Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Čokoládová torta

ingrediencie

300 g
tvaroh
100 g
Mascarpone
1 ks
vanilkový trstinový cukor
2 PL
sladidlo (trstinový, muscovado, xilitol, med)
štipiek
soľ
10 PL
kakao (alebo 100g roztopenej čokolády)
1 balíček
lístkové cesto
trochu
pomarančová šťava
2 ks
vajce
200 ml
smotana na šľahanie
350 g
čokoláda na varenie
1 hrsť
kakaové bôby
1 dl
rum (ak robíte pre dospelých)
100 g
kakaové maslo, alebo obyčajné maslo
2 PL
kokosový olej

postup

Je to niekto, kto nemá rád chuť čokoládovej čokolády? Viete, takej ozajstnej z pravého kakaa a nie z kakaovej sušiny ochudobnej o všetky tuky. O dobré tuky. Možno neviete, ale kakaové maslo je veľmi fajn, dostať ho kúpiť aj na Slovensku a ja ho rada používam aj do čokolád, aj do krémov. Dobre tuhne a dá s super potom krájať už ako poleva. Netreba nám syntetické a nezdravé margaríny. S kakaom sa dá dobre hrať, formovať ho a využívať v rôznych štruktúrach..bôby, drvené bôby olúpané, mleté, práškové kakao. Ale je fakt, že kakao aj keď je výborným antioxodantom, pre niekoho môže byť alergénom. Vtedy je dobré jeho mletú konzistenciu nahradiť napríklad karobom. Nedostanete kakaovú chuť, skôr jemne orieškovú, ale farba bude približne rovnaká. V tejto torte je aj probiotikum v tvarohu, pred pečením mi hmota skoro zmizla z misky, chodili k nej deti vylizovať. Keby ste nedali cesto, ale použili napríklad drť datlí a orechov, mali by ste super nepečenú tortu.

1.
Do formy na pečenie rozvaľkajte lístkové cesto, alebo krehké cesto tak, aby malo 3 mm hrúbku a bolo aj po okrajoch formy. Dno poprepichujte vidličkou a posypte cukrom.
2.
Krém korpus: vajcia vyšľahajte s cukrom (sladidlom) pridajte tvaroh a mascarpone, soľ a vanilku a vymiešajte. Pridajte kakao práškové alebo roztopenú čokoládu ak nemáte kakao. Vlejte do formy na pečenie a pečte pri teplote 180 C° cca 30 minút.
3.
Krém na vrch sa nepečie  Je to podobné ako ganache. Smotanu dáte variť a po prvých bublinkách ju vypnete a stiahnete z ohňa. Primiešate polámanú čokoládu, rum a roztopené kakaové maslo s kokosovým tukom a medom, alebo agáve či javorovým sirupom a pomarančovou šťavou. Krém musí byť hustý, primiešajte doňho aj 3 PL mascarpone. Nalejte na vychladnutú tortu.
4.
TIP: ak čakáte na návštevu ľudí zo zubnými protézami, alebo deti, rozdrvené kakaové bôby nasypte zvlášť na každý rez ako ja tomu, komu budú chutiť. Bôby sú tvrdšie, asi ako rozdrvené kávové zrnko.
Ohodnotiť recept
hodnotenie

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
kôpor
Kôpor
Kôpor
Kôpor je jednoročná, aromatická bylina, ktorá sa pestuje v našich záhradách väčšinou samovýsevom. Pôvod má v južnom...
Vyhrajte parnú rúru
Vyhrajte parnú rúru
Vpustite paru aj do kuchyne a staňte sa profesionálom v príprave jedál.
Electrolux
Indukcia môže byť hrou. Bezpečnou.
Indukcia môže byť hrou. Bezpečnou.
Premýšľate nad kúpou indukčného varného panela? Nasledujúcich pár riadkov vám možno pomôže pri rozhodovaní.