvapkať do hotovej polievky.

1.

Mrkvu nastrúhame najemno a spolu s cesnakom a šošovicou (premytou) osmahneme na oleji. Zalejeme vodou a necháme prevariť, mrkva vytvorí krásnu farbu. Pridáme najemno nasekaný karfiol, zelený hrášok - rascu a soľ podľa chuti. Prevaríme. Pridať môžete maslo, bylinky...

 
2.

Tip: niektoré deti nemajú radi väčšie kúsky jedla, preto nám pomáha najemno nastrúhaná zelenina, alebo na záver pred podávaním potlačená vidličkou. Takéto polievky podávame doma malej od 1. roka.

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Podobné články
Sosovicova polievka
Šošovicová polievka, v ktorej stojí varecha
Šošovicová polievka je bez laktózy, lepku, vhodná aj pre vegánov:) Musím sa priznať, že táto polievka sa...
Šošovicová polievka
Silvestrovská šošovicová polievka podľa rodinného receptu: U nás sa varí každý rok, bez výnimky!
Máte aj vy nejakú tradíciu na Nový rok, ktorú dodržiavate už celé roky? U nás je to práve príprava...
Tradičné novoročné jedlá pre celú rodinu: Ani ryba, ani hydina! Rýchle a jednoduché recepty od raňajok až
Tradičné novoročné jedlá pre celú rodinu: Ani ryba, ani hydina! Rýchle a jednoduché recepty od raňajok až po večeru, vyberie si každý
Čo navariť prvý deň v roku 2024? Máme pre vás fantastické inšpirácie na novoročné jedlá od raňajok až po večeru.
Šošovicová polievka
Kráľovná všetkých strukovín: Najlepšie recepty zo šošovice + FINTA, vďaka ktorej ju už nemusíte vopred namáčať, toto by vám nikdy nenapadlo!
Aj vy máte radi šošovicu? Tu ste správne! Máme pre vás bohatú ponuku skutočne výborných receptov...
TOP
Pea soup with smoked pork and croutons is in the plate
Najlepšie zimné polievky na jednom mieste: Zahrejú, zasýtia a neurobia prievan v peňaženke, fazuľová, kapustová aj cesnačka (recepty)
Výborné husté polievky, ktoré zahrejú, zasýtia a viete ich pripraviť za málo peňazí. V zime tento výber oceníte najviac.
Beriem kyslú smotanu, vajce, múku a karfiol už inak nerobím! Najlepšie cestíčko a perfektná večera bez
Beriem kyslú smotanu, vajce, cesnak a karfiol už inak nerobím! Najlepšie cestíčko a perfektná večera bez vyprážania je na stole!
Perfektné cestíčko, ktoré si zamilujete! Odkedy mám tento recept, klasický trojobal už vôbec nerobím.