Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK

Tapiokový puding

ingrediencie

2 dl
tapiokové perličky
250 g
čokoláda
1 ks
vanilkový struk
250 ml
kokosové mlieko
4 PL
kokosový cukor alebo javorový sirup
mrazené alebo čerstvé ovocie

postup

Keď tvorím recepty, skúšam veľa nových ingrediencií. Veľa krát sa stane, že mi priatelia z ciest po svete donesú rôzne ingredencie ako darček. Je to super, no častokrát k ich príprave musím hľadať na internete rôzne postupy. Tapioku mi priniesli z Thajska. Guličky škrobu bielej farby pochádzajú z rastliny maniok/cassava/yuka. Koreň manioku dostať kúpiť už aj v Bratislave a pred rokmi som skúšala z neho vyrobiť čipsy. Chutí podobne ako zmes batatu a zemiaka. Zato guličky nemajú nejako výraznú chuť. Navarila som ich podľa návodu a postupne primiešavala všetky dobré overené ingrediencie. Uvarené guličky tapioky majú tvar sklenených guliek s malou bielou bodkou uprostred. :) Podľa zdrojov u internetu tapioka neobsahuje alergény, nemá chuť a neobsahuje glutén. Z viacerých receptov na bezlepkové pečenie som si už dávnejšie všimla, že sa do zmesi múk pridáva aj tapioková, pretože pomáha udržať textúru jedla. Dostať ju kúpiť vo forme perličiek, alebo hladkej múky. Tapioka neobsahuje tuky a proteíny, no zato sa považuje za takmer 100% uhľohydrát (sacharid), malé percentu dusikatých látok, vlákninu. Koreň manioku je známy vysokým obsahom vápnika a vitamínu C. Nedočítala som sa, či po spracovaní na tapioku zachováva aj tieto nutrične dôležité látky.

1.

Podľa návodu na obale uvarte tapiokové perly. Po ich uvarení naboptnajú a vtedy som ich zaliala kokosovým mliekom. Pridala som čokoládu, vyškriabaný struk vanilky a zamiešala.

2.

Tapioka tým, že je škrob, vytvorí hustú konzistenciu pudingu. Preto si strážte hustotu, aby ste nevyrobili betón :) Tapioku treba stále miešať aby neprihorela. Spravila som redší puding, ktorý som naliala do sklenených pohárov a misiek.

3.

Vrch som ozdobila mrazeným bobuľovým ovocím, nakoľko bola zima a v mrazničke sme mali ešte z domácich zásob. Jeden pohár sme uložili na pokus do chladničky, ráno sa dal pekne vyklopiť ako tortička. Tapiokový puding chutil aj teplý aj studený, chutil nám rodičom, návšteve aj deťom :)

Ohodnotiť recept
hodnotenie

Zatiaľ sa nikto nezapojil do diskusie k receptu.

Pridaním príspevku súhlasite s pravidlami diskusie.

Odoslať
Vybrali sme pre vás
Staňte sa súčasťou Letnej párty s Miriam Kalisovou a Foodtruckom
Staňte sa súčasťou Letnej párty s Miriam Kalisovou a Foodtruckom
Po Gurmán feste Košice a Gurmán Feste Bratislava zavíta Electrolux Foodtruck opäť na Slovensko, tentokrát na súkromnú...
petržlen
Obyčajný petržlen s neobyčajnou mocou
Obyčajný petržlen s neobyčajnou mocou
Petržlen je aromatická, koreňová zelenina. Pochádza z východného Stredozemia a rozšíril sa do celého mierneho pásma...
kôpor
Kôpor
Kôpor
Kôpor je jednoročná, aromatická bylina, ktorá sa pestuje v našich záhradách väčšinou samovýsevom. Pôvod má v južnom...